Σοβαρή απειλή για το φυσικό περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, αλλά και τις οικονομίες αποτελούν τα ξενικά είδη που εισβάλλουν σε αυξανόμενο ρυθμό σε άλλα οικοσυστήματα δημιουργώντας ένα ντόμινο καταστροφής με περιβαλλοντολογικές και οικονομικές συνέπειες. Είναι ένα φαινόμενο που πλέον βλέπουμε και στη χώρα μας, κυρίως στις θάλασσες, με ενδεικτικό το παράδειγμα του λαγοκέφαλου.

Σύμφωνα με έκθεση του Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (Ipbes), το ετήσιο οικονομικό κόστος από τα είδη-εισβολείς ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 423 δισ. δολαρίων, ποσό που αντανακλά την καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον καθώς και τις συνέπειες στις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η γεωργία και η αλιεία.

Μάλιστα επισημαίνεται πως το εν λόγω ποσό, που υπολογίστηκε με βάση στοιχεία του 2019, αποτελεί μια «πολύ συντηρητική εκτίμηση», δεδομένου πως ο ρυθμός ανάπτυξης του κόστους πλέον τετραπλασιάζεται κάθε δεκαετία!

Η έκθεση κατακρίνει με δριμύτατη την έλλειψη δράσης από τους κυβερνώντες διεθνώς, οι οποίοι έχουν αποτύχει να αντιληφθούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

 

Η έκθεση του Ipbes, που καταρτίστηκε από συνολικά 86 ειδικούς μετά από μελέτη τεσσάρων ετών, διαπίστωσε πως η ανθρώπινη δραστηριότητα μετέφερε 37.000(!) είδη ζώων, φυτών, αλλά και μικροβίων σε διαφορετικούς βιότοπους παγκοσμίως. Πάνω δε, από 3.500 χαρακτηρίστηκαν ως είδη-εισβολείς, λόγω του εύρους της ζημιάς που έχουν ήδη προκαλέσει.

Τα ξενικά είδη αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για το 60% των ζώων και των φυτών που θεωρούνται ότι πλέον έχουν εξαφανιστεί και ο μοναδικός παράγοντας για το 16% των ειδών που έχουν εξαλειφθεί.

Στα κορυφαία είδη-εισβολείς ξεχωρίζουν ο υάκινθος του νερού, που είναι γηγενές φυτό της νοτίου Αμερικής και εξελίχτηκε σε ένα από τα πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενα φυτά σε λίμνες και ποτάμια παγκοσμίως με καταστροφικές συνέπειες για τα ψάρια, το φυτό ιαντάνα επίσης της κεντρικής και νοτίου Αμερικής και ο μαύρος αρουραίος.

«Βλέπουμε έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό αύξησης με 200 νέα είδη-εισβολείς να καταγράφονται κάθε χρόνο« σχολίασε, στους Financial Times, η Χέλεν Ρόι του UK Centre for Ecology and Hyrology, που συμμετείχε στην συγγραφή της έκθεσης.

Οι επιστήμονες, κατά τη σύνοδο του Ipbes, αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βόννη έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποτίμηση του κινδύνου από όλες τις χώρες, καθώς οι αρνητικές συνέπειες είναι ραγδαίες. Ζήτησαν δε, την άμεση λήψη μέτρων μέσω κυρίως του βιολογικού ελέγχου για να περιοριστεί η ζημιά.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Tι βλέπει για επενδυτική βαθμίδα, αγορά μετοχών και οικονομία

Σ. Κόκκαλης: Η INTRALOT προχωρά σε συνολικό σχέδιο κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης

Ευρωζώνη: Νέο πτωτικό σερί στο οικονομικό κλίμα εν αναμονή των κινήσεων της ΕΚΤ (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ