Η ενεργειακή κρίση αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για νέα project ορυκτών καυσίμων, χάρη βεβαίως και στη σταθερή όσο και γενναιόδωρη στήριξη των κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της οργάνωσης Rainforest Action Network, που παρακολουθεί και καταγράφει σε σταθερή βάση εδώ και 14 χρόνια τη ροή της χρηματοδότησης προς τον ενεργειακό κλάδο, τα δάνεια από τις 60 κορυφαίες τράπεζες προς έργα ορυκτών καυσίμων εκτοξεύτηκαν στα 673 δισ. δολάρια την περσινή χρονιά.
Συνολικά δε, μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, ήτοι δηλαδή από την υιοθέτηση της Συνθήκης του Παρισιού για το Κλίμα που θα έπρεπε να αποτελεί ορόσημο για την στροφή προς την πράσινη ενέργεια, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις των τραπεζών προς τον κλάδο έχουν φτάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 5,5 τρισ. δολαρίων!
⚠️ BREAKING: The latest annual #BankingOnClimateChaos report shows the world’s biggest banks poured *$5.5 TRILLION* into fossil fuels since 2016 — and the top 🇺🇸 banks have done the most damage in the 7 years since the Paris Agreement.
Learn more here 👉 https://t.co/94gjCyCG9V pic.twitter.com/pKCE5gB1L3
— Ben Cushing (@bmcushing) April 13, 2023
Ο παράγοντας του πολέμου
Οι πιστωτικές ροές προς τον ενεργειακό κλάδο υποχώρησαν το 2020, ανέκαμψαν το 2021 και εκτοξεύτηκαν στα ύψη το 2022, λόγω βέβαια των συνθηκών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Βεβαίως, σε συνδυασμό και με το ράλι των τιμών οι ίδιες οι ενεργειακές εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να καλπάζουν σε επίπεδα ρεκόρ, συνολικά στα 4 τρισ. δολάρια. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν στράφηκαν και στη στήριξη του τραπεζικού κλάδου για τη χρηματοδότηση νέων project.
Οι 60 κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη τροφοδότησαν τις 100 μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες, μεταξύ τους η TC Energy, η TotalEnergies, η ConocoPhillips και η Saudi Aramco, με 150 δισ. δολάρια μέσα στο 2022.
Ανάμεσα δε, στα αμφιλεγόμενα project που στήριξαν ήταν η εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε αμμώδεις περιοχές (oil sands), διαδικασία με βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον, οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υψηλού φυσικού κάλλους ζώνη της Αρκτικής καθώς και στον Αμαζόνιο, η εκμετάλλευση ευάλωτων σχιστολιθικών κοιτασμάτων, αλλά και νέα project άνθρακα σε μια εποχή που υποτίθεται η παγκόσμια κοινότητα και δη, ο ανεπτυγμένος κόσμος βρίσκεται σε τροχιά απολιγνιτοποίησης.
Άλλωστε, παρά τις υποσχέσεις των τραπεζών για περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια και τη δέσμευση τους σε αυστηρότερους κλιματικούς στόχους, οι περισσότερες κάθε άλλο παρά έχουν μείνει μακριά από project ορυκτών καυσίμων. Μάλιστα, στην κορυφή παραμένουν σταθερά τα τελευταία χρόνια τα ίδια περίπου μεγάλα τραπεζικά ονόματα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.
Ανατροπή στην κορυφή
Η φετινή, βέβαια, κατάταξη επεφύλασσε μια έκπληξη. Η καναδική Royal Bank of Canada (RBC) «έκλεψε» τα σκήπτρα από την αμερικανική JPMorgan Chase & Co, που βρισκόταν μόνιμα στην κορυφή της λίστας από το 2019. Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή από τη φετινή έκθεση της Rainforest Action Network έρχεται να δικαιώσει τους ακτιβιστές-μετόχους της τράπεζας που διαμαρτύρονταν ότι ο καναδικός όμιλος δεν εκπληρώνει τις πράσινες υποσχέσεις που έχει δώσει, παρέχοντας σημαντική στήριξη σε καναδικές πετρελαϊκές εταιρείες που εργάζονται σε έργα εξόρυξης σε αμμώδεις περιοχές.
Σύμφωνα με το report «Banking on Climate Chaos», η RBC στήριξε τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων με δανειοδοτήσεις ύψους 42,1 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 4,2% σε σχέση με το 2021.
Στα επίπεδα αυτά άφησε την JPMorgan στη δεύτερη θέση της κατάταξης με 39,2 δισ. δολάρια, καθώς η χρηματοδότηση της προς τον ενεργειακό κλάδο υποχώρησε κατά 42% μέσα στο 2022. Όμως ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί τα πρωτεία σε βάθος χρόνου έχοντας χρηματοδοτήσει project ορυκτών καυσίμων με συνολικά 434 δισ. δολάρια από το 2016.
Την… χρυσή πεντάδα συμπληρώνουν οι έτερες αμερικανικές «αδελφές» της Wells Fargo, της Bank of America και της Citigroup.
Συνολικά οι αμερικανικές τράπεζες από μόνες τους διασφάλισαν το 28% όλης της χρηματοδότησης προς τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων μέσα στη χρονιά. Εξάλλου, οι αμερικανικοί γίγαντες του κλάδου βρίσκονται μόνιμα στους κορυφαίους υποστηρικτές του κλάδου τα τελευταία χρόνια!
Από την Ασία τα θλιβερά πρωτεία πήγαν στην Mitsubishi UFJ Financial Group (στην 6η θέση) με 29,5 δισ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις και από την Ευρώπη στη γαλλική BNP Paribas, η οποία 20,8 δισ. δολάρια βρίσκεται στην 11η θέση.