Στις πρόσφατες τουρκικές προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα μεταξύ των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία προκάλεσαν πολλές συζητήσεις.
Ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν κέρδισε τις επαναληπτικές εκλογές έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με σχετικά μικρή διαφορά, περίπου 52% προς 48%, στη Γερμανία ο αυταρχικός επικεφαλής της κυβέρνησης συγκέντρωσε τα δυο τρίτα των εκλογέων, παρομοίως με τις εκλογές του 2018.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του στη Γερμανία απολαμβάνουν μια ελευθερία που στην Τουρκία θα μπορούσαν μονάχα να ονειρευτούν.
Πού οφείλεται η διαφορά μεταξύ της εκλογικής συμπεριφοράς στη Γερμανία και αυτής στην Τουρκία; Εν μέρει η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι Τούρκοι που ήρθαν στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1960 και μετά προέρχονταν από την αγροτική, συντηρητική Ανατολία.
Ο Γιουνούς Ουλουσόι από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ – Έσσεν δήλωσε προσφάτως στην DW ότι οι συντηρητικές θρησκευτικές αξίες αυτού του λαού «έχουν απήχηση και πάλι ιδίως στη διασπορά», κάτι για το οποίο ευθύνεται και η Γερμανία:
«Μετά από 60 χρόνια, η πολιτική εξακολουθεί να δυσκολεύεται να αναγνωρίσει σαφώς αυτούς τους ανθρώπους». Ο Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, τους υποστήριζε.
Πιο φιλελεύθεροι οι Αμερικανοί ομογενείς
Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική για τους Αμερικανούς που ζουν στη Γερμανία. Το αγγλόφωνο περιοδικό «Exberliner» (σσ. το «ex» προέρχεται από το «expat», τον αγγλικό όρο για τους ομογενείς) δυσκολεύτηκε πολύ να βρει υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που ζουν στη Γερμανία στις προεδρικές εκλογές του 2016 και του 2020.
Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την εκλογική τους συμπεριφορά, η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών ομογενών φαίνεται ότι ψήφισε τους Δημοκρατικούς.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW