H Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είχε απτά αποτελέσματα χάρη στα «πολύ σοβαρά μέτρα» που ελήφθησαν από την Άγκυρα.
«Ωστόσο όλα αυτά εξαρτώνται από την κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας για τους πολίτες μας, που αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» είπε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ ολόκληρη θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα.
«Εάν δεν ακολουθήσει η κατάργηση της βίζας, θα υποχρεωθούμε να αποσυρθούμε από την συμφωνία που προβλέπει την επανεισδοχή προσφύγων και τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση αναμένει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Θα ήταν στις αρχές ή τα μέσα Οκτωβρίου- αναμένουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία».
Η Ελλάδα ανέτοιμη να υποδεχθεί ενδεχόμενο νέο «κύμα»
Σε περίπτωση που η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας καταρρεύσει και ανοίξουν εκ νέου οι «πύλες» των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, είναι άδηλο αν και κατά πόσο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες η ελληνική Πολιτεία.
Ήδη, οι δομές στα κέντρα φιλοξενίας έχουν φτάσει στα όριά τους, ενώ τα νησιά του Αιγαίου, που σηκώνουν το βάρος, εκπέμπουν κραυγή αγωνίας προς τους υπευθύνους, καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε μία κατάσταση ιδιότυπης ομηρίας.
Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν ούτε στο ελάχιστο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από μήνες για τη μεταφορά προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ένωσης, με τη μορφή της μετεγκατάστασης. Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει απαθής στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο κίνδυνος πλέον, να σκάσει νέα «προσφυγική βόμβα» στο Αιγαίο, γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατός.
πηγή: protothema.gr