Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν μετέβη σήμερα στο Κίεβο για μια μη προαναγγελθείσα επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως ανέφεραν το πρωί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του θα διανυκτερεύσει στην Ουκρανία για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 και πιθανόν να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σχετικά με την επίσκεψη.
Κατά την πρώτη επίσκεψη στο Κίεβο ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μεταξύ άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων καθώς και με προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης επικαλούνται μη κατονομαζόμενους αμερικανούς αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους η αντεπίθεση εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και επηρεάστηκε από λανθασμένες στρατηγικές, μια κριτική η οποία έχει προκαλέσει οργή σε ουκρανούς αξιωματούχους και οδήγησε τον Κουλέμπα στο να πει στους επικριτές “να το βουλώσουν”.
Η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει περισσότερα από 12 χωριά και μικρούς οικισμούς στο πλαίσιο της αντεπίθεσης αλλά η επίθεση των στρατιωτών της στο έδαφος που έχει καταλάβει η Ρωσία έχει καθυστερήσει εξαιτίας των μεγάλης έκτασης ναρκοπεδίων και χαρακωμάτων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην ασκούν δημόσια κριτική στη στρατηγική της Ουκρανίας και την περασμένη εβδομάδα είπαν ότι παρατήρησαν αξιοσημείωτη πρόοδο από την πλευρά της Ουκρανίας κατά τις προηγούμενες 72 ώρες της επίθεσης στα νοτιοανατολικά.
Η Ουάσινγκτον θα ήθελε να έχει διάλογο με τους Ουκρανούς για το πώς εξελίσσεται η αντεπίθεση, για την αξιολόγηση των αναγκών επί του πεδίου αλλά και για τα όποια βήματα που πιθανόν να απαιτούνται για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας ενόψει των χειμερινών μηνών, όπως είπε ο αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του.
“Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να λάβουμε μια πραγματική αξιολόγηση από τους ίδιους τους Ουκρανούς. Θέλουμε να δούμε, να ακούσουμε πώς σκοπεύουν να προωθηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες”, είπε.
Αυξανόμενη αντίθεση στην ουκρανική βοήθεια
Παρά την ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μέχρι σήμερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πολλοί Ρεπουμπλικανοί που προσβλέπουν στην προεδρία έχουν αμφισβητήσει αυτή την βοήθεια προκαλώντας ανησυχίες για το αν η Ουάσινγκτον θα μπορέσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον ίδιο βαθμό όταν θα εντατικοποιηθεί η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών του 2024.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής παράσχει περισσότερα από 43 δισεκατομμύρια δολάρια σε οπλισμό και άλλη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Ένα νέο πακέτο βοήθειας ασφαλείας πρόκειται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα, όπως μετέδωσε το Reuters την Παρασκευή.
Το Κίεβο ευελπιστεί να λάβει τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16 για τα οποία έχουν δεσμευτεί αρκετές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στοχεύει να διατηρήσει την αμερικανική κοινή γνώμη επικεντρωμένη στον πόλεμο και όπως είπε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ “να μην μπορούν δικτάτορες και απολυταρχικοί ηγέτες να αρπάζουν εδάφη των γειτόνων τους ατιμωρητί”.
“Επομένως είναι καλή η στιγμή να υπενθυμίσουμε στον αμερικανικό λαό γιατί αυτό είναι σημαντικό”, σχολίασε ο ίδιος.
Η λαϊκή στήριξη ως προς την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία είναι μεγάλη, αλλά μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN διαπίστωσε ότι μόλις λίγο περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς σήμερα αντιτίθενται στην επιπλέον χρηματοδότηση του Κιέβου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο τον Αύγουστο να εγκρίνει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον δαπάνες, περιλαμβανομένων 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και για άλλες διεθνείς ανάγκες.
Το αίτημα αυτό πιθανόν να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στο Κογκρέσο, όπου κάποιοι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί, ειδικά εκείνοι με στενούς δεσμούς με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επιθυμούν περικοπή των δισεκατομμυρίων σε βοήθεια που η Ουάσινγκτον έχει στείλει στην Ουκρανία.
Διαβάστε ακόμη
3.194 είναι οι δισεκατομμυριούχοι σε όλον τον κόσμο – Οι 6 Έλληνες της λίστας
Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε όλα τα POS της χώρας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ