Περίπου είκοσι μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη γειτονική Ουκρανία οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, αναζητώντας λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του πολέμου, αλλά και των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
“Χρειαζόμαστε ισχυρή, κοινή ευρωπαϊκή απάντηση”, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επιστρέψει σε μία πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική και στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας μέσα στο 2023, όπως αρχικά υπολόγιζε.
Οι κανόνες της δημοσιονομικής εγκράτειας είχαν ήδη ανασταλεί σε εποχές πανδημίας και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη φτάνει σε ποσοστό 100% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ανασφάλεια παραμένει
Όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια του πολέμου, λέει ο Επίτροπος Τζεντιλόνι…
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Πασκάλ Ντόναχιου, θεωρεί βέβαιο ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα έχουν συνέπειες για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Με τη βοήθεια του περίφημου ‘Ταμείου Ανάκαμψης’ η οικονομία στην ευρωζώνη είχε αρχίσει να ανακάμπτει, παράλληλα με την υποχώρηση της πανδημίας, οπότε όλοι ήλπιζαν ότι η επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη ουσιαστικά θα αποπλήρωνε τα πρόσθετα χρέη των τελευταίων ετών.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
“Ο πόλεμος θα έχει σοβαρές συνέπειες και στην οικονομία, καθώς αυξάνονται οι τιμές των πρώτων υλών και πυροδοτείται ο πληθωρισμός” προειδοποιεί ο Επίτροπος Τζεντιλόνι.
Διαβάστε τη συνέχεια στην DW