search icon

Διεθνή

ΕΕ – Κίνα: Στα σκαριά ιστορικό επενδυτικό deal

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δύο πλευρές βρίσκονται λίγο πριν την επίτευξη μεγάλης επενδυτικής συμφωνίας

Όλο και πιο κοντά στο να επιτευχθεί το ιστορικό μεγάλο επενδυτικό deal, μετά από διαπραγματεύσεις επτά ετών, φαίνεται ότι βρίσκεται η Κίνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις δύο πλευρές επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να αρθούν σύντομα τα σημεία διαφωνίας που έχουν απομείνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρέσβη της Κίνας στην ΕΕ Ζανγκ Μινγκ, «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Κάθε πλευρά εργάζεται με στόχο την ολοκλήρωση των επαφών εντός του έτους».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, Κίνα και ΕΕ αναμένεται να υπογράψουν σύντομα τη νέα επενδυτική συμφωνία, καθώς στόχος της ΕΕ είναι να μπουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην τεράστια αγορά της Κίνας, στην οποία κινούνται περίπου 1,4 δισ. καταναλωτές.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπει κατά κύριο λόγο την εξασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής, δηλαδή της δυνατότητας ίσης πρόσβασης στις αγορές των δύο πλευρών και ίσων ευκαιριών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πηγές, η συμφωνία θα αυξήσει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην αγορά της Κίνας, καθώς θα αρθούν εμπόδια που υπάρχουν σε πολλούς κλάδους της οικονομίας της χώρας, όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση, το real-etate, οι αερομεταφορές, η ναυτιλιακή βιομηχανία και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Απόλυτη ικανοποίηση από την Ευρώπη

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ικανοποιήσει απολύτως τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς η Κίνα δεσμεύεται να τηρήσει κάποιους από τους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά της ΕΕ. Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι «έχει γίνει πρόοδος σε πολλά σημεία. Υπάρχουν ορισμένα σημαντικά θέματα, τα οποία θα συζητηθούν αυτήν την εβδομάδα».

Ωστόσο, η Κίνα διεκδικεί μερίδιο και στην αναπτυσσόμενη αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), γεγονός το οποίο στην Ευρώπη προκαλεί μάλλον αμηχανία. Στα ζητήματα που εκκρεμούν περιλαμβάνεται και η υποχρέωση της Κίνας για σεβασμό των διεθνών συμφωνιών επί των εργασιακών δικαιωμάτων, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Εξάλλου, όπως είχε γράψει πριν λίγες μέρες η γερμανική Handelsblatt, στην περίπτωση που η συμφωνία επιτευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς κάτι τέτοιο αποτελούσε και στόχο της Άνγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, θα είναι και τεράστια επιτυχία για την Κίνα, η οποία στη διαμάχη με τις ΗΠΑ -και λίγο πριν αναλάβει ο Τζο Μπάιντεν- θέλει να πάρει την Ευρώπη με το μέρος της.

Οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά τους ευελπιστούν να αποκαταστήσουν τις ταραγμένες εμπορικές σχέσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: «Πολύ πιθανόν» ο Μακρόν να προσβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής

Χατζηδάκης – Μπρουλέτ: Συνάντηση για τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Εργάνη: Παράταση της υποβολής του εντύπου Ε13 για τους delivery

 

Exit mobile version