Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Κίνα συνεχίζουν αυτή την εβδομάδα τις συνομιλίες τους για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της επενδυτικής συμφωνίας, καθώς επιθυμούν να άρουν σύντομα τα σημεία διαφωνίας που έχουν απομείνει, αναφέρει δημοσίευμα της «Handelsblatt».
Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και από τις δύο πλευρές ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ ανώνυμη πηγή στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποτελέσματα ακόμη και αυτήν την εβδομάδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα διαπραγματεύονται εδώ και επτά χρόνια την επενδυτική συμφωνία, η οποία θα εγγυάται την καλύτερη πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, καθώς επίσης δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού σε τοπικό επίπεδο. Και οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες φέτος.
Λόγω της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, αλλά και της απροθυμίας του Πεκίνου να κάνει παραχωρήσεις, ο στόχος μέχρι στιγμής φαινόταν μακρινός. Ωστόσο, Βρυξέλλες και Πεκίνο εργάζονται εντατικά για μια πολιτική συνεννόηση επί των ουσιωδών σημείων της συμφωνίας και έχουν έλθει πολύ πιο κοντά σε πολλά θέματα.
Συμβολικός θρίαμβος για το Πεκίνο
Στην περίπτωση που όντως επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Handelsblatt, η καγκελάριος Μέρκελ ανέκαθεν υποστήριζε την επενδυτική συμφωνία και επέμενε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Αρχικά, ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας και ΕΕ επρόκειτο να ολοκληρωθεί την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρέσβης της ΕΕ στην Κίνα Νικολά Σαπουί, οι διαβουλεύσεις παρατάθηκαν, ενώ στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε μετά από εντατικές συζητήσεις περαιτέρω πρόοδος στους τομείς της αειφορίας, της πρόσβασης στην αγορά και των θεσμικών διατάξεων.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, η συνεννόηση μεταξύ ΕΕ και Κίνας θα έχει μεγάλες γεωπολιτικές επιπτώσεις, καθώς το Πεκίνο θέλει να πάρει τους Ευρωπαίους με το μέρος της στη διαμάχη με τις ΗΠΑ. Μια συμφωνία λίγο πριν αναλάβει ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ήταν ένας συμβολικός θρίαμβος για το Πεκίνο, καταλήγει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.
Διαβάστε ακόμη
Στα σκαριά οι ΣΔΙΤ απορριμμάτων για την Αττική ύψους 640 εκατ. ευρώ
Συνέδριο από ΣΕΤΕ και Marketing Greece για τον τουρισμό στη μετά – covid εποχή
Lockdown: Η απόφαση για εκκλησίες και μετακινήσεις τις γιορτές – Μέχρι 9 άτομα στο τραπέζι