search icon

Διεθνή

ΕΕ: Εταιρείες της Κίνας και της Ινδίας για πρώτη φορά στο πακέτο των κυρώσων για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η συζήτηση για την ένταξη και κινεζικών εταιρειών σε «μαύρη λίστα» έχει ξεκινήσει από πέρυσι, αλλά πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν για την αντίδραση του Πεκίνου - Το θέμα επανέρχεται στο τραπέζι ενόψει της 2η επέτειου από τη ρωσική εισβολή

Κυρώσεις κατά κινεζικών και ινδικών εταιρειών ετοιμάζεται να επιβάλλει για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να τιμωρήσει εταιρείες διεθνώς για τη συμβολή τους στη ρωσική πολεμική μηχανή.

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες θα στρέψουν ευθέως τα βέλη τους κατά ομίλων της ηπειρωτικής Κίνας και της Ινδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg και των Financial Times, η Κομισιόν έχει καταρτίσει μια λίστα συνολικά 21 επιχειρήσεων στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται εταιρείες από την Τουρκία, την Ταϊλάνδη, τη Σερβία, το Καζακστάν, όπως επίσης τρεις κινέζικες και μια ινδική.

Σημειωτέον πως η συζήτηση για την πιθανή στοχοποίηση και κινεζικών επιχειρήσεων έχει ξεκινήσει στους κόλπους της ΕΕ από την περσινή χρονιά, όμως οι επιφυλάξεις από τις κυβερνήσεις πολλών κρατών μελών είχαν ανακόψει τις διαδικασίες από την πλευρά της Κομισιόν. Πλέον το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο, αν και ο αριθμός των εταιρειών που θα βρεθούν σε… μαύρη λίστα είναι μικρός.

Πάντως, και πάλι η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει, καθώς απαιτείται ομοφωνία από τις κυβερνήσεις. Αν και ενόψει της δεύτερης επετείου της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, επισημαίνεται πως και η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφέστερο μήνυμα προς όσους στηρίζουν τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η έντονα αρνητική αντίδραση του Πεκίνου, όπως και του Νέου Δελχί, θεωρείται από τώρα δεδομένη.

Συνολικά οι ξένες εταιρείες που έχουν στοχοποιηθεί από την ΕΕ από την έναρξη του πολέμου ανέρχονται σε 643.

Διαβάστε ακόμη

Τραγωδία στη Γλυφάδα – Οικογένεια Καρνέση: Οι ενδοοικογενειακές κόντρες και η «κατάρα» των Πεταλιών 

Gov.gr Wallet: Έτσι βγαίνει η φωτοτυπία για την ταυτότητα

Η μετακόμιση του Μπέζος θα κοστίσει στο αμερικανικό δημόσιο 610 εκατ. δολάρια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version