Την αποκρυπτογράφηση των κινήσεων του Πούτιν, αλλά και τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Δύση απέναντι στη Μόσχα που απειλεί με πυρηνικό πόλεμο, επιχειρεί να αναλύσει ο Economist, λίγες ώρες πριν την επίσημη φιέστα προσάρτησης τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.
«Όταν το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας ανακοινώνεται ως 99% για κάτι, μπορείτε να συμπεράνετε ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν νοθευμένη και οι διαπράττοντες τη νοθεία θέλουν να το γνωρίζετε. Έτσι συνέβη αυτή την εβδομάδα με τα ψευδή δημοψηφίσματα που οι άνθρωποι του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν οργάνωσαν παράνομα σε τέσσερις μερικώς κατεχόμενες επαρχίες της Ουκρανίας. Ευρισκόμενοι ήδη από το κατώφλι τους σε κλοιό ανδρών που οπλοφορούν, οι κάτοικοι «συμφώνησαν» ότι η εισβολέας, η Ρωσία, θα έπρεπε να προσαρτήσει τη γη τους» αναφέρει η ανάλυση.
«Είναι σημαντικό το κόλπο να αποτύχει»
Ο συντάκτης του κειμένου σχολιάζει ότι παρά τα συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης, τα δημοψηφίσματα του Πούτιν, τα οποία διεξήχθησαν σε διάστημα πέντε ημερών και ολοκληρώθηκαν στις 27 Σεπτεμβρίου, δεν σχεδιάστηκαν για να γίνουν πιστευτά, αλλά για να απειλήσουν. Η ανακοίνωση του Πούτιν για τη φιέστα προσάρτησης έγινε ενώ η ανάλυση βρισκόταν στο τυπογραφείο.
Με βάση την προσάρτηση, «ο Πούτιν θα προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι κέρδισε μια μεγάλη νίκη. Το πιο εξωφρενικό ακόμη, μπορεί επίσης να ισχυριστεί ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που κρατούν σήμερα μεγάλα τμήματα αυτών των τεσσάρων επαρχιών είναι στην πραγματικότητα κατακτητές και ότι εάν προσπαθήσουν να πάρουν πίσω τη γη τους θα είναι εισβολείς.
Η λογική είναι χαώδης και ψευδής. Αλλά θα είχε ως στόχο να διαμηνύσει ότι, εάν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, θα υποκινήσουν επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Αυτό είναι κάτι που η Δύση έχει φροντίσει μέχρι στιγμής να αποφύγει. Για τον Πούτιν και τους συμβούλους του, η προσάρτηση όλης αυτής της ουκρανικής γης μπορεί να φαίνεται ένας έξυπνος τρόπος για να αποτρέψει τη Δύση και μάλιστα την Ουκρανία από περαιτέρω προσπάθειες για την απόκρουση του στρατού εισβολής του. Είναι σημαντικό το κόλπο τους να αποτύχει».
«Η ενδοτικότητα στον πυρηνικό εκβιασμό θα ενθαρρύνει περισσότερο ακόμη εκβιασμό»
Ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης, αναφέρεται στην ανάλυση, φαίνεται σήμερα υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από την κρίση των πυραύλων της Κούβας πριν από 60 χρόνια αυτόν τον Οκτώβριο. Ο Πούτιν αναμφίβολα ελπίζει ότι η προσάρτηση θα κάνει τους υποστηρικτές της Ουκρανίας να φοβούνται ότι ο κίνδυνος έχει εκτιναχθεί ακόμη υψηλότερα, σε ένα επίπεδο όπου η αποφασιστικότητα της Δύσης θα σπάσει.
Σε αυτήν την κατάσταση που προκαλεί νευρικότητα, αξίζει να θυμόμαστε ότι η γη που πρόκειται να προσαρτήσει ο Πούτιν δεν είναι μέρος της Ρωσίας. Επιπλέον, η ενδοτικότητα στον πυρηνικό εκβιασμό θα ενθαρρύνει περισσότερο ακόμη εκβιασμό. Η Δύση έκανε αυτό το λάθος το 2014, αποδεχόμενη, στην πραγματικότητα, την κλοπή της Κριμαίας από τον Πούτιν. Όπως είπε ένας από τους προκατόχους του Πούτιν: «Εάν συναντήσεις χυλό, προχωράς».
«Ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται επειδή ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο»
«Εάν ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται, δεν είναι λόγω της παρωδίας των δημοψηφισμάτων, αλλά επειδή ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο. Πάντα αντιμετώπιζε το πρόβλημα ότι η ήττα θα προμήνυε ταπείνωση και πιθανή ανατροπή. Γι’ αυτό έχει επισείσει επανειλημμένα την πυρηνική κάρτα από τον Φεβρουάριο. Θα μπορούσε να είχε κάνει χρήση πυρηνικών πριν από το δημοψήφισμα, αλλά, παρά τις πολλές αποτυχίες, δεν το έκανε. Ομοίως, η προσάρτηση δεν θα τον υποχρέωνε σε κάτι τέτοιο: καλύτερα να την δούμε ως μία απέλπιδα προσπάθεια να σηματοδοτήσει ότι έχει όντως σοβαρές προθέσεις» αναφέρει το κείμενο.
Σύμφωνα με την ανάλυση, επί του πρακτέου, η μερική έχει δίκιο που έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν ο Πούτιν εκτοξεύσει πυρηνικό όπλο, οι συνέπειες θα ήταν τρομερές. Πιθανώς, θα εμπλέξουν το ΝΑΤΟ απευθείας χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα για να καταστρέψουν τις βάσεις και τις δυνάμεις του στην Ουκρανία. Η Δύση θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της σε Κίνα και Ινδία, για να αποσαφηνιστεί ότι και αυτές θα ήταν ενάντια σε ένα πυρηνικό χτύπημα.
«Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει. Ο Πούτιν διέταξε την περασμένη εβδομάδα μία πανικόβλητη κινητοποίηση 300.000 στρατιωτών, προκαλώντας δυστυχία στη Ρωσία και τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νεαρών ανδρών που επιθυμούν να αποφύγουν το στρατό. Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται και περίπου 20 γραφεία στρατολόγησης έχουν δεχθεί επίθεση. Η Ρωσία δεν έχει ουσιαστικά κέρδη. Ίσως μάλιστα να έχει καταφύγει στην περίεργη τακτική της ανατίναξης των δικών της αγωγών φυσικού αερίου με την ελπίδα ότι αυτό θα τρόμαζε τη Δύση. Παρά τις απειλές του Πούτιν, η Δύση θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τους Ουκρανούς να αμυνθούν» καταλήγει η ανάλυση.
Διαβάστε ακόμη
Μάκρη: Στο σφυρί το νησί του Ιονίου και το «θρίλερ» (pics)
Τρία Data Centers στην Αττική θα αναπτύξει η Google
Είναι πολλά τα λεφτά (στα κανάλια), πεντοζάλη των εργολάβων και ο… αντισυμβατικός κ. Τζώρτζης