Κατά 1/3 αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος η ουκρανική οικονομία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Η τράπεζα αναβάθμισε την αρχική της εκτίμηση, τον Μάρτιο, για πτώση 20% στην ουκρανική οικονομία, υπολογίζοντας πλέον ότι η συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας λόγω του πολέμου θα «αγγίξει» το 30%.
Ωστόσο, η τράπεζα αναμένει ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα ανακάμψει κατά 25% το 2023, ενώ αρχικά έβλεπε ανάκαμψη 23%.
Όσον αφορά στη Ρωσία, η EBRD εκτιμά ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 10% φέτος και θα σημειώσει μηδενική ανάπτυξη το επόμενο έτος.
Η τράπεζα προειδοποίησε επίσης ότι μια απότομη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει τις οικονομίες της αναδυόμενης Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής να υποχωρήσουν στα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από την πανδημία.
Πολλές χώρες στην περιοχή λειτουργίας της EBRD, η οποία καλύπτει περίπου 40 οικονομίες που εκτείνονται από τη Μογγολία έως τη Σλοβενία και την Τυνησία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο και μια ξαφνική διακοπή των προμηθειών θα μείωνε την κατά κεφαλήν παραγωγή κατά 2,3% φέτος και 2% το 2023, αναφέρει.
Η τράπεζα εκτιμά ότι οι οικονομίες σε όλη την περιφέρειά της αναπτύχθηκαν 6,7% πέρυσι μετά από συρρίκνωση 2,5% το 2020, όταν ο COVID συντάραξε την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όπως προειδοποιεί όμως, η διακοπή των ροών φυσικού αερίου θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πλήγμα στις οικονομίες των μελών της ΕΕ τόσο με σημαντικές εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία όσο και με μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο στο ενεργειακό τους μείγμα, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, προειδοποίησε η EBRD.
Ωστόσο, το βασικό σενάριο της EBRD δεν είναι μια ξαφνική διακοπή. Η EBRD προϋποθέτει για τους υπολογισμούς της συνεχή παράδοση φυσικού αερίου. Βέβαια, ακόμη και έτσι, η επέκταση της οικονομίας αναμένεται να είναι πιο υποτονική από ό,τι υπολόγιζε τον Μάρτιο, με τις προβλέψεις ανάπτυξης να μειώνονται στο 1,1% από 1,7%, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης από ό,τι αναμενόταν συρρίκνωσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας, η οποία μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που γνωρίζει το σχέδιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα μέτρο που διευκολύνει την Ουάσιγκτον να στείλει όπλα και προμήθειες στην κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου συνέταξαν ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία αξίας σχεδόν 40 δισ. δολαρίων, περισσότερα από τα 33 δισ. δολάρια που ζήτησε ο Μπάιντεν από τους βουλευτές τον περασμένο μήνα.
Διαβάστε ακόμα:
Έρχεται νέο ηλεκτροσόκ από τον πληθωρισμό – Διψήφιο άλμα μετά από 28 χρόνια
ΑΔΜΗΕ: Η ενεργειακή κρίση ανεβάζει κατά 15% τον προϋπολογισμό σε έργα €2 δισ.
Πάνω από ένα τρισ. δολάρια έχασαν μέσα σε 3 ημέρες οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street