Το TikTok βρίσκεται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ οι οποίες το θεωρούν ως «ψηφιακό ναρκωτικό» και το οποίο υποστηρίζουν πως πρέπει να απαγορευτεί.
Το «μένος» έχει, πια, μεταφερθεί και στην Ευρώπη όπου οι ανησυχίες των αρχών όσον αφορά την ασφάλεια των νέων και των παιδιών, αλλά και των δημοσιογράφων, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων για την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούν 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.
Τη στιγμή που ο CEO της TikTok, Σου Ζι Τσου επισκέπτεται τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με ανώτατα στελέχη της Ε.Ε. όπως η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η εταιρεία του αντιμετωπίζει σωρεία κατηγοριών τόσο από τις αρχές όσο και από τους απλούς πολίτες οι οποίοι έχουν πια ευαισθητοποιεί σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ένας από τους δυναμικότερους επικριτές του TikTok είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει αποκαλέσει την πλατφόρμα ως «απατηλά αθώα» , ως «πηγή πραγματικής εξάρτησης» για τους χρήστες αλλά και ως «πηγή ρωσικής παραπληροφόρησης». Τα σχόλιά του συμπίπτουν με την καθ’ όλα επιθετική στάση των γαλλικών μέσων ενημέρωσης κατά του TikTok, με την Le Parisien να αποκαλεί την πλατφόρμα ως «μία πραγματική απειλή για τα μυαλά των παιδιών μας».
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Μακρόν τόνισε σε γκρουπ Αμερικανών επενδυτών και Γάλλων CEOs τεχνολογικών εταιρειών πως θέλει να θέσει το ΤikTok υπό εποπτεία. Αν και δεν ήταν ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο ενδέχεται να συμβεί κάτι τέτοιο, η δήλωση αυτή καθαυτή προμηνύει δημιουργία προβλημάτων για την πλατφόρμα η οποία θα πρέπει παράλληλα να συμμορφωθεί με τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία DSA αλλά και το νέο πλαίσιο ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., Digital Markets Act.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, τόνισε πως η Γαλλία θα βασιστεί στα πλαίσια DSA και DMA για την εποπτεία του TikTok σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά θα παραμείνει «σε καθεστώς επαγρύπνησης λόγω της συνεχόμενης αλλαγής των μοντέλων λειτουργίας των πλατφόρμων αυτών».
Σύμφωνα, παράλληλα, με τον Επίτροπο της Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, ο Τσου και το TikTok θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Σημειωτέον πως οι έρευνες κατά του TikTok συμπεριλαμβάνουν κατηγορίες για παραβίαση του GDPR, κάτι το οποίο ενδέχεται να κοστίσει αδρά στην πλατφόρμα, αφού τα πρόστιμα μπορεί να αγγίξουν και το 4% των παγκόσμιων εσόδων της.
Κατασκοπεία
Ακόμα και αυτά τα υπέρογκα πρόστιμα, όμως, μπορεί να μην είναι το δυσμενέστερο σενάριο με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το TikTok. Πολλά στελέχη της Ε.Ε. συμφωνούν με Αμερικανούς ομολόγους τους πως η πλατφόρμα χρησιμοποιεί τα δεδομένα της για κατασκοπεία εκ μέρους των κινεζικών αρχών. Οι ιρλανδικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα βάσει κατηγοριών πως το TikTok παρακολούθησε τις κινήσεις δύο Δυτικών δημοσιογράφων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η εταιρεία παραδέχτηκε πως τέσσερις εργαζόμενοι παρακολουθούσαν τους δημοσιογράφους αυτούς και προχώρησε στην απόλυσή τους.
Σύμφωνα με τον Γενς Ζίμερμαν, εκπρόσωπο του γερμανικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατικών, «η απαγόρευση της χρήσης της πλατφόρμας για τους εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ ήταν λογική κίνηση. Θα πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά την ασφάλεια των εφαρμογών όπως το TikTok και, αν είναι αναγκαίο, να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα».
Ο ομόλογός του στο γερμανικό κόμμα FDP, Μαξιμίλιαν Φούνκε-Κάιζερ, κάλεσε για την απαγόρευση χρήσης της εφαρμογής σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές, ενώ ο βουλευτής Μόριτς Κέρνερ υπογράμμισε πως οι κίνδυνοι του TikTok είναι πολλαπλάσιοι από τους αντίστοιχους του Twitter, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως το 1/3 των χρηστών της κινεζικής εφαρμογής είναι νέοι ηλικίας μεταξύ 13 και 19 ετών.
Απαγόρευση
Μέχρι τώρα, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει απαγορεύσει τη χρήση της εφαρμογής σε κινητά στελεχών της. Το Politico μίλησε με ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια τόσο της Ε.Ε., όσο και των κυβερνήσεων της Βρετανίας και της Γερμανίας. Κανένας εξ αυτών δεν ανέφερε πως υπάρχουν πλάνα απαγόρευσης της χρήσης της εφαρμογής αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη Γερμανία, τα κυβερνητικά στελέχη που χρησιμοποιούν iPhone δεν επιτρέπεται να εγκαταστήσουν το TikTok στο μέρος του κινητού τους στο οποίο αποθηκεύονται ευαίσθητα κυβερνητικά δεδομένα.
Όπως φαίνεται, η πρώτη και κύρια απειλή που καλείται να αντιμετωπίσει το TikTok είναι αυτή της παραβίασης των προσωπικών στοιχείων των χρηστών της στην Ε.Ε.
Δεδομένων και των αναμενόμενων ευρημάτων των δύο ερευνών, αυτή η οποία αφορά την ασφάλεια των παιδιών ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου της Ένωσης αλλά και της λειτουργίας της εφαρμογής αυτής καθαυτής, μέσω επιβολής ηλικιακού ορίου. Η δεύτερη έρευνα η οποία αφορά τη μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων στην Κίνα αναμένεται να παρουσιάσει πόρισμα στα τέλη του 2023 και να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε ακόμη
e-ΕΦΚΑ: Έσοδα ρεκόρ €1,75 δισ. το 2022 από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών
ΣΤΑΣΥ: Ξεκινά το έργο για την κάλυψη του δικτύου μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας