Ήταν ζήτημα χρόνου. Μετά την σταδιακή ακύρωση συμμετοχής κολοσσών του κλάδου κινητής τηλεφωνίας οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Σαλονιού Κινητής Τηλεφωνίας αναγκάστηκαν να πάρουν οριστικές αποφάσεις και έτσι το μεγάλο ραντεβού του κλάδου τηλεπικοινωνιών που γίνεται κάθε χρόνο τέλος Φεβρουαρίου στην Βαρκελώνη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η Ένωση Δικτύων Κινητής Τηλεφωνίας GSMA που διοργανώνει την έκθεση, σε μια προσπάθεια να διασώσει το θεσμό, είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους εκθέτες, όπως πολιτική μη χειραψίας ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο του νέου ιού και το κύμα των ακυρώσεων «κατέστησαν αδύνατο για την GSMA να επιμείνει στη διεξαγωγή».
Η GSMA είναι ένας βιομηχανικός οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των φορέων εκμετάλλευσης κινητών δικτύων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 750 φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας είναι μέλη της GSMA και άλλες 400 εταιρείες στο ευρύτερο κινητό οικοσύστημα είναι συνδεδεμένα μέλη. Η GSMA εκπροσωπεί τα μέλη της μέσω βιομηχανικών προγραμμάτων, ομάδων εργασίας και πρωτοβουλιών υποστήριξης της βιομηχανίας.
Αγώνας για τη διάσωση μέχρι τέλους
Το βρετανικό περιοδικό «Wired» αποκαλύπτει και παρασκήνιο των προσπαθειών της GSMA, σε ένα πινγκ πονγκ με την τοπική αυτοδιοίκηση, για να σώσει την έκθεση. Καταρχάς επιχείρησε να πείσει τις αρχές της Καταλονίας να κηρύξουν την επαρχία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να μπορέσουν να τους επιστραφούν οι εισφορές που έδωσαν σε ασφαλιστικές εταιρείες. Όμως η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου δήλωσε χθες ότι η πόλη έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την διοργάνωση της έκθεσης ενώ από την πλευρά τους οι υγειονομικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος για λήψη εκτάκτων μέτρων. Έτσι, το μπαλάκι των ευθυνών επέστρεψε στους διοργανωτές της έκθεσης.
Αρχικά, η σκέψη ήταν να γίνει η διοργάνωση παρά τους ενδοιασμούς και τις ακυρώσεις σύμφωνα πάντα με το «Wired». Αλλά το κύμα ακυρώσεων ήταν τόσο μαζικό που δεν υπήρχε άλλη διέξοδος για την GSMA από την ακύρωση. Μόνο χθες δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν η Deutsche Telekom, η Vodafone, η Nokia και κατασκευάστρια smartphone κινητών τηλεφώνων HMD Global ενώ τις προηγούμενες ημέρες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους κι άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Οι Financial Times έγραψαν ότι παραμένει τώρα ανοιχτό ποιος θα αναλάβει το μέχρι τώρα κόστος. Η GSMA θεωρείται από τις μεγαλύτερες εκθέσεις στον κλάδο κινητής τηλεφωνία. Μόνο φέτος ανέμενε 100.000 επισκέπτες και πάνω από 2.800 εκθέτες.
Οικονομικό πλήγμα
Για την πόλη της Βαρκελώνης είναι ένα πλήγμα διότι πολλοί κλάδοι, όπως της γαστρονομίας, αποκομίζουν κάθε χρόνο σημαντικά οικονομικά οφέλη. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι, εάν με την ακύρωση της έκθεσης προκαλούνται πρώτα ρήγματα στην επιτυχημένη ιστορία της GSMA διότι πολλές εταιρείες δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να επανεξετάσουν μελλοντικές συμμετοχές τους σε ανάλογα events εάν διαπιστώσουν ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν επηρεάζεται ακόμη και χωρίς να συμμετέχουν σε ακριβές εκθέσεις του κλάδου.
Στην ιστορία των εκθέσεων υπάρχει ανάλογο προηγούμενο. Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 απετέλεσε την αρχή του τέλους της Cebit στο Αννόβερο, της Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας, Τηλεπικοινωνίας και Πληροφορικής. Πολλές εταιρείες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους και από τότε δεν ξαναήρθαν. Για την ώρα πολλοί εκθέτες δηλώνουν την ικανοποιήσή τους για την επόμενη διοργάνωση, τέλος Φεβρουαρίου του 2021 στη Βαρκελώνη.
Πηγή: DW