search icon

Διεθνή

DW: Η τουρκική κάλπη και ο κομβικός ρόλος της ψήφου των Τούρκων της Γερμανίας

Eνόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα, η γερμανική πολιτική ηγεσία προετοιμάζεται για μία «άλλη Τουρκία» χωρίς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως, οι Τούρκοι της Γερμανίας έχουν άλλη άποψη, ψηφίζοντας παραδοσιακά υπέρ του

Οι πολιτικοί αντίπαλοι στην Τουρκία συμφωνούν σε δύο σημεία: οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι κομβικής σημασίας και το αποτέλεσμα θα είναι οριακό. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν φαβορί. Σε αυτή την περίσταση, κάθε ψήφος μετράει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι της διασποράς παίζουν καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές των δύο στρατοπέδων.

Από το 2014, οι Τούρκοι του εξωτερικού με τουρκικό διαβατήριο έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που διεξάγονται στην πατρίδα τους. Εδώ η Γερμανία έχει ρόλο-κλειδί. Η χώρα αυτή είναι παραδοσιακά ο πλέον σημαντικός προορισμός για την τουρκική μετανάστευση. Ταυτόχρονα, είναι πολιτικό προπύργιο του προέδρου Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματός AKP.

Από τα περίπου τρία εκατομμύρια κατοίκους τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, οι μισοί- περίπου 1,4 εκατομμύρια- είναι Τούρκοι υπήκοοι και συνεπώς έχουν δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία. Στις μέχρι τώρα εκλογές αυτοί οι άνθρωποι ψήφισαν δυσανάλογα υπέρ του Ερντογάν.

Σταθερά υπέρ του Ερντογάν

Στο δημοψήφισμα του 2017 για το Σύνταγμα της χώρας περίπου το 62% των Τούρκων στη Γερμανία ψήφισε “ΝΑΙ”, ενώ στην Τουρκία το ποσοστό ανήλθε στο 51%. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το 65% από τους Τούρκους ψηφοφόρους της Γερμανίας που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ψήφισε τον Ερντογάν, ενώ στην Ανατολία το ποσοστό ήταν μόλις 53 %. Η πάνω από τον μέσο όρο δημοτικότητα του Ερντογάν στους Τούρκους της Γερμανίας οφείλεται σε διάφορους λόγους και είναι καρπός μιας στρατηγικής της Άγκυρας για τη διασπορά, η οποία αποσκοπεί στον πολιτικό έλεγχο επί των μεταναστών.

»Ένα πυκνό δίκτυο οργανώσεων που ελέγχεται από την Άγκυρα, στον οποίο τα τζαμιά αποτελούν κεντρικό παράγοντα, φέρνει αποτελέσματα. Σημασία έχουν επίσης τα μέσα ενημέρωσης. Μελέτη του 2020 αποδεικνύει ότι οι Τούρκοι της Γερμανίας παρακολουθούν κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια της πατρίδας τους. Κατά συνέπεια, τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν ΜΜΕ διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τη σκέψη αυτών των ανθρώπων.

Τέλος, υπάρχει ένας σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας, ακόμη και στην τρίτη γενιά μεταναστών: Πολλοί Τούρκοι στη Γερμανία αισθάνονται ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», διαμαρτύρονται για διακρίσεις και ρατσισμό. Για αυτούς τους ανθρώπους ο Ερντογάν, με την αντιδυτική ρητορική του και το όραμα μίας ισχυρής Τουρκίας, είναι ο ήρωας που εμπνέει εθνικές προσδοκίες.

Όπως κανένας άλλος Τούρκος πολιτικός, ο Ερντογάν έχει καταλάβει πώς να πάρει με το μέρος του, τους Τούρκους της Γερμανίας.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Exit mobile version