search icon

Διεθνή

DW: Η Τουρκία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δικτατορία

«Στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολιτικό πραξικόπημα που κατευθύνεται προς ένα αυταρχικό προεδρικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και δικτατορία», εκτιμά σε συνέντευξή της η πολιτικός Κλάουντια Ροτ

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές, αλλά και αντίπαλοι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συμμετάσχουν αύριο, Κυριακή στην Κολωνία σε σειρά διαδηλώσεων. Οι μαζικές κινητοποιήσεις έχουν πυροδοτήσει τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία δημόσια συζήτηση τόσο για το νόημά τους, όσο και για το αν οι γερμανικές αρχές θα έπρεπε τις απαγορεύσεις.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και ιστορικό στέλεχος των πρασίνων Κλάουντια Ροτ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής των διαδηλώσεων και παραδέχθηκε λάθη στην διαδικασία ενσωμάτωσης των Τούρκων στην γερμανική κοινωνία: «Η τεράστια δυνατότητα κινητοποίησης των Τούρκων της Γερμανίας για τις διαδηλώσεις είναι ανησυχητική. Ελπίζω να κυλήσουν ειρηνικά. Το γερμανικό Σύνταγμα διασφαλίζει το δικαίωμα της διαδήλωσης υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν φαινόμενα βίας. Από γερμανικής πλευράς θα πρέπει ωστόσο να δούμε τα λάθη που έγιναν στη διαδικασία ενσωμάτωσης.

»Υπάρχουν Τούρκοι που ζουν εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία, είναι δεύτερης ή τρίτης γενιάς, κάποιοι έχουν ακόμα και γερμανικό διαβατήριο, αλλά αν τους ρωτήσεις ποιος είναι ο πρόεδρός τους δεν λένε ο Γιόαχιμ Γκάουκ, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν. Θα πρέπει να διερωτηθούμε αν ως χώρα κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να γίνει η Γερμανία για αυτούς τους ανθρώπους πατρίδα. Ήταν λάθος ότι δεν επιτρέψαμε στους Τούρκους να έχουν διπλή υπηκοότητα. Εκτός αυτού με την πρότασή μας στην Τουρκία για μια προνομιακή σχέση στείλαμε το μήνυμα στους Τούρκους ότι μια πλήρης ένταξη στην ΕΕ με όλα τα δικαιώματα και ελευθερίες δεν είναι εφικτή».

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει ανοιχτά κριτική

Η Κλάουντια Ροτ θεωρεί ότι όχι μόνο η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και οι Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επικρίνουν ανοιχτά τα κακώς κείμενα στην Τουρκία και να μην τηρούν σιγή ιχθύος από φόβο μήπως η Άγκυρα δεν τηρήσει τη συμφωνία στο προσφυγικό. Πολύ περισσότερο, τονίζει η Κλάουντι Ροτ, η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει δική της προσφυγική πολιτική αντί να περιμένει μόνο από την Άγκυρα να περιορίσει τις προσφυγικές ροές.

Με αφορμή τις «εκκαθαρίσεις» στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής κάνει λόγο για πολιτικό πραξικόπημα στην Τουρκία: «Η εφημερίδα Cumhuriyet έχει δίκιο όταν γράφει ότι έχουν ανασταλεί όλες οι ελευθερίες. Δεν υφίσταται πια διάκριση εξουσιών, ούτε ελευθερία του τύπου. Οι συλλήψεις συνεχίζονται, σχεδόν 50.000 διαβατήρια έχουν ακυρωθεί, δρομολογείται η κατάσχεση περιουσιών δικαστικών και εισαγγελέων, βρίσκεται σε εξέλιξη η δίωξη πανεπιστημιακών, κούρδων και δημοσιογράφων. Ζούμε φαινόμενα εκδίκησης, εξετάζεται η επαναφορά της θανατικής ποινής και οι εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας είναι τρομακτικές. Επομένως δεν αρκεί όταν η καγκελάριος λέει ότι ανησυχεί επειδή δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.

»Νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να πει επιτέλους τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με υπερβολικές αντιδράσεις μετά από απόπειρα πραξικοπήματος. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολιτικό πραξικόπημα προς την κατεύθυνση ενός αυταρχικού προεδρικού συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως δικτατορία».

Exit mobile version