Η τύχη παίζει πολλές φορές αλλόκοτα παιχνίδια… Η περίπτωση του Ουαλού Τζέιμς Χάουελ είναι μία από αυτές. 

Αρχικά ο 32χρονος τεχνικός είχε την τύχη -αλλά και τη διορατικότητα- να ξεκινήσει mining (μία πολύπλοκη υπολογιστική διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί κανείς να «εξορύσσει» κρυπτονομίσματα), στο μακρινό 2009, προκειμένου να αποκτήσει μερικά Bitcoin, τα οποία εκείνη την εποχή δεν άξιζαν σχεδόν… τίποτα. 

Όμως Ουαλός είχε αποκτήσει σχεδόν 10.000 Bitcoin, ποσό το οποίο με βάση την τωρινή αξία του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος (σχεδόν 10.000$) μεταφράζεται σε κάτι λιγότερο από 100 εκατ. δολάρια! Μάλιστα αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών που θέλουν το Bitcoin να εκτοξεύεται στα 50.000 δολάρια μέσα στο επόμενο έτος, τότε μιλάμε για μια πραγματικά αμύθητη «ψηφιακή» περιουσία, κλειδωμένη στον σκληρό δίσκο του Τζέιμς. 

Και κάπου εδώ ξεκινά η τραγική ιστορία του Ουαλού, ο οποίος μέσα στην απίστευτη τύχη του (ούτε ο ίδιος δεν το πίστευε ότι το Bitcoin θα έφτανε τόσο ψηλά), στάθηκε εξαιρετικά άτυχος. Κατά τη διάρκεια ανακαίνισης και στη συνέχεια γενικού καθαρισμού του σπιτιού του, πέταξε στα σκουπίδια τον πολύτιμο σκληρό δίσκο, μέσα στον οποίο φυλάσσονταν τα χιλιάδες Bitcoin! 

Κάπως έτσι ο 32χρονος Ουαλός γίνεται ο φτωχότερος… πλούσιος επενδυτής Bitcoin, καθώς του ανήκει μια αμύθητη περιουσία σε κρυπτονομίσματα, αλλά αδυνατεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν. Η ιστορία του Τζέιμς έγινε viral στο διαδίκτυο (όπως και πολλές αντίστοιχες ιστορίες… πόνου), ωστόσο ο Ουαλός, σε αντίθεση με τους περισσότερους που έχασαν τις ψηφιακές τους περιουσίες κατά αυτόν τον τρόπο, αρνείται να τα παρατήσει. 

Ο σκληρός δίσκος του Τζέιμς βρίσκεται θαμμένος κάτω από αμέτρητους τόνους σκουπιδιών σε μια χωματερή του Νιούπορτ, στη Νότια Ουαλία. Τώρα ο αποφασισμένος Ουαλός κάνει τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να «σκάψει» σε αυτήν, για να βρει το χαμένο του θησαυρό. 

Ωστόσο του βάζει «φρένο» η… γραφειοκρατία. 

Κι αυτό διότι ο Δήμος του Νιούπορτ αρνείται να του παραχωρήσει άδεια για να «ξεθάψει» το δίσκο του. Μάλιστα το συμβούλιο επικαλείται περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς η «εκταφή» της χωματερής θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον μέσω της απελευθέρωσης τοξικών στοιχείων, ενώ παράλληλα θα κόστιζε εκατομμύρια δολάρια. 

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ίδιος ο Τζέιμς, τα έχει όλα «καλυμμένα». 

oual.jpg

«Τους προσφέρω μερίδιο 10% και δεν το θέλουν την ώρα που κόβουν από παντού» 

«Έχουν την εντύπωση πως θέλω να σκάψω όλη τη χωματερή, ενώ δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ζητώ απλώς την ευκαιρία να προσπαθήσω να εντοπίσω τη θέση και το βάθος στο οποίο βρίσκεται ο σκληρός, με βάση την ημερομηνία που τον πέταξα. Αυτό θα περιόριζε σημαντικά τον τομέα της έρευνας, αφήνοντας παράλληλα χώρο για τους εργαζομένους της χωματερής να κάνουν τη δουλειά τους», δηλώνει ο Τζέιμς στην Wales Online. 

«Έχω ήδη στην αναμονή επενδυτές που προτίθενται να αναλάβουν ολόκληρο το ρίσκο της εκταφής, σε τέτοιο σημείο ώστε να προβούν σε αγορές κρατικών ομολόγων της Ουαλίας, προκειμένου ο Δήμος να καλυφθεί οικονομικά σε περίπτωση που τα θαλασσώσουμε», συνεχίζει ο Τζέιμς. 

«Μπορεί να γίνει, και θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια, όμως αυτοί απλά δε θέλουν», καταλήγει ο 32χρονος. 

Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ωστόσο πως ο Ουαλός προσφέρει «αμοιβή» στο Δήμο του Νιούπορτ της τάξεως των 10 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 10% μερίδιο, προκειμένου να του επιτρέψει να προχωρήσει στην εκταφή! 

Το συμβούλιο του Δήμου εμφανίζεται ωστόσο κατηγορηματικό, αναφέροντας ότι η ανασκαφή δεν είναι δυνατή βάσει νομοθεσίας, και πως δε μπορεί να παραχωρήσει άδεια στον Τζέιμς, παρόλο που αυτός τα έχει όλα πληρωμένα και προσφέρει και… μπόνους. 

Παράλληλα απαγορεύεται η πρόσβαση στο χώρο υγειονομικής ταφής στους επίδοξους «κυνηγούς θησαυρών» οι οποίοι επιθυμούν να αναζητήσουν το δίσκο του Τζέιμς, καθώς οι εγκαταστάσεις υπόκεινται σε ειδική νομοθεσία της NRW (Εθνικοί Πόροι της Ουαλίας). 

«Δε βγάζει νόημα. Τους προσφέρω μερίδιο 10% χωρίς να χρειάζεται να κάνουν απολύτως τίποτα, και με μηδενικό ρίσκο γι’ αυτούς. Πως μπορούν να αφήνουν θαμμένα στο έδαφος 100 εκατ. δολάρια, την ώρα που κάνουν περικοπές δεξιά κι αριστερά, σε σχολεία και υπηρεσίες;», καταλήγει ο Τζέιμς. 

Εσείς τι λέτε; Η γραφειοκρατεία είναι τελικά… αθάνατη σε κάθε χώρα, ή ο Τζέιμς είναι απλά άξιος της μοίρας του;