Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την πορεία της κινεζικής οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός θετικό για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας ευρύτερα λόγω του στρατηγικού ρόλου της χώρας στο διεθνές εμπόριο.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ υποστήριξε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας θα φτάσουν το 5,4% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης ύψους 5%, λόγω της «ισχυρής» ανάκαμψης της περιόδου μετά την πανδημία.
Βεβαίως, το Ταμείο δεν παραγνωρίζει τα «αγκάθια» του αδύναμου κλάδου ακινήτων και της μειωμένης εξωτερικής ζήτησης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως θα επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ το 2024, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να κατεβαίνουν στο 4,6%. Όμως, και πάλι στα επίπεδα αυτά είναι καλύτεροι από την προηγούμενη πρόβλεψη του περί ανάπτυξης στο 4,2%.
«Οι αρχές έχουν εισαγάγει σειρά ευπρόσδεκτων μέτρων για να υποστηρίξουν την αγορά ακινήτων. Όμως, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί η ταχύτερη ανάκαμψη και η μείωση του οικονομικού κόστους κατά τη μετάβαση» σχολίασε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού, Γκίτα Γκόπινατ.
Το Πεκίνο έχει δυσκολευτεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τα σκληρά μέτρα κατά της πανδημίας που είχε υιοθετήσει πέρυσι, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων και την αδυναμία των εξαγωγικών της βιομηχανιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έχει καταγραφεί μια μαζική έξοδος ξένων επενδυτών από κινεζικές μετοχές και ομόλογα.
Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν ανέκοψαν την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης. Μάλιστα, η αναθεώρηση του ΔΝΤ ήρθε στον απόηχο της έγκρισης από την κινεζική κυβέρνηση της απόφασης για την έκδοση νέων κρατικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. γουάν (137 δισ. δολάρια) για την στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, τα σημάδια αδυναμίας είναι ακόμη ορατά όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία για τα επίπεδα των εξαγωγών τον Οκτώβριο που υποχώρησαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση, συμπληρώνοντας μάλιστα τον έκτο συνεχόμενο μήνα κάμψης του στρατηγικού για την οικονομία δείκτη.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις του Ταμείου δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, αν δεν ληφθούν περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν σταδιακά γύρω στο 3,5% μέχρι το 2028, λόγω της αδύναμης παραγωγικής δραστηριότητας αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, που εξελίσσεται σε έναν νέο κίνδυνο.
Πέρα από την αγορά ακινήτων, για την οποία το Ταμείο ζητά άμεσα νέα μέτρα για την εξυγίανση της, ως σημείο κινδύνου θεωρεί και τα υπέρογκα χρέη των τοπικών κυβερνήσεων που πλέον φτάνουν τα 92 τρισ. γουάν (12,6 τρισ. δολάρια). «Η βελτίωση στη δημοσιονομική διαφάνεια των τοπικών κυβερνήσεων και ο έλεγχος του ρίσκου είναι αναγκαία μέτρα για να αποτραπούν νέα σημεία αδυναμίας για την οικονομία και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» επεσήμανε το Ταμείο.
Διαβάστε ακόμα
JP Morgan: Αγοράστε ελληνικά ομόλογα με αφορμή την αναβάθμιση από τη Fitch (γραφήματα)
Ελληνικό Μετρό: Εξάρχεια και Ευαγγελισμός κηρύσσουν αντάρτικο στη γραμμή 4
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ