search icon

Διεθνή

ΔΝΤ: Ταξίδι δίχως επιστροφή για τα μετρητά – Τι μπορεί να τα αντικαταστήσει

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για τη νέα εποχή των συναλλαγών - «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας. Υπάρχει όμως πολύ περισσότερος χώρος για καινοτομία»

Τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs) έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τα μετρητά, αν και η πλήρης υιοθέτησή τους μπορεί να πάρει χρόνο, δήλωσε την η επικεφαλής του, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Τα CBDCs μπορούν να αντικαταστήσουν τα μετρητά, η διανομή των οποίων είναι δαπανηρή για οικονομίες των νησιωτικών κρατών», ανέφερε από τη Σιγκαπούρη όπου διεξάγεται συνέδριο για τις fintechs. «Μπορούν να προσφέρουν ανθεκτικότητα σε πιο προηγμένες οικονομίες. Και μπορούν να βελτιώσουν τη χρηματοπιστωτική ένταξη σε περιοχές όπου ελάχιστοι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς».

Πρόκειται για την ψηφιακή μορφή του παραστατικού νομίσματος μιας χώρας, και διέπεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο που καθορίζει η κεντρική τράπεζα κάθε κράτους. Βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να διοχετεύουν τις κρατικές πληρωμές απευθείας στα νοικοκυριά, όπως εξηγεί το CNBC.

Χαμηλότερο κόστος

«Τα CBDCs θα προσφέρουν μια ασφαλή και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση [στα μετρητά], δήλωσε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει ανακοινώσει ότι περισσότερες από 100 χώρες έχουν ασχοληθεί με την ανάπτυξη και προώθηση των, δηλαδή περίπου το 60% των χωρών του κόσμου.

«Το επίπεδο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για τα CBDCs είναι πρωτοφανές. Αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει πιλοτικές εφαρμογές ή ακόμη και εκδώσει ένα CBDC», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2022 που διεξήγαγε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, από τις 86 κεντρικές τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 93% δήλωσε ότι διερευνούν τα CBDCs, ενώ το 58% δήλωσε ότι είναι πιθανό να εκδώσει ή μπορεί ενδεχομένως να εκδώσει ένα CBDC είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, μέχρι τον Ιούνιο, μόνο 11 χώρες είχαν υιοθετήσει CBDCs, ενώ άλλες 53 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού και 46 ερευνούν το θέμα, σύμφωνα με στοιχεία του Atlantic Council.

Αναφερόμενη σε μια ομιλία του 2018 της προκατόχου της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ενθάρρυνε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ακολουθήσουν τους «ανέμους της αλλαγής» και να διερευνήσουν τη χρήση των CBDCs, η Γκεοργκίεβα δήλωσε: «Πέντε χρόνια μετά, είμαι εδώ για να σας ενημερώσω σχετικά με αυτό το ταξίδι».

«Πρώτον, οι χώρες όντως έβαλαν πλώρη. Πολλές διερευνούν τα CBDCs και αναπτύσσουν κανονισμούς για να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις στο ψηφιακό χρήμα», είπε η Γκεοργκίεβα.

Την Τετάρτη, το Ταμείο λάνσαρε ένα εγχειρίδιο CBDC ως οδηγό αναφοράς για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο. «Δεύτερον, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον προορισμό μας. Υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος για καινοτομία και τόσο μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη χρήση του», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε ακροατήριο που περιλάμβανε εμπειρογνώμονες του κλάδου, επενδυτές και δημοσιογράφους.

«Δεν γυρνάμε πίσω τώρα »

«Σε ορισμένες χώρες το ενδεχόμενο φαίνεται προς το παρόν μάλλον απίθανο, αλλά ακόμη και αυτές θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές για την πιθανή ανάπτυξη CBDCs αύριο. Γιατί δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γυρίσουμε πίσω».

«Ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να συνεχίσει να προετοιμάζεται για την ανάπτυξη CBDCs και σχετικών πλατφορμών πληρωμών στο μέλλον. Τέταρτον, οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να σχεδιαστούν εξαρχής για να διευκολύνουν τις διασυνοριακές πληρωμές, μεταξύ άλλων και με ψηφιακά νομίσματα», δήλωσε η κ. Γκεοργκίεβα»

Ο «χάρτης» των ψηφιακών νομισμάτων

Στις χώρες που έχουν εκδώσει CBDC λιανικής περιλαμβάνονται οι Μπαχάμες, η Τζαμάικα και η Νιγηρία.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι τα μετρητά είναι «γενικά ασύμβατα» με την ψηφιακή οικονομία. Σε έκθεση του 2021, η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτίμησε ότι η ζήτηση για μετρητά ως μέσο πληρωμής θα μειωθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με την BIS, η χρήση των CBDCs για διασυνοριακές πληρωμές θα μπορούσε να μειώσει το κόστος απόκτησης, αποθήκευσης και δαπάνης ξένου συναλλάγματος, ανάλογα με τον σχεδιασμό και τους κανονισμούς.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα μπορούσε να ενισχύσει ορισμένα από τα οφέλη των CBDCs» παρέχοντας ακριβή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας και εξατομικευμένη υποστήριξη.

Η ζήτηση για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει αυξηθεί μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο εκτιμάται ότι έφτασε τα 100 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.

«Θα μπορούσε να βελτιώσει τη χρηματοπιστωτική ένταξη παρέχοντας ταχεία, ακριβή αξιολόγηση της πίστωσης με βάση διάφορα δεδομένα. Θα μπορούσε να παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη σε άτομα με οικονομικό αλφαβητισμό», δήλωσε η επικεφαλής του ταμείου.

“Για να είμαστε σίγουροι, πρέπει να προστατεύσουμε την προσωπική ζωή και την ασφάλεια των δεδομένων και να αποφύγουμε τις παγιωμένες προκαταλήψεις, ώστε να μην διαιωνίζουμε την ανισότητα, αλλά να στοχεύουμε στη μείωσή της. Με συνετή διαχείριση, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Αθήνα όσο τρεις φορές η Στοκχόλμη – Συνεχίζεται το «ράλι» στις τιμές (γραφήματα)

Συμφωνία κυβέρνησης – συμβολαιογράφων για τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων

Εντυπωσιακές εικόνες: Τοποθεσίες-φάντασμα που τις έχει «καταπιεί» η φύση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version