search icon

Διεθνή

ΔΝΤ: Τα χαμηλά επιτόκια είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν

Σύμφωνα με την ανάλυση, τα σημερινά υψηλά επίπεδα των επιτοκίων «πιθανότατα θα είναι προσωρινά», καθώς η τάση του χαμηλού πληθωρισμού θα επανέλθει μετά τη διακοπή που προκάλεσε η πανδημία

Στα χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν πριν την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού θα επανέλθουν σταδιακά τα επιτόκια, σχολίασαν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ανάλυση τους που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών του Ταμείου τα σημερινά υψηλά επίπεδα των επιτοκίων «πιθανότατα θα είναι προσωρινά», καθώς η τάση του χαμηλού πληθωρισμού θα επανέλθει μετά τη διακοπή που προκάλεσε η πανδημία.

Έτσι, αν και για την ώρα τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις, «όταν ο πληθωρισμός επανέλθει και πάλι υπό έλεγχο, οι κεντρικές τράπεζες των προηγμένων οικονομιών πιθανότατα θα χαλαρώσουν τη νομισματική τους πολιτική και θα επαναφέρουν τα πραγματικά επιτόκια κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα» ανέφερε η ανάλυση, που συνιστά ένα από τα κεφάλαια του World Economic Outlook.

Όταν τα επιτόκια ομαλοποιηθούν στα προηγούμενα χαμηλά επίπεδα, μια πιθανή ύφεση μπορεί να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να ενεργοποιήσουν τις ίδιες στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν κατά τη δεκαετία πριν την πανδημία, όπως με τη διεδύρυνση του ισολογισμού τους.

Τα χρέη της πανδημίας

Η πτώση των επιτοκίων θα διευκολύνει τις χώρες να εξυπηρετούν τα αυξημένα χρέη που έχουν συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ θα σηματοδοτήσει και λιγότερη δημοσιονομική πίεση. Αν και και πολλές χώρες θα πρέπει και πάλι να λάβουν μέτρα για να σταθεροποιήσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα δανεισμού που έχουν συσσωρεύσει.

Πάντως, η εξεύρεση λύσεων για τα υψηλά χρέη κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου και των φτωχότερων κρατών θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της ατζέντας της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κι αυτό διότι με βάση τα στοιχεία που έχουν καταρτιστεί, πάνω από τις μισές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρή αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους και βρίσκονται στα πρόθυρα στάσης πληρωμών.

Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αναστολή των καταβολής των δόσεων εξυπηρέτησης των χρεών, σε συνεργασία με τους πιστωτές, που ουσιαστικά θα παρατείνει και θα διευρύνει το μορατόριουμ που είχε αποφασιστεί από τα κράτη μέλη του G20, το 2020, εν μέσω της πανδημίας.

Η αναδιάρθρωση των χρεών, η δημοσιονομική αναπροσαρμογή και οι πολιτικές στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες θετικές επιδράσεις στη μείωση των χρεών των κρατών, σχολίασαν οι αναλυτές του Ταμείου.

Διαβάστε ακόμη

Δανειολήπτες: Οδηγός επιβίωσης από το «τσουνάμι» των επιτοκίων

Τζαννετάκης (Motor Oil): Θα ξεπεράσει τα 830 ΜW το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ το 2023

Επιστροφές φόρου εξπρές – Πληρωμές ανά εβδομάδα από την Εφορία

Exit mobile version