Ως σοβαρή απειλή για την παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο κορωνοϊός, με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα να βλέπει μετατόπιση των προοπτικών στα «πιο άσχημα σενάρια», με την ίδια να σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο κινεζικός ιός έχει εξαπλωθεί, «είναι ακόμα δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις».
«Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, δυστυχώς από την περασμένη εβδομάδα, έχουμε δει μια μετατόπιση σε ένα πιο αρνητικό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η κα Γκεόργκιεβα, υποστηρίζοντας ότι η αβεβαιότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα δεν είναι γνωστή η διάρκεια της επιδημίας.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι το Ταμείο διαθέτει 50 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τον ιό, συμπεριλαμβανομένων και των 10 δισ. «μηδενικού ενδιαφέροντος» για τα φτωχότερα κράτη. «Οι χώρες μπορούν να αντλήσουν τα χρήματα αυτά αν το χρειάζονται», δήλωσε στην τηλεόραση Bloomberg.
Η μετατόπιση έρχεται καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τις ενέργειες έκτακτης ανάγκης για προστασία από μεγαλύτερες οικονομικές ζημίες και την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι ο κορωνοϊός απαιτεί μία συντονισμένη παγκόσμια δράση, καθώς, επηρεάζει σημαντικά στοιχεία τόσο της προσφοράς όσο και της ζήτησης, ενώ υποστήριξε ότι τα έθνη-μέλη του ΔΝΤ δεσμεύονται για συντονισμένη δράση.
Στο ίδιο πνεύμα, εχθές, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι διαθέτει άμεσα 12 δισ. για την στήριξη των φτωχότερων χωρών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στην υγεία από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, η κα. Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι από το συγκεκριμένο πακέτο 12 χώρες εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Νωρίτερα, σήμερα η Διεθνής Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Ταμείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι 189 χώρες-μέλη του ΔΝΤ είναι ενωμένες στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που σχετίζονται με την επιδημία του κορωνοϊού και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι έχουν επηρεαστεί. Ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας αβεβαιότητα και πλήττοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Είμαστε αποφασισμένοι να παράσχουμε την αναγκαία στήριξη για να περιορίσουμε τις συνέπειες, ειδικά στους πιο ευάλωτους ανθρώπους και χώρες. Έχουμε καλέσει το ΔΝΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να βοηθήσει τις χώρες-μέλη που έχουν ανάγκη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, αν εργαστούμε από κοινού, θα ξεπεράσουμε την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και θα αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους».