search icon

Διεθνή

ΔΝΤ: Ύφεση στην παγκόσμια οικονομία κατά 3% φέτος – Στο 7,5% η συρρίκνωση στην Ευρωζώνη

Το Ταμείο αναφέρει ότι εισερχόμαστε στην «ύφεση του παγκόσμιου lockdown» -Πρόβλεψη ύφεσης κατά 5,9% στις ΗΠΑ και κατά 7,5% στην Ευρωζώνη - Συρρίκνωση κατά 6,1% στις προηγμένες οικονομίες- Εκτιμήσεις για ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο όχι όμως σε ρυθμό τέτοιο που να υποστηριχθεί η ανάκαμψη τύπου V

Για την «ύφεση του παγκόσμιου lockdown» κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέποντας ότι θα είναι η πιο απότομη του αιώνα και προειδοποιώντας ότι τόσο η συρρίκνωση όσο και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι χειρότερη από το αναμενόμενο εάν η πανδημία παραταθεί ή επανέλθει .

Στην πρώτη έκθεση των οικονομικών προοπτικών μετά την εξάπλωση του κορωνοϊού και το επακόλουθο «πάγωμα» των μεγάλων οικονομιών, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί 3% φέτος.

Αυτό συγκρίνεται με την πρόβλεψη του Ταμείου τον Ιανουάριο γαι ανάπτυξη κατά 3,3% για τον Ιανουάριο και πιθανότατα θα σηματοδοτήσει την βαθύτερη πτώση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Επιπλέον μια τέτοια πρόβλεψη ξεπερνά τη συρρίκνωση κατά 0,1% του 2009 εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ενώ το Tαμείο προβλέπει ανάκαμψη με ανάπτυξη της τάξης του 5,8% για το επόμενο έτος, επίπεδο που θα αποτελούσε το υψηλότερο από το 1980, προειδοποιεί παράλληλα για τους καθοδικούς κινδύνους. Πολλά εξαρτώνται από τη διάρκεια της πανδημίας, την επίδρασή της στη δραστηριότητα και τις σχετικές πιέσεις που θα ασκήσει τόσο στις χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και σε αυτές των εμπορευμάτων, ανέφερε.

Ακόμα κι αν η πρόβλεψη του ΔΝΤ αποδειχθεί ακριβής όσον αφορά την μετέπειτα ανάκαμψη, το Ταμείο τονίζει ότι η ανάπτυξη τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές θα κινείται με ρυθμό αρκετά κάτω από τις τάσεις που είχε πριν από την πανδημία σε όλο το 2021, διαλύοντας τις τυχόν ελπίδες για μια οικονομική ανάκαμψης σε σχήμα V (δηλαδή, απότομη πτώση ακολουθούμενη από απότομη άνοδο) .

Επιπλέον και εντείνοντας την απαισιοδοξία, το ΔΝΤ σκιαγράφησε τρία εναλλακτικά σενάρια στα οποία ο ιός διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο, επιστρέφει το 2021 ή και τα δύο. Μια πιο μακροχρόνια πανδημία θα εξαλείψει το 3% του ΑΕΠ φέτος σε σύγκριση με την βασική πρόβλεψη, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια μαζί με την επανεμφάνισή του το επόμενο έτους θα σήμαινε 8% λιγότερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη για το 2021, ανέφερε.

«Αυτή η κρίση δεν μοιάζει με καμία άλλη», αναφέρει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, στον πρόλογο της εξαμηνιαίας έκθεσης. «Όπως σε έναν πόλεμο ή σε μια πολιτική κρίση, υπάρχει έντονη και διαρκής αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του σοκ».

Όπως και με την εξάπλωση του ιού, το οικονομικό χτύπημα είναι σαρωτικό. Στις ΗΠΑ, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5,9%, σε σύγκριση με την προβλεπόμενη ανάπτυξη κατά 2% στις τελευταίες προβλέψεις του Ιανουαρίου. Μπορεί να αυξηθεί κατά 4,7% το επόμενο έτος, ανέφερε το ΔΝΤ. Η ζώνη του ευρώ πιθανότατα θα συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020 και θα αναπτυχθεί κατά 4,7% το 2021, ανέφερε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου «Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μια πολυεπίπεδη κρίση που περιλαμβάνει σοκ για την υγεία, εσωτερικές οικονομικές διακοπές, πτώση της εξωτερικής ζήτησης, αντιστροφές στις ροές κεφαλαίου και μια κατάρρευση των τιμών των εμπορευμάτων με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι και οι πιθανότητες για το χειρότερο αποτέλεσμα να υπερισχύουν».

Οι ζοφερές προβλέψεις του ΔΝΤ αποτελούν μια στροφή 180ο από τις εκτιμήσεις του δύο μήνες πριν. Στις 19 Φεβρουαρίου, το Ταμείο δήλωνε στους G20 ότι «η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να υποχωρεί». Τρεις μέρες αργότερα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος Κρισταλίνα Γκεοργκιέβα προέβλεψε ότι ο ιός πιθανότατα θα μείωνε μόλις κατά 0,1% την παγκόσμια πρόβλεψη ανάπτυξης του Ταμείου για το τρέχον έτος, αν και αναγνώρισε ότι εξετάζονταν και «πιο τρομερά σενάρια».

Το Ταμείο εκτιμά ότι οι προηγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν περισσότερο κατά 6,1%. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα σημειώσουν πτώση κατά 1%. Η ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία θα επιβραδυνθεί, αλλά οι οικονομίες τους θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται κατά 1,2% και 1,9% αντίστοιχα, ανέφερε το Ταμείο.

Το βασικό σενάριο εργασίας του ΔΝΤ είναι ότι η πανδημία θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και ότι τα μέτρα περιορισμού θα καταργηθούν σταδιακά.

Ο παγκόσμιος όγκος συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών πιθανότατα θα μειωθεί κατά 11% φέτος, δήλωσε το ταμείο.

Η αύξηση του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες μπορεί να φθάσει κατά μέσο όρο το 0,5% φέτος, επιταχύνοντας στο 1,5% το 2021, αναφέρει το Ταμείο, ενώ το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο βρίσκονταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 χρόνων πριν από την πανδημία, μπορεί να αυξηθεί στο 10,4% το 2020.

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυξηθούν αν το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητα παραταθεί ή αν η επανέναρξη της δραστηριότητας μετά την άρση των περιορισμών είναι πολύ αδύναμη. Οι οικονομίες με οικονομικούς περιορισμούς μπορεί να χρειαστούν εξωτερική στήριξη, ανέφερε το ταμείο. Η Γκεοργκίεβα έχει δεσμευτεί επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιήσει πόρους 1 τρισ. δολαρίων του ΔΝΤ για να βοηθήσει τα μέλη του.

Exit mobile version