search icon

Διεθνή

ΔΝΤ: Η Ρωσία θα καταγράψει μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις οικονομίες της Δύσης φέτος

Η χώρα των 145 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επιστρέψει σε μία κατάσταση Σοβιετικής Ένωσης, όπου η παραγωγή παραμένει υψηλή αλλά η κατανάλωση παραμένει μειωμένη

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Ρωσία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη κατά 3,2% το 2024, όπως ανέφερε το ΔΝΤ στις τελευταίες του προβλέψεις, ξεπερνώντας τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ (2,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%), τη Γερμανία (0,2%) και τη Γαλλία (0,7%).

Η πρόβλεψη αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα για τα δυτικά έθνη που έχουν επιδιώξει να απομονώσουν οικονομικά και να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία 

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δυτικές κυρώσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν κάνει πιο ανεξάρτητη, τη στιγμή που η κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές. 

Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και οι τρόποι αποφυγής των κυρώσεων και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, της επέτρεψαν να διατηρήσει ισχυρά έσοδα.

Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας έχει επίσης επεκταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή έχουν εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε πολεμική βάση.

Ωστόσο, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας θα περιοριστεί το 2025, μειωμένη στο 1,8%, «καθώς οι επιδράσεις των υψηλών επενδύσεων και της εύρωστης ιδιωτικής κατανάλωσης, που υποστηρίζονται από την αύξηση των μισθών σε μια σφιχτή αγορά εργασίας, εξασθενούν».

Σημειωτέον πως το ΔΝΤ περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, τον Καναδά και την Ιαπωνία στη λίστα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία παραμένουν στην κατηγορία των αναδυόμενων οικονομιών.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι η ρωσική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα παρά τις «ρόδινες» προβλέψεις του Ταμείου για τη χώρα των περίπου 145 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Αυτό που μας υποδεικνύουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη είναι ότι πρόκειται για μια οικονομία πολέμου στην οποία το κράτος, το οποίο είχε ένα πολύ σημαντικό δημοσιονομικό ‘μαξιλάρι’ μετά από πολλά χρόνια δημοσιονομικής πειθαρχίας, επενδύει σε αυτή την οικονομία πολέμου», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στον Νταν Μέρφι του CNBC κατά τη διάρκεια του World Governments Summit στο Ντουμπάι τον Φεβρουάριο.

«Αν κοιτάξετε τη Ρωσία, η παραγωγή αυξάνεται, ιδιαίτερα για τον στρατό και η κατανάλωση μειώνεται. Αυτό είναι λίγο-πολύ η ίδια κατάσταση που συνέβαινε και στη Σοβιετική Ένωση. Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης».

Η Γκεοργκίεβα υποστηρίζει ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις που σχετίζονται με τη φυγή εξειδικευμένων εργαζομένων και «της μειωμένης πρόσβασης στην τεχνολογία που συνεπάγεται η επιβολή των κυρώσεων της Δύσης».

Η Διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ανέφερε στους νομοθέτες της Κρατικής Δούμας της χώρας πρόσφατα ότι η παραγωγή στη χώρα περιορίζεται από τις ελλείψεις εργαζομένων, σύμφωνα με το Reuters, αν και σημείωσε ότι η ρωσική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ναμπιούλινα εξέφρασε επίσης μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με το ποσοστό πληθωρισμού της Ρωσίας, λέγοντας ότι πιστεύει ότι το ζενίθ του έχει, πια, περάσει, αν και είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 16% στην επόμενη συνεδρίασή της στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters.

Αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters αυτή, αναμένουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 12,5% μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε το πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, πολύ πάνω από τον πληθωριστικό στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4%.

Έχοντας ξεκινήσει την πέμπτη θητεία του στο «τιμόνι» της χώρας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποσχεθεί να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, με αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες υποδομές. Ανέφερε, επίσης, ότι θα αυξηθούν οι φόροι για τις μεγαλύτερες εταιρείες και τους Ρώσους ολιγάρχες.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Αποχωρεί η Macquarie από τον διαγωνισμό για την Αριάδνη Interconnection

ΣΕΒ – ΕΥ: Οι 12+1 προτάσεις για ακόμα πιο ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία

Η Σακελλαροπούλου με τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο στην Ουρουγουάη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version