Έκκληση προς τις μερικές από τις κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη να προχωρήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα σε μείωση του δανεισμού τους απηύθυνε ο επικεφαλής της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, Βίτορ Γκασπάρ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει στον περιορισμό του πληθωρισμού και στη βελτίωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Νωρίτερα, η έκθεση που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την παγκόσμια δημοσιονομική πολιτική («Fiscal Monitor Report») υποστήριξε πως μετά από μια τριετία με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού και τη δρομολόγηση γενναιόδωρων μέτρων στήριξης, τα δημοσιονομικά δεδομένα επανέρχονται στα φυσιολογικά τους πλαίσια. Παρόλ’ αυτά και παρά τη μείωση των δαπανών από αρκετές χώρες, κυρίως μέσα στο 2022, εκτίμησε πως το δημόσιο χρέος σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, η έκθεση υποστήριξε πως το δημόσιο χρέος εκτιμάται πως θα αυξηθεί μέχρι και το 2028 με ταχύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν πριν την πανδημία!

Οι χώρες-κλειδί

Μιλώντας στους «Financial Times», o κ. Γκασπάρ εξήγησε πως ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Κίνα, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Νότιος Αφρική και η Τουρκία πιθανότατα θα δουν το δημόσιο χρέος τους να εκτοξεύεται πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες επί το ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Συνολικά μέχρι το 2028, εκτιμάται πως το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα ισοφαρίσει την αξία των παραγόμενων υπηρεσιών και προϊόντων παγκοσμίως. «Μέχρι το τέλος του προβλεπόμενου ορίζοντα μας, το 2028» το δημόσιο χρέος παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 100% του ΑΕΠ» εξήγησε ο αξιωματούχος του Ταμείου, προσθέτοντας πως στα επίπεδα αυτά θα βρεθεί και πάλι στα νούμερα ρεκόρ που άγγιξε τη χρονιά πριν την πανδημία, ήτοι το 2019.

Στο «τιμόνι» της έκρηξης του δημοσίου χρέους, ωθώντας και τα παγκόσμια νούμερα, βρίσκονται η Κίνα και οι ΗΠΑ. Και το χειρότερο είναι πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για πειθαρχεία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να διορθώσουν τα δημοσιονομικά τους στοιχεία.

Σύμφωνα και με την Fiscal Monitor Report, το δημόσιο χρέος στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί ετησίως κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες επί το ΑΕΠ μέχρι το 2024, ήτοι δηλαδή με διπλάσιο ρυθμό από ότι αναμενόταν πριν ξεσπάσει η πανδημία. Έτσι μέχρι το 2028, το αμερικανικό χρέος θα ξεπεράσει το 135% επί το ΑΕΠ, που είναι νέα επίπεδα ρεκόρ.

Αναλόγως για την Κίνα αναμένεται συνεχής αύξηση του δημοσίου χρέους έως και κατά 4,5 μονάδες ετησίως με αποτέλεσμα μέχρι το 2028 να προβλέπεται πως θα αγγίξει το 105% επί το ΑΕΠ.

Οι επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική

«Καμία από τις δύο χώρες δεν παρουσιάσει αδύναμη οικονομική ανάπτυξη» υποστήριξε ο Γκασπάρ, επισημαίνοντας πως σταδιακά θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές ώστε να επαναφέρουν χαμηλότερα τα επίπεδα του χρέους. Αυτό θα βοηθήσει τελικά και στον καλύτερο έλεγχο του πληθωρισμού, οδηγώντας σε πιο μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ θα κατευνάσει την αβεβαιότητα και στον τραπεζικό κλάδο.

Το τελευταίο ειδικά έχει να κάνει με τις πιέσεις που άσκησε η εντατική περιοριστική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες στις τράπεζες και δη, τις μικρότερες τράπεζες, όπως είδαμε με τα θλιβερά γεγονότα του περασμένου μήνα και την κατάρρευση των δύο μικρών αμερικανικών τραπεζών, της SVB και της Signature. «Η δημοσιονομική σύσφιγξη μπορεί να βοηθήσει να καταλαγιάσουν οι πιέσεις (που πυροδότησε η εκτόξευση του κόστους δανεισμού) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ειδικά για την επιτοκιακή πολιτική η έκθεση επισημαίνει ότι «η πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική – ενώ συνεχίζεται να παρέχεται στοχευμένη βοήθεια στους πιο ευάλωτους – θα πρέπει να συμπληρώνει τις προσπάθειες των νομισματικών αρχών να φέρουν τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο, καθιστώντας δυνατό για τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια λιγότερο από ότι θα έκαναν.

Διαβάστε ακόμη 

Το αντίο στον «κ. Γιώργο», Νικολάκη… πιπέρι, το blue chip του Μανώλη και οι δυο που δεν χωράνε μαζί

Societe Generale: Προτείνει νέο trade στα ελληνικά ομόλογα για να εκμεταλλευτεί πιθανή αναβάθμιση στις 21 Απριλίου

Αθωνική Τεχνική: Έρχεται νέο «σφυροκόπημα» με 45 πλειστηριασμούς (pics)