Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει την στήριξή του στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η νέα κυβέρνηση του Προέδρου Χαβιέ Μιλέι, τονίζοντας ότι η Αργεντινή έχει δεσμευτεί να συσσωρεύσει διεθνή αποθέματα και να ανακόψει τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο της τελευταίας αναθεώρησης του δανειακού προγράμματος ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ χαρακτήρισε το σχέδιο σταθεροποίησης του Μιλέι για την ταλαιπωρημένη οικονομία της Αργεντινής «τολμηρό» και «πολύ πιο φιλόδοξο» από αυτά που πρότειναν οι προκάτοχοί του στη χώρα της Νότιας Αμερικής, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές που προωθούνται «μετριάζουν τους κινδύνους εφαρμογής» του προγράμματος.
Οι κίνδυνοι
Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι για την επιτυχία του προγράμματος είναι υψηλοί, δεδομένης της «πολύ δύσκολης κληρονομιάς» από αποτυχημένες πολιτικές και ενός «σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φόντου, με κατακερματισμένο Κογκρέσο, πτώση των πραγματικών μισθών και υψηλή φτώχεια».
Το ταμείο ανέφερε ότι η Αργεντινή δεσμεύτηκε επίσης «βραχυπρόθεσμα» να εξαλείψει τους «στρεβλωτικούς περιορισμούς στις συναλλαγές και τις πολλαπλές νομισματικές πρακτικές» και να απαγορεύσει την πίστωση της κεντρικής τράπεζας προς την κυβέρνηση.
Ο Μιλέι, ο οποίος αυτοαποκαλείται ως αναρχοκαπιταλιστής, αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση να προωθήσει ένα νομοσχέδιο μεταρρύθμισης στο Κογκρέσο.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η κυβέρνησή του απέσυρε ένα διχαστικό δημοσιονομικό τμήμα από το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσει την υποστήριξη.
Το ταμείο αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους καθώς η αρχική αρνητική μακροοικονομική αντίδραση στις νέες πολιτικές εξασθενεί, αν και η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αυστηρή.
Στα ύψη ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ξεπέρασε κατά πολύ το 200% το 2023 και διαμορφώθηκε τελικά στο 211,4%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών (INDEC).
Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 25,5% σε μηνιαία βάση, κατόπιν της μεγάλης υποτίμησης του πέσο (του εθνικού νομίσματος), ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η νέα κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.
Ως εκ τούτου, η Αργεντινή πήρε τη θλιβερή πρωτιά στη Λατινική Αμερική από τη Βενεζουέλα, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε το 2023 στο 193% έπειτα από χρόνια ανεξέλεγκτων αυξήσεων των τιμών.
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο ακραία φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, ανήλθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος την οργή των ψηφοφόρων για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση. Προσπαθεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει τον πληθωρισμό, να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ξαναγεμίσει τα κρατικά ταμεία.
Αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Δεκέμβριο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος και ότι η οικονομική κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί προσωρινά προτού γίνουν ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του. Πολλοί Αργεντίνοι σφίγγουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, με τα 2/5 του πληθυσμού να ζει ήδη σε συνθήκες φτώχειας.
Διαβάστε ακόμη
3+2 μεγάλα επενδυτικά σχέδια στη γραμμή εκκίνησης (pics)
Meta: Δίνει για πρώτη φορά μέρισμα και επιπλέον 50 δισ. δολάρια σε επαναγορές μετοχών
Mercedes – Benz: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι ταμειακές ροές της εταιρείας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ