search icon

Διεθνή

Evergrande: Ανακοίνωσε συμφωνία για την καταβολή των τόκων δύο ομολόγων της

Την Πέμπτη λήγει η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές - Τι εκτιμά το ΔΝΤ για την κρίση και τους χειρισμούς του Πεκίνου

Ο κινεζικός γιγαντιαίος όμιλος των ακινήτων σε ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία Evergrande ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους του για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών.

Σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο της Σεντζέν η διεύθυνση του ομίλου, ο οποίος κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς τα χρέη του φθάνουν τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ, διευκρίνισε πως μια από τις θυγατρικές του, η Hengda Real Estate, διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων ομολόγου που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο όμιλος θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη για το ομόλογο αυτό, με επιτόκιο 5,8%, που είχε διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Αύριο Πέμπτη είναι η προθεσμία και για άλλες αποπληρωμές και ο Evergrande δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το πώς λογαριάζει να τιμήσει τις υποχρεώσεις του.

Η ανησυχία περί σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προς την κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν θα προχωρήσει στη διάσωση του τεράστιου ιδιωτικού ομίλου ακινήτων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε ότι «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις γύρω από την Evergrande, τον τεράστιο όμιλο του τομέα των ακινήτων στην Κίνα, πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως το Πεκίνο έχει στη διάθεσή του τα εργαλεία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο τα προβλήματά του να πυροδοτήσουν «συστημική κρίση».

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, η Γκίτα Γκοπινάθ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της κινεζικής οικονομίας και υπογράμμισε πως η ενδεχόμενη πτώχευσή της θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ασιατικού γίγαντα.

«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Κίνα», διαβεβαίωσε η κυρία Γκοπινάθ και τόνισε ότι κατ’ αυτή είναι ανάγκη να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο εποπτείας και ρυθμιστικού πλαισίου για τον τομέα των ακινήτων, που βασίζεται σε τραπεζικό δανεισμό και την έκδοση ομολογιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως «πιστεύουμε ακόμη ότι η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία και το περιθώριο από τη σκοπιά της πολιτικής για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτή να μετατραπεί σε συστημική κρίση», συμπλήρωσε.

.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Το ηλεκτροσόκ του ρεύματος, τα μεγάλα σχέδια για την Αττική Οδό, τα μυστήρια της Χαλυβουργίας, ο Γκριμάλντι και τα funds 

Δημήτρης Μπαμπάκος: Από τις επενδύσεις στο Άγιο Όρος και τα υδατοδρόμια… στην αναβίωση της ΗΒΗ Λουτρακίου

 

Exit mobile version