Η Ινδία μπορεί άνετα να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη παρασκευάστρια εμβολίων Covid-19 παγκοσμίως και, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει τη δυνατότητα να παράγει εμβόλια και για τους κατοίκους της, αλλά και για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.
Εξάλλου, όπως σημειώνει το CNBC, ακόμα και πριν την πανδημία, η χώρα της Νότιας Ασίας παρήγαγε σχεδόν το 60% των εμβολίων παγκοσμίως και με ένα σχετικά χαμηλό κόστος.
Όπως αναφέρουν αναλυτές της JP Morgan, η Ινδία παραδοσιακά ήταν κέντρο παρασκευής εμβολίων και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι στρατηγικός συνεργάτης της παγκόσμιας προσπάθειας για την ανάσχεση της πανδημίας.
Η εταιρεία συμβούλων Deloitte προβλέπει ότι η Ινδία θα είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή εμβολίων φέτος. Σύμφωνα με την PS Easwaran, συνεργάτη της Deloitte India, εντός του 2021 μπορούν να παραχθούν πάνω από 3,5 δισ. δόσεις εμβολίων Covid, έναντι 4 δισ. εμβολίων στις ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι εταιρείες στην Ινδία αυτή τη στιγμή αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν τη ζήτηση.
Όπως αναφέρει η ινδική εταιρεία Bharat Biotech, «επεκτείνουμε τις ετήσιες δυνατότητές μας για την παροχή 700 εκατομμυρίων δόσεων του ενδομυϊκού COVAXIΝ, που ανέπτυξε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό μαζί με το κρατικό Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών.
Το Covaxin έχει πάρει έγκριση για επείγουσα χρήση στην Ινδία, αλλά έχει ξεσπάσει διχογνωμία λόγω της κριτικής ότι δεν υπήρχε διαφάνεια στις συνθήκες έγκρισής του και ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν αρκετά επαρκή στοιχεία.
Ακόμα ένα εμβόλιο στην Ινδία, γνωστό ως Covishield που παρασκευάστηκε με τη συνεργασία με την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πήρε επείγουσα έγκριση. Παρασκευάζεται στην Ινδία από το Serum Institute of India (SII).
Σύμφωνα με το Reuters, το SII παρασκευάζει περίπου 50 εκατ. δόσεις του Covishield κάθε μήνα και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή στα 100 εκατ. δόσεις τον μήνα από Μάρτιο και μετά.
Κι άλλες ινδικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει να παράξουν εμβόλια για άλλες εταιρείες, όπως πχ για το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και την αμερικανική Johnson & Johnson. Αυτά τα εμβόλια πάντως δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση.
Διαβάστε ακόμη:
Σούπερ μάρκετ: «Εκτοξεύτηκαν» κατά 262% οι οnline αγορές το 2020