Η ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων στην Κίνα δεν έχει ευοδωθεί. Αναλυτές σημειώνουν ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμη οι βασικοί λόγοι για τη ραγδαία μείωση των γεννήσεων, βαθαίνοντας την κρίση του δημογραφικού, σύμφωνα με το CNBC.

Παρόλο που η χώρα άρχισε να χαλαρώνει την αυστηρή πολιτική του ενός παιδιού, πριν από σχεδόν μια δεκαετία, το ποσοστό γεννήσεων συνέχισε να πέφτει κατακόρυφα, με χαμηλό ρεκόρ 9,02 εκατομμυρίων νεογέννητων πέρυσι. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων νέων γάμων επίσης υποχώρησε κατά 25% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που δείχνει ότι συνολικά σε ετήσια βάση θα μειωθεί σε 6,4 εκατομμύρια, το χαμηλότερο από το 1979, σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Nomura.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι πολιτικές της Κίνας μέχρι στιγμής αφορούν περισσότερο την υποστήριξη των οικογενειών που θέλουν να αποκτήσουν ένα δεύτερο ή τρίτο παιδί. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε νοικοκυριά με παιδιά κάτω των 3 ετών. Τα μέτρα επέκτειναν επίσης την άδεια μητρότητας σε 158 ημέρες από 98. Πέρυσι, η χώρα διπλασίασε τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τη φροντίδα των παιδιών σε 2.000 γιουάν (280 δολάρια) το μήνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη προέβλεψαν τον Ιούλιο ότι η Κίνα, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, θα χάσει πιθανότατα περισσότερο από το μισό πληθυσμό της μέχρι το 2100, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος της Moody’s Analytics, παρουσιάζει τον απόηχο της πολιτικής του ενός παιδιού, ως «νοητικό χανγκόβερ», το οποίο άλλαξε ριζικά την αντίληψη των νέων ανθρώπων για τις οικογένειες. Παράλληλα οι νέοι καθυστερούν τα σχέδια για τη δημιουργία οικογένειας εξαιτίας της βραδύτερης οικονομικής ανάπτυξης.

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν ότι το ποσοστό γονιμότητας, που ορίζεται ως γεννήσεις ανά γυναίκα, ήταν 1,2 στην Κίνα το 2022, κάτω από το 1,7 στις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν επωφεληθεί από μια πιο ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική. Οι υγειονομικές αρχές προσπάθησαν φέτος να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να στηρίξουν την άδεια μητρότητας τονίζοντας τη διαθεσιμότητα κρατικών κονδυλίων για την πληρωμή των γυναικών υπαλλήλων που γεννούν.

Φαίνεται συνεπώς να υπάρχει έλλειψη κατάλληλων κινήτρων με στόχο την τόνωση των γεννήσεων, ενώ ορισμένα μέτρα μπορεί ακόμη και να παρεμβαίνουν σε πληροφορίες που πολλές κοινωνίες θεωρούν ιδιωτικές. Για παράδειγμα, μερικές διαδικτυακές αναρτήσεις φέτος ισχυρίστηκαν ότι τοπικοί κοινωνικοί λειτουργοί στην Κίνα τηλεφωνούσαν αδιακρίτως σε γυναίκες ρωτώντας τις αν είναι έγκυες και τις πίεζαν να παραλάβουν δωρεάν φυλλικό οξύ.

Η τελευταία πολιτική της κυβέρνησης αναθέτει στις τοπικές αρχές να δημιουργήσουν έναν προϋπολογισμό για δημόσια κέντρα φροντίδας παιδιών και να χαλαρώσουν τα όρια των στεγαστικών δανείων για οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδιά. Ωστόσο, πολλές τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα πάντα με το CNBC.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 22 Νοεμβρίου

Gazprom: Κλείνει τη στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Αυστρία από το Σάββατο 16/11

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα