Στις πρώτες θέσεις της λίστας του Bloomberg για τον δείκτη ανθεκτικότητας απέναντι στον κορωνοϊό τον μήνα Αύγουστο παραμένουν χώρες της Ευρώπης, κατέχοντας τις εννέα από τις πρώτες δέκα θέσεις.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη θέση 21, μία θέση κάτω από τη Σουηδία και πάνω από τη Βρετανία, τον Καναδά και την ενδοχώρα της Κίνας.
Την πρώτη θέση κατέχει η Νορβηγία, ακολουθεί η Ολλανδία ανεβαίνοντας δώδεκα θέσεις, στη συνέχεια βρίσκεται η Φινλανδία, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ιρλανδία και η Αυστρία.
Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και η Ισπανία, έχοντας ανέβει δέκα θέσεις.
Χώρες της Ευρώπης κατέχουν τις περισσότερες θέσεις και στη δεύτερη δεκάδα (Δανία, Γαλλία, Τσεχία, Ιταλία, Ρουμανία και Σουηδία).
Σύμφωνα με το Bloomberg, στις πέντε τελευταίες θέσεις βρίσκονται χώρες από τη νοτιοανατολική Ασία, λόγω της έλλειψης εμβολίων.
Όπως αναφέρεται, αυτό που έχει αλλάξει τα δεδομένα στη λίστα είναι εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει προκαλέσει προβλήματα σε χώρες που είχαν μηδενικά κρούσματα, όπως Ν. Ζηλανδία.
Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί προχωρούν βελτιώνοντας την κατάσταση και βοηθώντας στο να χαλαρώσουν αρκετοί περιορισμοί. Ωστόσο, αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το κατά πόσο θα συνεχίσει να εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα στον πλανήτη και ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Ο δείκτης ανθεκτικότητας για τον κορωνοϊό βασίζεται σε δώδεκα κριτήρια, όπως ο έλεγχος των κρουσμάτων, η ποιότητα του συστήματος υγείας κάθε χώρας, οι εμβολιασμοί, οι θάνατοι από τον ιό, αλλά και η πορεία της άρσης των περιορισμών στα ταξίδια.
Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα ειδικότερα, το Bloomberg επισημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η πανδημία δεν βρίσκεται ακόμα στο τέλος της και πως η μετάλλαξη την έχει φέρει σε μια καινούργια φάση.
Διαβάστε ακόμη
«Έσβησαν» φόροι 32 εκατ. ευρώ με τα κουπόνια των παγίων δαπανών
Ιστορικά κέρδη για τα φορτηγά πλοία όπου πρωταγωνιστούν οι «Greeks»
Ποιος μεγάλος γερμανικός όμιλος θα αγοράσει και το αμερικανικό Politico