search icon

Διεθνή

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Εύθραυστη ανάκαμψη στην παγκόσμια αγορά εργασίας

Ο αντίκτυπος της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία το 2020 είναι ο μεγαλύτερος για τον κόσμο της εργασίας μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός πέρυσι χάθηκε το 8,8% των παγκόσμιων ωρών εργασίας, ποσοστό περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό των ωρών που χάθηκε κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Ωστόσο, διευκρίνισε παράλληλα ότι υπάρχουν επιφυλακτικές ενδείξεις ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την ILO, οι απώλειες σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα αντιστοιχούν σε 255 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους ωραρίου και περιλαμβάνουν τον πρωτοφανή αριθμό των 114 εκατ. εργαζομένων που μπήκαν στις τάξεις των ανέργων, καθώς επίσης και άλλων, οι ώρες εργασίας των οποίων μειώθηκαν λόγω των περιορισμών.

Η πιο σοβαρή κρίση για την εργασία μετά το 1930

«Αυτές οι μαζικές απώλειες είχαν ως αποτέλεσμα μια μείωση της τάξης του 8,3% του παγκόσμιου εισοδήματος από εργασία (προτού συμπεριληφθούν τα μέτρα στήριξης) αντίστοιχο με 3,7 τρισ. δολάρια ή 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ», ανέφερε η ILO στην έβδομη έκθεσή της για την κρίση από τον Μάρτιο.

Ο Γκάι Ράιντερ, γενικός διευθυντής της ILO που είναι οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Αυτή ήταν η πιο σοβαρή κρίση για τον κόσμο της εργασίας μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Ο αντίκτυπός της είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009».

«Με χαρά αναφέρω ότι υπάρχουν κάποια σχετικά καλά νέα σε όλο αυτό, ότι πράγματι βλέπουμε κάποιες επιφυλακτικές ενδείξεις ανάκαμψης -αυτές οι ενδείξεις είναι εύθραυστες, είναι αβέβαιες και οι προοπτικές σημαντικά ανομοιόμορφες», δήλωσε.

Ωστόσο, ήταν ιδιαιτέρως ανησυχητικό που το 71% των απωλειών σε θέσεις εργασίας, ή 81 εκατ. άνθρωποι, είχε τη μορφή της απραξίας, δήλωσε ο Ράιντερ. «Αυτοί οι άνθρωποι απλά βγήκαν από την αγορά εργασίας. Είτε δεν είναι σε θέση να εργαστούν, λόγω των περιορισμών για την πανδημία ή κοινωνικών υποχρεώσεων ή απλά εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας», πρόσθεσε.

Φέτος θα χαθούν περισσότερες ώρες

«Όλα τα σενάρια προβλέπουν ότι οι απώλειες σε ώρες εργασίας θα συνεχιστούν, με άλλα λόγια η οικονομική και κοινωνική δυσχέρεια για εκατομμύρια ανθρώπους θα συνεχιστεί καθ’ όλο το 2021 και πέραν αυτού», δήλωσε ο Ράιντερ.

Τα στοιχεία της ILO δείχνουν ότι οι γυναίκες και οι νεότερης ηλικίας εργαζόμενοι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο, ενώ οι σοβαρότερα πληγέντες κλάδοι είναι της φιλοξενίας, της σίτισης, του λιανεμπορίου και της μεταποίησης.

Ο κίνδυνος μιας χαμένης γενιάς

«Υπάρχουν κάποιοι κλάδοι -οι χρηματοπιστωτικοί κλάδοι, οι κλάδοι τεχνολογίας της πληροφορίας- που στην πραγματικότητα συνέχισαν να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του 2020», δήλωσε ο Ράιντερ.

Οι απώλειες απασχόλησης σε ανθρώπους ηλικίας 15-24 ετών διαμορφώθηκαν στο 8,7% συγκριτικά με 3,7% για τους ενήλικες και αυτό «τονίζει τον υπερβολικά πραγματικό κίνδυνο μιας χαμένης γενιάς», ανέφερε η ILO.

«Ενώ υπάρχει ακόμα υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, οι τελευταίες προβλέψεις για το 2021 δείχνουν ότι οι περισσότερες χώρες θα βιώσουν μια σχετικά ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο τους έτους, καθώς επιδρούν τα εμβολιαστικά προγράμματα», ανέφερε η ILO.

Διαβάστε ακόμη

Εβδομάδα πληρωμών για Επιστρεπτέα 5, ενοίκια και επίδομα θέρμανσης

Μπένι Στάινμετζ: Ο μυστικοπαθής μεγιστάνας, η καταδίκη στην Ελβετία και οι business στην Ελλάδα

Παγκόσμιο «σαφάρι» για ένα κενό εμπορευματοκιβώτιο

 

Exit mobile version