Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να επιμένει πως είναι δυνατό να υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί ένας εκτεταμένος πόλεμος αλλά αυτό που φαίνεται πως δεν πρόκειται να ισορροπήσει εύκολα είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ που έχουν διαρραγεί περισσότερο από όσο οι δύο πλευρές αφήνουν να φανεί.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την απόφασή του να αποσυρθεί από την κούρσα επανεκλογής και το χρίσμα που έδωσαν οι Δημοκρατικοί στην Αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις είναι δεδομένα ένας πλανητάρχης με «ημερομηνία λήξης». Η διπλωματική επάρκεια και η τεράστια εμπειρία στη διαχείριση παγκόσμιων κρίσεων του Μπάιντεν δεν μπορούν να αποτελέσουν σήμερα αντίβαρο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί με άμεσο και έμμεσο τρόπο όλο το τελευταίο διάστημα να δημιουργήσει και κυρίως να πείσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πως οι ΗΠΑ μπορούν και θέλουν να εκτονώσουν την κρίση. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όμως το Ισραήλ ο πιο στενός τους εταίρος στην περιοχή έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη εμπόδιο. Ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, έχει ταξιδέψει μέσα σε 365 ημέρες 8 φορές στην περιοχή, τις περισσότερες φεύγοντας με άδεια χέρια και το σημαντικότερο χωρίς ούτε μία φορά να πάρει υπογεγραμμένο το έγγραφο εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ έφτασε στο σημείο να αντιταχθεί ανοιχτά και τις περισσότερες φορές δημόσια στον πιο ισχυρό σύμμαχο του κόσμου καθώς ο Πρωθυπουργός της χώρας προέταξε, και συνεχίζει να το κάνει σε διαφορετικό σήμερα μέτωπο, το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται. Σε μόνο μία περίπτωση τον περασμένο Νοέμβριο το Ισραήλ «υπάκουσε» στις εντολές των ΗΠΑ και για ένα πολύ μικρό διάστημα υπήρξε μερική κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς προκειμένου να επιστρέψουν από την ομηρία κάποιες δεκάδες πολιτών, πολλοί από αυτούς και με αμερικανική υπηκοότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr