Λίγα λεπτά μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσουν στο Βερολίνο οι εργασίες της Διάσκεψης για τη Λιβύη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 18:00, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Στη Διάσκεψη θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Για το μέλλον της Λιβύης αποφασίζουν οι μεγάλοι «παίκτες»
Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνον εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο καν να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.
Από τις δυνάμεις που μετέχουν στη Διάσκεψη του Βερολίνου, κοινή θέση με την Ελλάδα κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου έχουν εκφράσει επισήμως η Αίγυπτος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ.
Από την άλλη πλευρά, το μνημόνιο στηρίζουν οι δυνάμεις που το έχουν υπογράψει, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ΕΕ, τις οποίες συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Διμερείς επαφές Πομπέο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο περιθώριο της Συνόδου, όπως γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το πρόγραμμα του Πομπέο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας και τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν.
Δεν προβλέπεται συνάντηση με αξιωματούχους της Ρωσίας.
Ο στόχος της Διάσκεψης
Στόχος της Διάσκεψης είναι, σύμφωνα με το προσχέδιο του ΟΗΕ που διέρρευσε από χθες σε διεθνή ΜΜΕ, να υπάρξουν δεσμεύσεις για εκεχειρία ώστε να τερματιστεί ο εμφύλιος. Προϋπόθεση, ωστόσο, για κατάπαυση του πυρός είναι και ο τερματισμός της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης, γεγονός που η Άγκυρα δεν δείχνει να υπολογίζει.
Σε μια ακόμη απόπειρα τουρκικού παζαρέματος και επίδειξης ισχύος, ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε και η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
Όπως ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ, η ΕΕ ως «απάντηση» για τις τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο και τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία, προχώρησε στην περικοπή κατά 75% των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν
Στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα, σε μια προσπάθεια να αποσπαστεί η δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, επιχείρησε να λάβει δεσμεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μητσοτάκη
Από την πλευρά της η Ελλάδα συνέχισε και το Σάββατο τις κινήσεις της στην διπλωματική σκακιέρα, ένα 24ωρο μετά την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει εκτενείς τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ αλλά και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο Σαρλ Μισέλ, θα είναι παρούσα στην Διάσκεψη του Βερολίνου.
Και στις δύο τηλεφωνικές επαφές επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Εκπρόσωπος Χαφτάρ: Ο Ερντογάν εκβιάζει την Ευρώπη με Σύρους τρομοκράτες
Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί Σύρους τρομοκράτες για να εκβιάσει την Ευρώπη λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου, κατήγγειλε στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ (Λιβυκός Εθνικός Στρατός – LNA). Κατήγγειλε επίσης τις τουρκικές ΜΚΟ που δρουν στη Λιβύη ως «βιτρίνες» της MIT (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών). Παράλληλα, παρουσίασε σε χάρτη, αυτό που αποκάλεσε ως την τοποθεσία του τουρκικού κέντρου επιχειρήσεων στην Τρίπολη.
«Ο Ερντογάν μετέφερε χιλιάδες τρομοκράτες από τη Συρία στη Δυτική Λιβύη. Ξέρετε ότι τις τελευταίες 48 ώρες περισσότεροι από 41 Σύροι τρομοκράτες εγκατέλειψαν τα παράλια της Τρίπολης για την Ιταλία με τη βοήθεια διακινητών που υποστηρίζονται από τον GNA (Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – Σάρατζ) και περισσότεροι σχεδιάζουν να φύγουν σύντομα. Ερντογάν εκβιάζεις την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά το Σάββατο σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Λίβυος αξιωματούχος κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι εξαγοράζει χιλιάδες Σύρους. «Είσαι υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, και αυτό γίνεται με την πρόσληψη εκατοντάδων νέων από την Ευρώπη στο ISIS και την Αλ Κάιντα και την προώθηση τους στον πόλεμο της Συρίας» πρόσθεσε.
Διεθνή δύναμη προστασίας ζήτησε ο Σάρατζ
Από την πλευρά του, ο αλ Σάρατζ μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα Die Welt ζήτησε την ανάπτυξη «διεθνούς δύναμης προστασίας» στη Λιβύη σε περίπτωση που ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ διατάξει την επανέναρξη των εχθροπραξιών.
Αν ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) «δεν τερματίσει την επίθεσή του, η διεθνής κοινότητα θα έχει καθήκον να επέμβει αναπτύσσοντας διεθνή δύναμη προστασίας του λιβυκού άμαχου πληθυσμού», είπε ο Σάρατζ.
«Θα χαιρετίζαμε μια δύναμη προστασίας όχι επειδή χρειάζεται να προστατευθούμε εμείς ως κυβέρνηση, αλλά για την προστασία του λιβυκού άμαχου πληθυσμού ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα εδώ και εννέα μήνες», επέμεινε, επισημαίνοντας ότι η αποστολή θα πρέπει να τεθεί «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» .