Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό ο νέος Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ διαφώνησε σε θέματα εμπορικού προστατευτισμού με τους εκπροσώπους χωρών από την Ασία και τον Ειρηνικό, που εξετάζουν με σκεπτικισμό τις απόψεις της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με θέματα δίκαιης εμπορικής πρακτικής.
Οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις 20 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC) στη διάσκεψη του Βιετνάμ κατά την οποία δεν στάθηκε δυνατή η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.
Σε προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που τέθηκε προς συζήτηση και έχει στην κατοχή του το Reuters, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε αναφορά “για τάσεις προστατευτισμού, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην διαδικασία της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και την οικονομική ενοποίηση μεταξύ των κρατών.”
Οι ΗΠΑ υποστήριζαν μια αναφορά “στις μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές που προκαλούν αποσταθεροποίηση στο εμπόριο”, αλλά και δεύτερη αναφορά στην ανάκληση εφαρμογής των εμποδίων που αποπροσανατολίζουν το εμπόριο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό είναι “ελεύθερο και δίκαιο”.
Τελικά δεν στάθηκε δυνατό να εκδοθεί χθες κοινό ανακοινωθέν.
Από την άλλη μεριά, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον υπουργό Εμπορίου του Βιετνάμ Τραν Τουάν Ανχ, αλλά και ξεχωριστή ανακοίνωση για την “ανάληψη δράσης.” Ο ίδιος υπουργός δήλωσε ότι “υπήρξαν μερικές διαφορές στις τοποθετήσεις” των κρατών-μελών του APEC.
Η ανακοίνωση του προέδρου της διάσκεψης στηρίχτηκε σε προηγούμενες τοποθετήσεις μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ δεν έκανε αναφορά σε αλλαγές που προτάθηκαν από τις ΗΠΑ. Αντίθετα, περιείχε μία αναφορά “στην μάχη κατά όλων των μορφών του προστατευτισμού.”
“Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στην γλώσσα που χρησιμοποιεί το ανακοινωθέν του προέδρου και επιτύχαμε να συμπεριληφθεί αναφορά που καθιστά σαφές ότι δεν υπήρξε συμφωνία”, δήλωσε αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Συμφωνήσαμε στην υπουργική ανακοίνωση για την ανάληψη μέτρων δράσης και την διεξαγωγή διμερών συναντήσεων που οικοδομούν την καλή θέληση μεταξύ των εμπορικών εταίρων μας”, δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Οι διαφωνίες που παρουσιάστηκαν κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με αυτές που επισημάνθηκαν στις διασκέψεις των ομάδων χωρών της G20, αλλά και των υπουργών Οικονομικών της G7, όπου οι τελικές ανακοινώσεις προσαρμόστηκαν κατάλληλα, ώστε να μετριάσουν τις αντιδράσεις από τις νέες θέσεις για το εμπόριο, που εκφράζει η Ουάσινγκτον.