search icon

Διεθνή

Deutsche Bank: Τέσσερις λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να υπάρξει ανάκαμψη του πληθωρισμού

Οι αναλυτές προειδοποιούν πως υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής σε στασιμοπληθωριστικές καταστάσεις της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80 - ΗΠΑ: Γιατί η επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2% δε θα είναι εύκολη - Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός – Πρόβλημα οι αυξήσεις μισθών

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει δυναμικότερος και να δημιουργήσει μία κατάσταση παρόμοια με αυτή της δεκαετίας του ‘70, κάτι το οποίο σημαίνει πως η Fed δεν μπορεί ακόμα να πει με σιγουριά πως έχει βγει νικητής.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank μίλησαν για την πιθανότητα πως τόσο η αμερικανική όσο και άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μία νέα περίοδο πληθωρισμού παρόμοια με αυτή του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του ‘70 και του ‘80.

Προς το παρόν, οι ΗΠΑ υποδεικνύουν πως το στασιμοπληθωριστικό αυτό σπιράλ μπορεί να αποφευχθεί. Η νομισματική πολιτική έχει ήδη συσφιχθεί σημαντικά, με την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 525 μονάδες βάσης, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει απομειώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους $1 τρισ. από τον ισολογισμό της, κάτι το οποίο έχει περιορίσει αισθητά τη ρευστότητα.

Παράλληλα, η πίεση η οποία ασκείται στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα εμπορεύματα έχει χαλαρώσει αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, «δεν μπορούμε να παραμείνουμε απροετοίμαστοι».

Ιδού οι τέσσερις λόγοι των αναλυτών για τους οποίους οι αγορές θα πρέπει να ανησυχούν για επάνοδο του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Business Insider:

Πληθωριστικοί στόχοι

Οι τιμές έχουν παραμείνει πολύ υψηλότερα από τους πληθωριστικούς στόχους των κεντρικών τραπεζών, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να κυμαίνεται στο 3,7% τον Αύγουστο σε σχέση με το 3,2% του Ιουλίου.

Νέα σοκ

Ένα νέο σοκ θα μπορούσε να αποσυντονίσει τις αποπληθωριστικές προσπάθειες αυτές αφού ο πληθωρισμός θα παρέμενε σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα για 3ο ή και 4ο έτος.

Ανάπτυξη

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την ευρύτερη οικονομία. Οι αποδόσεις των ομολόγων κατέγραψαν αύξηση την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το αμερικανικό ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ έχει επίσης αυξηθεί πολύ υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο επίπεδο της δεκαετίας του ‘70, περιορίζοντας το μέγεθος των οικονομικών κινήτρων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να τονώσουν την ανάπτυξη. 

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την ενίσχυση της ανάπτυξης μπορεί επίσης να είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να λάβει χώρα, δεδομένης της μονιμότητας του πληθωρισμού.

Τελική ευθεία

Κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα το πότε η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να χαλαρώνει την νομισματική της πολιτική. Τη στιγμή που ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον πληθωριστικό στόχο, οι αγορές ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη Fed για μείωση των επιτοκίων.

Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός πως όποια σύσφιξη επηρεάζει την γενικότερη οικονομία με χρονοκαθυστέρηση, κάτι το οποίο σημαίνει πως μία απόφαση η οποία ελήφθη πριν από 18 μήνες μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα αισθητή.

Πολλοί, παράλληλα, ανησυχούν πως η Fed μπορεί να το παρακάνει και να ωθήσει την οικονομία σε ύφεση.

Διαβάστε ακόμη

«Βγήκαν τα λεφτά από το σεντούκι»: 84.000 ακίνητα αξίας 3,5 δισ. άλλαξαν χέρια με μετρητά

Όλα τα σενάρια για μειωμένο ή «κανονικό» ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, και τουρισμό

Από οδηγός λεωφορείου ιδιοκτήτης 12 ξενοδοχείων στη Μύκονο – Αυτοί είναι οι ευεργέτες στο νησί των Ανέμων (pics, vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version