search icon

Διεθνή

«Δεν κρατιέται» ο Ερντογάν για business στη Λιβύη: Πετρέλαια, υποδομές, λιμάνια στο στόχαστρο – Τι αποκαλύπτει ο Ιμπραήμ Καλίν

Ο εξ'ἀπορρήτων εκπρόσωπος του Ερντογάν αποκαλύπτει την οικονομική ατζέντα πίσω από την εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να κάνει business στη Λιβύη, καθώς οι εταιρείες έχουν πολύ μακρά έκθεση στη χώρα και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της, είπε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, την ώρα που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καν η εκεχειρία στη Λιβύη ενώ ο ΟΗΕ ερευνά αναφορές για λεηλασίες και εκτοπισμούς από το στρατού του ΦΑγιέζ αλ Σαράτζ που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Ο Καλίν ανέφερε τους τομείς της ενέργειας, τις κατασκευές, την αεροπορία και τη διαχείριση λιμένων ως πιθανούς τομείς συνεργασίας.

«Η Τουρκία δεν είναι νέος παίκτης στη Λιβύη. Οι Τούρκοι εργολάβοι κατασκευάζουν υποδομές στη Λιβύη από τη δεκαετία του 1980. Έχουν χτίσει δρόμους, γέφυρες, λιμάνια, ξενοδοχεία και σπίτια. Σταμάτησαν εξαιτίας του πολέμου», είπε ο Καλίν στην εφημερίδα Milliyet.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στην Άγκυρα την ώρα που οι δυνάμεις του που υποστηρίζονται από την Τουρκία μάχονταν εναντίον των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ. Η Άγκυρα και η Τρίπολη συμφώνησαν να εντείνουν τις διμερείς σχέσεις καθώς ο Σαράτζ κάλεσε τις τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της χώρας που έχει υποστεί πόλεμο.

«Η βασική μας αρχή είναι ότι οι πόροι της χώρας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τους Λίβυους με βάση μια αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε ο Kalın, τονίζοντας ότι οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν στους τομείς της ενέργειας, της αεροπορίας, της διαχείρισης λιμένων κ.λπ. στη Λιβύη, καθώς υπάρχουν νέοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Αλλά, πριν από αυτό, πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα» και ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Ο Χάφταρ χρησιμοποιούσε τους φυσικούς πόρους της Λιβύης για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του. Κατάσχεσε το πετρέλαιο της Λιβύης από τον Ιανουάριο. Χρηματοδοτεί τον πόλεμό του με την πώληση αυτού του πετρελαίου στις ανοιχτές αγορές. Τα έσοδα του είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Γιατί να υποφέρει μια χώρα με 6-7 εκατομμύρια πληθυσμούς; ” αναρωτήθηκε ο Καλίν.

Όσον αφορά τις θέσεις των παγκόσμιων δυνάμεων σχετικά με τη Λιβύη, ο Κάλιν ανέφερε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Σιάλα την περασμένη εβδομάδαστη Μόσχα ως σημαντική εξέλιξη, καθώς η Ρωσία ήταν από καιρό απρόθυμη να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση του Σαρράτζ.

«Η συνάντηση της Ρωσίας με το GNA είναι θετική. Διότι, στο τέλος της ημέρας, το GNA θα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον πίνακα λύσεων. Οι πληροφορίες κυμαίνονται γύρω από μια διαδικασία λύσης χωρίς το Χαφτάρ», είπε.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Σαράτζ έχουν αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο για το Χαφτάρ στην επόμενη κατάσταση.

«Δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι έχει έρθει η ημερομηνία λήξης για το Χατάρ», είπε ο Καλίν, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν πλέον τον διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ως αξιόπιστο συνομιλητή.

Επικαλούμενος την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρομπερτ Ο’Μπράιεν, ο ΚΑλίν είπε πως του επιβεβαίωσε ότι η συμπεριφορά του Χαφτάρ δεν ήταν εποικοδομητική για τη Λιβύη. «Η αμερικανική κυβέρνιση προσεγγίζει τώρα για μια στενότερη σχέση με την κυβέρνηση Σαράτζ», πρόσθεσε.

Exit mobile version