Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατέληξαν σε συμφωνία έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων στο Βιετνάμ, όμως είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και την οικονομία της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία προς το παρόν, όμως οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον», ανέφερε η Σάρα Σάντερς εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.
?: President Trump and his motorcade pictured leaving the hotel where talks with Kim Jong Un abruptly ended https://t.co/hQ15K66kAx pic.twitter.com/ZlHyLcSlqS
— Bloomberg (@business) 28 Φεβρουαρίου 2019
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος δίνοντας εξηγήσεις για το ναυάγιο της συμφωνίας για τα πυρηνικά, είπε χαρακτηριστικά ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας ήθελε άρση όλων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του για τα πυρηνικά. «Δεν μπορούσα να συμφωνήσω», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «Το όραμα του Κιμ για την αποπυρηνικοποίηση δεν έμοιαζε με το δικό μας».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έδωσε πολλές φορές τον λόγο στον υπουργό των Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος, μεταξύ άλλων,«βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από ό,τι βρισκόμασταν πριν από 36 ώρες».
Κιμ και Τραμπ αποχώρησαν από το ξενοδοχείο Metropole, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντησή τους, χωρίς να γευματίσουν μαζί, όπως ήταν προγραμματισμένο, και επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους.
«Μερικές φορές πρέπει να αποχωρείς (από τις διαπραγματεύσεις) και αυτή ήταν μία από αυτές», σχολίασε ο Τραμπ. «Ήταν μια φιλική αποχώρηση», πρόσθεσε.
Η αποτυχία να καταλήξει σε συμφωνία αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο την ώρα μάλιστα που βρίσκεται υπό πίεση και στη χώρα του μετά και την κατάθεση του πρώην προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κόεν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τον νόμο ενόσω βρισκόταν στον Λευκό Οίκο.
Μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο ο Τραμπ υπογραμμίζει την καλή χημεία που έχει με τον Κιμ, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το αν η καλή μεταξύ τους σχέση μπορεί να μεταφραστεί σε ουσιαστική πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν βιάζεται» να καταλήξει σε συμφωνία με τη Βόρεια Κορέα και ότι επιθυμεί μια συμφωνία που θα είναι καλή και για τον Κιμ, ο Λευκός Οίκος είχε φανεί αρκετά αισιόδοξος ώστε να έχει προγραμματίσει μια «τελετή υπογραφής συμφωνίας» μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του Τραμπ, όμως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι ομάδες των δύο πλευρών ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στο μέλλον».
Kim returns to Melia after the summit is abruptly stopped. #TrumpKimSummit #HanoiSummit pic.twitter.com/jDVyJLA3k3
— Jake Kwon (@JakeKwon88) 28 Φεβρουαρίου 2019
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, υπήρξε ένα χάσμα ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών που δεν στάθηκε δυνατό να ξεπεραστεί σε αυτό το στάδιο.
Ειδικότερα, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να αρθούν όλες οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην χώρα του από τις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση ορισμένων περιοχών.
Ωστόσο η ομάδα των ΗΠΑ έκρινε ότι αυτές οι περιοχές δεν ήταν τόσο σημαντικές, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να αρνείται τελικά να κάνει περισσότερα.
«Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, όμως αποφασίσαμε οι δυο μας μαζί με τον Πομπέο να μην υπογράψουμε τίποτα. Έχουμε αναπτύξει μια δυνατή σχέση με πολλές προοπτικές αλλά αποφασίσαμε να μην δράσουμε αυτή τη χρονική στιγμή», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας «Sometimes you have to go».
Αναφορικά με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην σημερινή συνάντηση που «ναυάγησε», ο Τραμπ διέψευσε ότι το τετ-α-τετ είχε ένταση. «Η ατμόσφαιρα ήταν φιλική, σφίξαμε τα χέρια και αποχαιρετιστήκαμε, είπε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι δεν προηγήθηκε κάποια διένεξη.
Για μία ακόμη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «ωραίο τύπο» τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του έχουν τεράστιες προοπτικές για το μέλλον. «Απλώς συμπαθιόμαστε, τι άλλο να πω» είπε, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη σχέση τους, την οποία χαρακτήρισε ζεστή.
Ο Τραμπ είπε μάλιστα ότι επιθυμεί διακαώς ο ίδιος να προχωρήσει κάποια στιγμή στην άρση των κυρώσεων, ώστε η χώρα του καλού του φίλου να μπορέσει να υλοποιήσει την προοπτική της.
Δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για τρίτη σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα
Ερωτηθείς αν υπάρχουν σχέδια για μία τρίτη συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Τραμπ τόνισε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα κάτι τέτοιο. «Βλέποντας και κάνοντας. Αν είναι να συμβεί θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την σιγουριά του ότι οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας ανήκουν πλέον στο παρελθόν.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «δεν θα κάνει δοκιμές με πυραύλους και πυρηνικά. Μου έδωσε τον λόγο του και εγώ τον εμπιστεύομαι» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους Δημοκρατικούς και το Κογκρέσο, επειδή – κατά τον ίδιο – φρόντισαν η δημόσια ακρόαση του πρώην δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν, να συμπέσει με την σύνοδο στο Βιετνάμ. «Είναι φρικτό που έκαναν κάτι τέτοιο» είπα χαρακτηριστικά, ενώ για τον πρώην «fixer» του σημείωσε: «Με εντυπωσίασε που δεν είπε ψέματα ότι δήθεν υπήρξε σύμπραξη με τη Ρωσία, και παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε. Θα μπορούσε να είχε πει ψέματα και για αυτό. Είπε 95% ψέματα αντί για 100%. Εντυπωσιακό».
Ο Κιμ δήλωνε έτοιμος για αποπυρηνικοποίηση πριν το «ναυάγιο»
Nωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τόνιζε ότι δεν θα είχε ταξιδέψει στο Ανόι για τη δεύτερη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εάν δεν ήταν «έτοιμος» για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας του.
Ο Κιμ έκανε αυτή τη δήλωση όταν ένας δημοσιογράφος του υπέβαλε το ερώτημα αν είναι «έτοιμος»: «Εάν δεν ήμουν, δεν θα βρισκόμουν εδώ», αποκρίθηκε. Ωστόσο, οι δύο πλευρές αποκλίνουν όσον αφορά το περιεχόμενο του όρου «αποπυρηνικοποίηση».
Ερωτηθείς για συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν, ο Κιμ προτίμησε να παραμείνει πάντως αόριστος: «αυτό συζητάμε», απάντησε. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας διαβεβαίωσε εξάλλου τους δημοσιογράφους ότι θα ήταν «καλοδεχούμενη» η εγκατάσταση ενός «συνδέσμου» – γραφείου εκπροσώπησης των συμφερόντων των ΗΠΑ – στην Πιονγκγιάνγκ.