search icon

Διεθνή

Δεκάδες νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες σε Υεμένη και Κίνα

Οι πλημμύρες στην Υεμένη στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 60 ανθρώπων από τα τέλη του Ιουλίου - Τουλάχιστον 50 νεκροί στην Κίνα

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν καταρρακτώδεις βροχές στην Υεμένη στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 60 ανθρώπων από τα τέλη του Ιουλίου, ενώ άλλοι 13 συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η χώρα, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη για περίπου μια δεκαετία, βρίσκεται αντιμέτωπη σχεδόν κάθε χρόνο με εκτεταμένες πλημμύρες εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών, κι η κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τη συχνότητα και την ένταση των φαινομένων.

Από τα τέλη Ιουλίου, οι πλημμύρες προκάλεσαν 36 θανάτους στην επαρχία Χοντάιντα, 9 στην επαρχία Ιμπ, 8 στη Μαρίμπ και 7 στην Τάιζ, διευκρίνισε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών χθες.

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν μόνο στις επαρχίες Χοντάιντα και Μαρίμπ, πρόσθεσε το OCHA, ενώ συνολικά 13 άνθρωποι αγνοούνται στη Χοντάιντα και στην Τάιζ.

«Επλήγησαν δημόσιες υποδομές, ανάμεσά τους σχολεία, δρόμοι και δομές υγείας. Το βιος πολλών, που κρεμόταν ήδη από μια κλωστή, παρασύρθηκε από τα νερά», υπογράμμισε το OCHA.

Συνολικά επλήγησαν 38.285 οικογένειες, ή σχεδόν 268.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που σημειώνει ότι «ο συνεχιζόμενος ακραίος καιρός αναμένεται να συνεχιστεί ως τον Σεπτέμβριο». Eκδόθηκαν νέες προειδοποιήσεις «για ισχυρές βροχές», ειδικά στην Ιμπ.

Τα τελευταία χρόνια, η Υεμένη βιώνει επιδείνωση της συχνότητας και της έντασης των βροχοπτώσεων λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμιζαν σε έκθεσή τους το 2023 η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) κι ο νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός.

Τη χώρα έπληξαν μεγάλες πλημμύρες το 2019, το 2020 και το 2021, εξηγούσαν.

Στην Υεμένη μαίνεται από το 2014 πόλεμος ανάμεσα στους αντάρτες Χούθι και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση. Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμεσα και έμμεσα, κι έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η ένοπλη σύρραξη διεθνοποιήθηκε το 2015, με την επέμβαση στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για να υποστηριχθούν τα στρατεύματα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Η επιβίωση του μισού και πλέον πληθυσμού της Υεμένης εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Πλημμύρες στην Κίνα: Τουλάχιστον 50 νεκροί

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που έφερε ο τυφώνας Γκέμι και προκάλεσε πλημμύρες στην κεντρική Κίνα στα τέλη του Ιουλίου, μετέδωσαν χθες Δευτέρα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου στη Ζισίνγκ, στην επαρχία Χουνάν, εξακολουθούν να αγνοούνται ακόμη δεκαπέντε άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση CCTV.

«Όλες οι πληγείσες συνοικίες στην πόλη Ζισίνγκ ανέκτησαν πρόσβαση στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, επικοινωνιών και ύδρευσης», σημείωσε πάντως το δίκτυο. «Οι πλημμυροπαθείς επανεγκαταστάθηκαν σωστά» και «βρίσκεται σε εξέλιξη η ανοικοδόμηση μετά την καταστροφή», πρόσθεσε.

Οι καταστροφές στα τέλη του περασμένου μήνα οφείλονταν στον τυφώνα Γκέμι, που μετά τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν έφθασε πάνω από τη γη στην Κίνα και έπληξε σκληρά την επαρχία Χουνάν.

Οι αρχές απομάκρυναν εσπευσμένα σχεδόν 300.000 κατοίκους κι ανέστειλαν τη λειτουργία των δημόσιων δικτύων συγκοινωνιών στην ανατολική Κίνα.

Επίσης τον Ιούλιο, ισχυρές βροχές στη βόρεια επαρχία Σανσί είχαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει οδική γέφυρα, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 38 άνθρωποι.

Η Κίνα έζησε καλοκαίρι ακραίων -και άκρως αντιθέτων-, μετεωρολογικών συνθηκών: σφοδρές βροχές έπληξαν το ανατολικό και το νότιο τμήμα της, ενώ μεγάλο μέρος του βορρά ασφυκτιούσε από αλλεπάλληλους καύσωνες. Η Κίνα είναι η χώρα του κόσμου με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή, η οποία κάνει τις ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες συχνότερες και εντονότερες.

Διαβάστε ακόμη

Ο χάρτης των απολύσεων: Ποιοι κολοσσοί έδειξαν την πόρτα της εξόδου σε εκατοντάδες εργαζόμενους

Πώς θα καταβάλλονται τα επιδόματα (και τα bonus) με την προπληρωμένη κάρτα

ΕΔΕΥΕΠ: Στον αέρα ο διαγωνισμός για το νέο κτίριο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version