search icon

Διεθνή

Deepfake τηλεδιάσκεψη: Πώς μία εταιρεία έχασε 25 εκατομμύρια δολάρια

Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για απάτες με χρήση τεχνολογίας deepfake - Ψηφιακά ομοιώματα στελεχών και εικονικές βιντεοκλήσεις - Πώς εξαπατήθηκε υπάλληλος στο Χονγκ Κονγκ και μετέφερε 25 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς κυβερνοεγκληματιών

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος συνάδελφοί του, που τους γνώριζε, αλλά και ο CFO της πολυεθνικής εταιρείας. Αυτό τον καθησύχασε, παρότι το αρχικό email, με την πρόσκληση για τη βιντεοκλήση, έκανε λόγο για «μία μυστική μεταφορά χρημάτων», γεγονός που τον είχε κάνει να υποψιαστεί ότι επρόκειτο για phishing.

Όταν, όμως, μπήκε στη τηλεδιάσκεψη, από το γραφείο της θυγατρικής στο Χονγκ Κονγκ, είδε να μετέχουν σε αυτή οι συνάδελφοί του αλλά και ο Ανώτατος Οικονομικός Διευθυντής, που συνδέθηκε από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο. Έτσι υπάκουσε και προχώρησε στη μεταφορά των 25 εκατομμυρίων δολαρίων (HK$200 εκατομμυρίων), όπως του ζήτησε το αφεντικό του, σε λογαριασμούς που ο τελευταίος του υπέδειξε.

Συνολικά ο υπάλληλος πραγματοποίησε 15 μεταφορές χρημάτων σε πέντε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε τράπεζες του Χονγκ Κονγκ. Οι μεταφορές πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα μετά επικοινώνησε με τα κεντρικά στο Λονδίνο για να βεβαιωθεί ότι όλα πήγαν καλά. Τότε η απάτη αποκαλύφθηκε και ο ίδιος προσήχθη για ανάκριση από την αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Όπως αποδείχθηκε, στη βιντεοκλήση ήταν ο μόνος άνθρωπος που έλαβε μέρος. Οι υπόλοιποι- συνάδελφοί του και ο CFO της εταιρείας – ήταν προϊόντα deepfake.

Αξιοποιώντας υλικό (βίντεο από προηγούμενες τηλεδιασκέψεις και αρχεία ήχου) από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι κυβερνοεγκληματίες είχαν δημιουργήσει ψηφιακά ομοιώματα των στελεχών της εταιρείας που μιμούνταν την εικόνα αλλά και τη φωνή των πραγματικών εργαζομένων.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε το κοινό για αυτές τις νέες τακτικές εξαπάτησης. Στο παρελθόν, βλέπαμε ότι αυτές οι απάτες περιλάμβαναν μόνο δύο άτομα σε καταστάσεις ένας προς έναν, αλλά τώρα διαπιστώνουμε από αυτήν την υπόθεση ότι οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία AI σε διαδικτυακές συναντήσεις, επομένως οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε εγρήγορση ακόμη και σε συναντήσεις με πολλούς συμμετέχοντες» δήλωσε ο ανώτερος επιθεωρητής της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, Μπάρον Τσαν, σε συνέντευξή τύπου.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Τσαν αποκάλυψε ότι η αστυνομία έχει προχωρήσει σε έξι συλλήψεις για ανάλογες υποθέσεις απάτης. Οι περισσότερες αφορούν σε αιτήσεις για λήψη δανείων με χρήση εγγράφων που έχουν κλαπεί ή χαθεί. Συγκεκριμένα, οκτώ δελτία ταυτότητας του Χονγκ Κονγκ – τα οποία είχαν δηλωθεί ως χαμένα από τους ιδιοκτήτες τους – χρησιμοποιήθηκαν για την υποβολή 90 αιτήσεων για χορήγηση δανείου και 54 σχετικών εγγραφών την περίοδο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου του 2023.

Σύμφωνα με την αστυνομία, σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις, τα deepfakes της τεχνητής νοημοσύνης είχαν χρησιμοποιηθεί για να εξαπατήσουν προγράμματα αναγνώρισης προσώπου μιμούμενα τα άτομα που απεικονίζονταν στις ταυτότητες. Οι διωκτικές αρχές σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας deepfake και τις χρήσεις στις οποίες μπορεί να αξιοποιηθεί από εγκληματικά στοιχεία.

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσαν, στα τέλη Ιανουαρίου, πορνογραφικές εικόνες της Αμερικανίδας ποπ σταρ που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκομίζοντας εκατομμύρια views πριν αποσυρθούν.

Διαβάστε ακόμη:

Οι συμφωνίες Eurobank – Eurolife FFH εφαλτήριο για τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας

Παιχνίδι παρασκηνίου για τα ευρωπαϊκά πόστα – Ο ρόλος Μητσοτάκη και η θέση του Έλληνα Επιτρόπου

Νiksen: Η ευεξία του να μην κάνεις τίποτα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version