Το συνδικάτο ηθοποιών του Χόλιγουντ SAG-AFTRA ανακοίνωσε την Τετάρτη μια συμφωνία με τη διαδικτυακή αγορά ταλέντων Narrativ, η οποία επιτρέπει στους ηθοποιούς να πωλούν στους διαφημιστές δικαιώματα αναπαραγωγής της φωνής τους με τεχνητή νοημοσύνη.

Καθώς οι καλλιτέχνες φοβούνται ότι με την τεχνητή νοημοσύνη η κλοπή των φωνών τους θα γίνει δεδομένη προχώρησαν σε συμφωνία επιδιώκοντας να διασφαλίσουν ότι οι ηθοποιοί θα αποκτούν εισόδημα από την τεχνολογία και θα έχουν τον έλεγχο του τρόπου και του χρόνου χρήσης των αντιγράφων της φωνής τους, αναφέρει το reuters.

«Δεν θα ενδιαφερθούν όλα τα μέλη να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η αδειοδότηση των ψηφιακών αντιγράφων της φωνής τους, και αυτό είναι κατανοητό», ανέφερε σε δήλωσή του ο αξιωματούχος της SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland. «Αλλά για όσους το επιθυμούν, έχουν τώρα μια ασφαλή επιλογή».

Η Narrativ συνδέει διαφημιστές και διαφημιστικές εταιρείες με ηθοποιούς για τη δημιουργία ηχητικών διαφημίσεων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ένας ηθοποιός μπορεί να ορίσει την τιμή για έναν διαφημιστή για την ψηφιακή αναπαραγωγή της φωνής του, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή είναι τουλάχιστον ίση με την ελάχιστη αμοιβή της SAG-AFTRA για διαφημίσεις ήχου. Οι μάρκες πρέπει να λαμβάνουν τη συγκατάθεση των ερμηνευτών για κάθε διαφήμιση που χρησιμοποιεί το ψηφιακό αντίγραφο φωνής.

Το συνδικάτο χαιρέτισε τη συμφωνία με τη Narrativ ως πρότυπο για τη δεοντολογική χρήση αντιγράφων φωνής που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη στη διαφήμιση. Η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον επέστησε την προσοχή στους κινδύνους νωρίτερα φέτος, όταν κατηγόρησε την OpenAI ότι αντέγραψε τη φωνή της για το σύστημα συνομιλιακής τεχνητής νοημοσύνης της.

Η τεχνολογία αποτέλεσε επίσης βασικό ζήτημα στην περσινή απεργία του Χόλιγουντ, την πρώτη ταυτόχρονη απεργία των ηθοποιών και των συγγραφέων εδώ και 63 χρόνια.

Οι ηθοποιοί φωνής βιντεοπαιχνιδιών και οι εκτελεστές κινηματογραφικών ταινιών προκήρυξαν απεργία τον περασμένο μήνα λόγω των αποτυχημένων διαπραγματεύσεων για την εργασιακή σύμβαση που επικεντρώθηκαν στην προστασία των εργαζομένων που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο Κογκρέσο έχει εισαχθεί νομοθεσία με την ονομασία NO FAKES Act, η οποία θα έδινε σε κάθε άνθρωπο το δικαίωμα στη φωνή και το ομοίωμά του, καθιστώντας παράνομη την αντιγραφή ΤΝ χωρίς άδεια. Η SAG-AFTRA, η Ένωση Κινηματογράφου, η Ακαδημία Ηχογράφησης και η Disney υποστηρίζουν το νομοσχέδιο.

Η εξάπλωση των λεγόμενων deepfakes, τα οποία είναι εξαιρετικά ρεαλιστικά βίντεο που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδευμένη σε πραγματικές φωνές και εικόνες, και ο ρόλος τους στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης έχουν επίσης προκαλέσει συναγερμό παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη

Διαταραχή στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μετά το κλείσιμο του λιμανιού Ningbo της Κίνας (vid)

Γιώργος Νιάρχος (Αθηναϊκή Στρωματοποιία): Από το ημιυπόγειο στο Μεταξουργείο, ηγέτιδα δύναμη στον… καλό ύπνο

Νωρίτερα από ποτέ «ζεστό χρήμα» 200 εκατ.  ευρώ σε 1 στους 2 δικαιούχους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ