Περιορισμένος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος από το τεχνολογικό black out σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της DBRS παρότι σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα έχει αυξημένο κόστος σε διάφορους τομείς και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα η  DBRS εξέτασε τον αντίκτυπο της παγκόσμιας διαταραχής σε διάφορους τομείς, όπως αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, ταξιδιωτική ασφάλιση, και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

“Ενώ ο αντίκτυπος είναι οξύς σε αρκετούς τομείς, δεν αναμένουμε ότι θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα. Επομένως, από πιστωτική σκοπιά, αναμένουμε ότι η διαταραχή θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα που εξετάσαμε”, σημειώνει η Elisabeth Rudman, Managing Director της εταιρείας. «Ωστόσο, αναμένουμε ότι το περιστατικό θα εγείρει ρυθμιστικά ερωτήματα σχετικά με την ολιγοπωλιακή φύση της κρίσιμης υποδομής πληροφορικής παγκοσμίως».

Aεροπορικές εταιρείες: Άμεσος αντίκτυπος, βραχύβιες οι συνέπειες

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί τον άμεσο αντίκτυπο του τεχνολογικού black out της 19ης Ιουλίου καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες έπρεπε είτε να ακυρώσουν οριστικά τις πτήσεις τους . Στις ΗΠΑ, η American Airlines, η Delta Airlines, η United Airlines και η Allegiant Air καθήλωσαν τα αεροσκάφη τους αναφέροντας ζητήματα επικοινωνιών, ενώ στην Ευρώπη η Ryanair έχει επίσης προειδοποιήσει για προβλήματα που σχετίζονται με το σύστημα κρατήσεων. Όπως αναφέρει η DBRS παρότι ο αντίκτυπος του τεχνολογικού black out αναμένεται να είναι έντονος, εκτιμά ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορέσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προσφέροντας δωρεάν φιλοξενία στους επιβάτες που έχουν πρόβλημα, αλλαγές πτήσεων ή επιστροφές χρημάτων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο report, ενώ η διαταραχή είναι οξεία, δεν αναμένεται να αποτελέσει παρατεταμένο πρόβλημα και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία αναμένεται διαχειρίσιμος και χωρίς επιπτώσεις στο πιστωτικό προφίλ των επηρεαζόμενων αεροπορικών εταιρειών.

Χωρίς μακροπρόθεσμο αντίκτυπο τα αεροδρόμια

Αν και επηρεάζει πρωτίστως τις αεροπορικές εταιρείες, η παγκόσμια διακοπή της πληροφορικής έχει επηρεάσει και τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο. Στη Βόρεια Αμερική, μεγάλα αεροδρόμια όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης JFK,
και το Toronto Pearson έχουν επηρεαστεί. Στην Ευρώπη επίσης μεγάλα αεροδρόμια όπως το Λονδίνο το Heathrow, το Paris Charles de Gaulle και το Amsterdam Schiphol επηρεάστηκαν επίσης. Επιπλέον σε κάποια αεροδρόμια που δεν επηρεάστηκαν άμεσα, θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από τις διαταραχές στο αεροπορικό οικοσύστημα. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα εχει εντοπιστεί και αντιμετωπίζεται, η διάρκεια της διαταραχής θα είναι πιθανότατα μικρή και ως εκ τούτου, οι αναλυτές δεν
αναμένουν κάποια επίδραση στα πιστωτικά προφίλ των αεροδρομίων.

Μεγάλη αλλά διαχειρίσιμη η αύξηση στις αξιώσεις ταξιδιωτικής ασφάλισης

Ο μεγάλος αριθμός καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων στις 19 Ιουλίου και ενδεχομένως και το Σαββατοκύριακο, θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία και τους συνδυασμένους δείκτες της ταξιδιωτικής ασφάλισης στο τρίτο τρίμηνο 2024. Οι αναλυτές της DBRS αναμένουν αύξηση των αξιώσεων ταξιδιωτικής ασφάλισης που σχετίζονται με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων
μετά τη διακοπή των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών. Επιπλέον όπως αναφέρουν αναμένουν επίσης αύξηση στο κόστος της ταξιδιωτικής ασφάλισης ή/και τον περιορισμό ορισμένων καλύψεων, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με ακύρωσεις των ταξιδιών.

Οι επιπτώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα

Παρότι το λογισμικό κυβερνοασφάλειας της CrowdStrike είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις τράπεζες ο αντίκτυπος από το τεχνολογικό black out που προκάλεσε η ελλιπής ενημέρωσή του φαίνεται πως είναι περιορισμένος και οι περισσότερες τράπεζες είναι πλήρως λειτουργικές.

Κάποια ζητήματα εμφανίστηκαν πρώτα στην Ασία και την Ευρώπη λόγω του χρονοδιαγράμματος που εκδηλώθηκε η διαταραχή και υπήρξαν ορισμένα εμπορικά ζητήματα στην Ευρώπη, με περιορισμένο όμως αντίκτυπο. Τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική λειτούργησαν κανονικά, με μοναδική εξαίρεση την υπηρεσία ειδήσεων του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου που τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Οι Financial Times σημείωσαν ότι τα συστήματα εκτέλεσης συναλλαγών της JPMorgan επηρεάστηκαν, αλλά η ίδια η τράπεζα ανέφερε ότι όλα λειτουργούν κανονικά.
Η Visa σημείωσε ότι τα συστήματά της λειτουργούσαν κανονικά, αλλά είχαν ενημερωθεί ότι υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά όπου οι πελάτες της δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της DBRS αν και ο αντίκτυπος φαίνεται περιορισμένος σε εύρος, πιθανότατα θα υπάρξουν επιπλέον διαταραχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Ωστόσο οι διαταραχές αυτές δεν επηρεάζουν αρνητικά τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που παρακολουθεί η εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εθνικά φορτισμένη η ομιλία του για τα 50 χρόνια του «Αττίλα»

Κουτσομπολιό στην εργασία – Μήπως τελικά κάνει καλό

Q&R: Πώς θα τρέξει το επενδυτικό πλάνο των 19,1 εκατ.- Διοικητικές αλλαγές, εξαγορές και ανεκτέλεστο (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ