search icon

Διεθνή

DBRS Morningstar: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «ΒΒΒ» της Ιταλίας

Σημαντικά καλύτερη του αναμενόμενου η μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνει ο καναδικός οίκος – Τι θα περιορίσει τη μελλοντική του βελτίωση

Η DBRS Morningstar επιβεβαίωσε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της Ιταλίας σε ξένο και τοπικό νόμισμα στην κατηγορία BBB (υψηλή). Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τις βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις της Ιταλίας σε ξένο και τοπικό νόμισμα σε R-1 (χαμηλή). Η τάση για όλες τις αξιολογήσεις παραμένει σταθερή.

Η σταθερή τάση αντανακλά την άποψη της DBRS Morningstar ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι ισορροπημένοι. Η υποστηρικτική ώθηση από την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας (NRRP) τα επόμενα χρόνια θα μετριάσει πιθανότατα την οικονομική επιβράδυνση που σχετίζεται κυρίως με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ο λόγος του δημόσιου χρέους μειώθηκε κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο επίπεδο του 154,9% του ΑΕΠ το 2020 σε 141,7% το 2022 και προβλέπεται περαιτέρω μείωση σε 140,2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η πτώση αυτή ήταν σημαντικά καλύτερη από ό,τι αναμενόταν.

Ωστόσο, η μελλοντική βελτίωση της πορείας του χρέους θα περιοριστεί πιθανότατα από τον αρνητικό αντίκτυπο των προηγούμενων φορολογικών πιστώσεων για την ανακαίνιση κατοικιών και την αργή γενική βελτίωση των δημοσιονομικών λογαριασμών. Η τελευταία απορρέει κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μια μέτρια δημοσιονομική χαλάρωση με την παράταση των φοροελαφρύνσεων που είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετά το 2024 και ενδέχεται να μην αντισταθμιστούν από αντισταθμιστικά μέτρα, μαζί με την ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ και το υψηλό κόστος των τόκων. Σε αυτό το πλαίσιο, μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική που διατηρεί τον λόγο του δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά είναι το κλειδί για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μεσοπρόθεσμα. Υπό το πρίσμα της σταδιακής μείωσης των συμμετοχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ιταλικό δημόσιο χρέος και των υψηλότερων ποσών έκδοσης χρέους, η υποστηρικτική ζήτηση για το ιταλικό χρέος από τα ιταλικά νοικοκυριά θα πρέπει να συγκρατήσει την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης της Ιταλίας από την DBRS Morningstar με BBB (υψηλή) στηρίζεται σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, η Ιταλία επωφελείται από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καθώς και από τη στήριξη και την υψηλή αξιοπιστία της ΕΚΤ. Δεύτερον, η οικονομία είναι διαφοροποιημένη και ο σημαντικός μεταποιητικός τομέας έχει επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας παρά το σοκ των τιμών της ενέργειας. Τρίτον, η εξωτερική θέση της Ιταλίας επωφελείται από την ταχεία ανάκαμψη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, καθώς και από τη θετική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της χώρας (NIIP). Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των προηγμένων χωρών και το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι στο παρελθόν όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση και τα καθαρά απομειωμένα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις εξακολουθούν να περιορίζονται από το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, την αδύναμη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και το πολιτικό περιβάλλον που εμποδίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις.

Πώς θα αναβαθμιστούν οι αξιολογήσεις

Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν εάν συμβεί ένας ή ένας συνδυασμός των ακόλουθων παραγόντων:

(1) δημοσιονομική εξυγίανση που θέτει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική τροχιά μεσοπρόθεσμα ή

(2) ενδείξεις ότι η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και των παραγωγικών επενδύσεων οδηγεί σε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη.

Οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να υποβαθμιστούν εάν συμβεί ένας ή ένας συνδυασμός των ακόλουθων παραγόντων:

(1) οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται σημαντικά, προκαλώντας σημαντική αύξηση της τροχιάς του λόγου του δημόσιου χρέους-

(2) σημαντική αύξηση του κόστους κρατικής χρηματοδότησης που υπονομεύει την ικανότητα της κυβέρνησης να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες-

(3) περαιτέρω σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση που οδηγεί σε σημαντική επιδείνωση των δημόσιων λογαριασμών.

Η ανάκαμψη της Ιταλίας μετά την πανδημία ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο και καλύτερη από τις αντίστοιχες της ζώνης του ευρώ, με το πραγματικό ΑΕΠ να διευρύνεται κατά 8,3% και κατά 3,7% το 2021 και το 2023, αντίστοιχα. Παρά τη στασιμότητα της οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρέμεινε κατά 3,3% υψηλότερο από ό,τι ήταν στο τέλος του 2019. Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα, έχουν στηρίξει, αλλά οι οικονομικές προοπτικές είναι θολές. Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές προβλέψεις, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% φέτος, ενώ το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά 1,2%. Ωστόσο, οι κίνδυνοι κλίνουν προς τα κάτω, καθώς οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η πιθανότητα παρατεταμένων υψηλών επιτοκίων και το ασθενέστερο εξωτερικό περιβάλλον είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους, σημειώνει η DBRS.

Διαβάστε ακόμη

«Κύμα» πλειστηριασμών για ακίνητα που ανήκουν σε οφειλέτες της εφορίας

Νύχτα τρόμου στη Γάζα: Ανελέητο σφυροκόπημα από γη, αέρα, θάλασσα – Το Ισραήλ απέρριψε πρόταση για εκεχειρία (vid+tweets)

Μέχρι 3.000 ευρώ το «κάρφωμα» για πλαστές αποδείξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version