search icon

Διεθνή

DBRS για εκλογές στην Τουρκία: Όποιος κι αν κερδίσει οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν (γραφήματα)

Μάχη στήθος με στήθος δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Μεγάλα μετεκλογικά «αγκάθια» ο δυσθεώρητος πληθωρισμός, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η μακροοικονομική προσαρμογή

Από μεγάλη αβεβαιότητα χαρακτηρίζονται οι προοπτικές για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή που έρχεται, σύμφωνα με την DBRS. Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, για πρώτη φορά από τότε που πρωτοεκλέχθηκε πρωθυπουργός δύο δεκαετίες πριν, η συνήθως διασπασμένη τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται ενωμένη απέναντι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Τούρκου προέδρου.

Το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον της Τουρκίας – που αντανακλάται στον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας – έχει επίσης αποδυναμώσει τη δημοτικότητα του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων και μια κούρσα στήθος με στήθος μεταξύ του Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του υποψήφιου προέδρου της εξακομματικής Εθνικής Συμμαχίας. Ο νικητής υποψήφιος χρειάζεται το 51% των ψήφων για να εκλεγεί. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο βασικοί υποψήφιοι είναι πιθανό να υπολείπονται αυτού του ορίου, οπότε θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δίνουν προς το παρόν ένα μικρό προβάδισμα στην αντιπολίτευση, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο σε προεδρικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (Διάγραμμα 1).

Μια καθαρή νίκη Κιλιτσντάρογλου είναι πιθανό να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει, τουλάχιστον αρχικά, σε ένα ράλι ανακούφισης για τα τουρκικά assets. Ωστόσο, εναλλακτικά σενάρια θα μπορούσαν να καταστήσουν την κυβερνησιμότητα πιο δύσκολη. Μια οριακή νίκη για οποιονδήποτε από τους δύο υποψηφίους θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, αλλά και των θεσμών της Τουρκίας. Εάν ο έλεγχος της Προεδρίας και του Κοινοβουλίου μοιραστεί μεταξύ του ΑΚΡ και της Εθνικής Συμμαχίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικά αδιέξοδα πολιτικής και να δημιουργήσει προκλήσεις στην επιτυχία οποιασδήποτε μακροοικονομικής προσαρμογής.

Οι επερχόμενες εκλογές είναι σημαντικές για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Τουρκίας

Η πλειονότητα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η 20ετής παντοκρατορία του Ερντογάν μπορεί και να φτάσει στο τέλος της. Η συμμαχία της αντιπολίτευσης έχει υποσχεθεί να αντιστρέψει πολλές από τις πολιτικές του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στο κοινοβουλευτικό σύστημα και της ενίσχυσης του κράτους δικαίου. Όσον αφορά την οικονομική πολιτική, η αντιπολίτευση ζητά ένα πιο ορθόδοξο μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής, υποστηριζόμενο από μέτρα όπως η μεγαλύτερη αυτονομία της κεντρικής τράπεζας. Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό, το μανιφέστο του κυβερνώντος κόμματος AKP αναφέρει ότι στοχεύει να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια ποσοστά και να τονώσει την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ στο 5,5% τα επόμενα χρόνια (2024-2028).

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, η τουρκική Δημοκρατία  πιθανότατα θα χρειαστεί μια ουσιαστική μακροοικονομική προσαρμογή με τη μορφή αυστηρότερης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένου του αυξημένου πληθωρισμού, των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της ανάγκης ανασυγκρότησης των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Η τουρκική Δημοκρατία είναι μια μεγάλη και οικονομικά ποικιλόμορφη χώρα με ανώτερο μεσαίο εισόδημα και ονομαστικό ΑΕΠ 828 δισ. δολάρια ΗΠΑ και ευνοϊκά δημογραφικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το μοντέλο ανάπτυξής της εξαρτάται από ξένα κεφάλαια. Στον απόηχο της πανδημίας, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα νέο οικονομικό σχέδιο που περιελάμβανε ένα συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων και ανταγωνιστικής συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αυτό ενίσχυσε την οικονομική ανάπτυξη στο 11,3% το 2021 και στο 5,6% το 2022, αλλά οι πολιτικές αυτές επιδείνωσαν τα προ της πανδημίας τρωτά σημεία της Τουρκίας.

Ο γενικός πληθωρισμός, ο οποίος ήταν κατά μέσο όρο 12% το 2020, αυξήθηκε απότομα το 2022 και παραμένει αυξημένος στο 43,7% (Απρίλιος 2023).

Η λίρα, η οποία κατά μέσο όρο διαμορφωνόταν στις 7 λίρες ανά ένα δολάριο, διαπραγματεύεται τώρα κοντά στο 19 και θα μπορούσε να δει περαιτέρω υποτίμηση.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει επίσης επιδεινωθεί από 0,9% του ΑΕΠ το 2021 σε 5,4% του ΑΕΠ το 2022. Οι αυστηρότερες πολιτικές που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της μακροοικονομικής εξισορρόπησης, σε ένα δύσκολο παγκόσμιο σκηνικό, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομα χαμηλότερη ανάπτυξη. Το ΔΝΤ στις τελευταίες του Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές τον Απρίλιο του 2023, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της Τουρκίας θα συγκρατηθεί από 5,6% το 2022 σε 2,7% το 2023 και 3,6% το 2024.

Παρά τα αβέβαια εκλογικά αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες, οι αναλυτές του οίκου φθάνουν στο συμπέρασμα ότι ανεξάρτητα από το πολιτικό αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, οι προκλήσεις για τη μακροοικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα παραμείνουν σοβαρές.

Διαβάστε ακόμα 

Παπαλεξόπουλος: Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ μπαίνει δυναμικά στην παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών ΑΙ

ΥΠΕΝ: Νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Ανακαινίζω 300 εκατ. για νέους 18 έως 39 ετών

Γιάννης Ρέτσος: Το νέο project 5* των €25 εκατ. των Electra Hotels & Resorts στη Θεσσαλονίκη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version