Σύμφωνα με οικονομολόγους του Ινστιτούτου Peterson οι οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ θα πλήξουν δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά της Αμερικής, τα οποία θα πληρώνουν το μεγαλύτερο βάρος των 500 δισ. δολαρίων ετησίως, εάν κερδίσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 10% σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και φόρο 60% στα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα. Οι δασμοί θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά του να επεκτείνει μια σειρά φορολογικών περικοπών, τις οποίες εισήγαγε όταν ήταν πρόεδρος το 2017, πέραν του 2025. Η έρευνα του think-tank με έδρα την Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι και οι δύο πολιτικές ήταν «οπισθοδρομικές αλλαγές φορολογικής πολιτικής, μεταφέροντας τα φορολογικά βάρη από τα εύπορα νοικοκυριά σε αυτά με χαμηλότερο εισόδημα».

Η έρευνα τοποθετεί το κόστος των υφιστάμενων φόρων μαζί με τα δασμολογικά σχέδια του Τραμπ για τη δεύτερη θητεία του στο 1,8% του ΑΕΠ. Προειδοποιεί ότι αυτή η εκτίμηση δεν εξετάζει περαιτέρω ζημιές από τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής, αντίποινα και άλλες παρενέργειες όπως η απώλεια ανταγωνιστικότητας. «Αυτός ο υπολογισμός υποδηλώνει ότι το κόστος από τους προτεινόμενους νέους δασμούς του Τραμπ θα είναι σχεδόν πενταπλάσιο από αυτό που προκλήθηκε από τους δασμούς Τραμπ μέχρι τα τέλη του 2019, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος στους καταναλωτές», σύμφωνα με την έρευνα.

Το μέσο πλήγμα σε ένα νοικοκυριό μεσαίου εισοδήματος θα ήταν 1.700 δολάρια ετησίως. Το φτωχότερο 50% των νοικοκυριών, που τείνουν να ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, θα δουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά μέσο όρο 3,5%. Οι εμπορικοί δασμοί – ιδίως κατά του Πεκίνου – ήταν ένα από τα οικονομικά χαρακτηριστικά της πρώτης θητείας του Τραμπ. Δεν έχουν αντιστραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον αντίπαλο του Τραμπ και πάλι το 2024. Ο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε πρόσθετους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές πράσινης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις του Πεκίνου στη βιομηχανία κινδυνεύουν να προκαλέσουν παγκόσμια υπερπροσφορά που θα αναγκάσει τις αμερικανικές εταιρείες να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους. Οι ενέργειες του Μπάιντεν δεν θα είχαν τόσο αρνητικό αντίκτυπο στους φτωχότερους Αμερικανούς καθώς καλύπτουν πολύ μικρότερο μερίδιο των εισαγωγών, δεδομένου ότι ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής ευρείας κλίμακας δασμών.

Από την άλλη, ενώ η ομάδα του Τραμπ υποστήριξε ότι αυτός ο δεύτερος γύρος δασμών θα μπορούσε να καλύψει οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό για την παράταση των φορολογικών περικοπών, η έρευνα του Ινστιτούτου Peterson επισημαίνει ότι τα έσοδα από τις εισφορές θα ανέρχονται, στην καλύτερη περίπτωση, σε 2,75 τρισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη:

Ενοίκιο δυο και τρεις φορές επάνω ζητάει το Δημόσιο για τις παραλίες σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη

Η χαρά του Μαξίμου για τη Θεσσαλονίκη, οι «μεθοδικές κινήσεις Τσίπρα», η ΕΡΤ, ο Ζούλας και οι άλλοι, η Σκρουτζ μοιράζει χρήμα

Αύξηση 7% των επισκεπτών από το Ην. Βασίλειο στην Αθήνα φέτος – 2η αγορά οι Βρετανοί στις διεθνείς αφίξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ