Ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει, στις 2 Απριλίου, το μεγαλύτερο πακέτο δασμών μέχρι σήμερα. Κι ενώ πολλά βασικά σημεία παραμένουν ασαφή, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ορισμένοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ θα νιώσουν πολύ πιο έντονα την… οργή Τραμπ και το βάρος της στρατηγικής του σε σχέση με άλλους.
Το σχέδιο των ανταποδοτικών δασμών έχει δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα και πολλά από τα βασικά του στοιχεία, όπως πόσες χώρες θα επηρεαστούν, πώς θα υπολογίζονται οι δασμοί για κάθε χώρα και ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο, παραμένουν άγνωστα.
Παρόλο που ο Τραμπ προβάλλει τους νέους δασμούς ως το κλειδί για την αναδιαμόρφωση της οικονομικής σχέσης της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο, το CNBC σε ανάλυση του επισημαίνει πως ορισμένοι μέσα στην κυβέρνησή του φαίνεται να προκρίνουν έναν πιο περιορισμένο στόχο, εστιάζοντας σε λίγους βασικούς αντισυμβαλλομένους.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox έκανε λόγο για τους λεγόμενους «Dirty 15», δηλαδή το 15% των χωρών που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού εμπορίου αλλά επιβάλλουν υψηλούς δασμούς και άλλους «μη δασμολογικά εμπόδια» στα αμερικανικά προϊόντα. Ο Μπέσεντ δεν κατονόμασε ποιες χώρες περιλαμβάνονται σε αυτήν την ομάδα.
Σε ανάλογες δηλώσεις του ο Κέβιν Χάσετ, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κυρίως 10 έως 15 χώρες που ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του ύψους ενός τρισ. δολαρίων εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ούτε αυτός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα κρατών.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το 2024 οι ΗΠΑ κατέγραψαν το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα αγαθών με την Κίνα, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό, το Βιετνάμ, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Γαλλία, την Αυστρία και τη Σουηδία.
Από την πλευρά του, το Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, σε αναφορά του προς τον Λευκό Οίκο, έχει καταγράψει 21 χώρες για τις οποίες υπάρχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» όσον αφορά την άνιση εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν. Στη λίστα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα οι εξής χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βιετνάμ.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, σε δηλώσεις του την Κυριακή, απέρριψε την ιδέα ότι στο στόχαστρο των νέων δασμών θα βρεθούν μόνο 10 με 15 χώρες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει όριο», δεδομένου πως κατά την άποψη του… σχεδόν όλοι οι εμπορικοί εταίροι «εκμεταλλεύονται» τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στο θολό αυτό τοπίο η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε νωρίτερα σήμερα ότι η επικείμενη ανακοίνωση Τραμπ θα αφορά δασμούς ανά χώρα, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει επίσης «αποφασισμένος» να επιβάλει και δασμούς ανά τομέα σε μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό σημαίνει πως, ούτε και με τον συγκεκριμένο μέγα γύρο των δασμών, η στρατηγική Τραμπ θα έχει ολοκληρωθεί και πως θα πρέπει να αναμένουμε και άλλα επιπρόσθετα μέτρα!
Διαβάστε ακόμη
Σε δασμολογικό σοκ οι αγορές – Πώς ο χρυσός έχει γίνει το νέο Trump-trade
Ένα βήμα πιο κοντά το deal Μασούτης – Κρητικός
Συμφωνία Πολωνίας – ΗΠΑ ύψους 2 δισ. δολαρίων για την τεχνική υποστήριξη των Patriot
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα