Ένα κάρι χωρίς κρεμμύδι θα θεωρούνταν σίγουρα βλάσφημο από μεγάλο μέρος της Ινδίας. Έτσι, ακόμη και μια μέτρια αλλαγή στην τιμή του βολβώδους λαχανικού γίνεται άμεσα σημείο συζήτησης γύρω από τα τραπέζια για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα. Και τον τελευταίο χρόνο η ανησυχία ήταν διάχυτη.

Η τιμή των ακατέργαστων κρεμμυδιών τον περασμένο χρόνο εκτινάχθηκε κατά 165%, σύμφωνα με την Επιτροπή Αγοράς Γεωργικών Προϊόντων Lasalgaon, η οποία είναι η μεγαλύτερη χονδρική αγορά κρεμμυδιών της Ινδίας. Οι τιμές έχουν επίσης διογκωθεί και για άλλα λαχανικά, όπως οι ντομάτες, που τώρα κοστίζουν σχεδόν διπλάσια από πέρυσι.

Όπως γράφει το CNBC οι ανατιμήσεις αυτές αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στον κακό καιρό: η ξηρασία πέρυσι και ο συνεχιζόμενος καύσωνας έχουν διαταράξει τον εφοδιασμό βασικών τροφίμων, όπως δημητριακά και λαχανικά.

Οι θερμοκρασίες σε μεγάλες περιοχές της χώρας είναι περίπου 4 έως 9 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για αυτήν την εποχή του χρόνου. Η υψηλή θερμοκρασία έχει καταστρέψει μεγάλες ποσότητες λαχανικών που συγκομίστηκαν και αποθηκεύτηκαν πρόσφατα και απειλεί να σταματήσει τη φύτευση μιας νέας παρτίδας καλλιεργειών.

Το κρεμμύδι και η κεντρική τράπεζα

Η αύξηση στις τιμές των τροφίμων κατά 8,7% ετησίως τον Απρίλιο και τον Μάιο, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνολικού καλαθιού τιμών καταναλωτή. Αυτή η απότομη άνοδος του κόστους των τροφίμων κράτησε τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας του 4%, εμποδίζοντάς την να μειώσει τα επιτόκια.

«Η ινδική οικονομία παραμένει όμηρος σε διασταυρούμενα σοκ στις τιμές των τροφίμων», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Michael Patra, αναπληρωτής διοικητής της Reserve Bank of India σε δήλωσή του στην τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική. «Οι τιμές των τροφίμων εμποδίζουν κάθε εξέταση πιθανών αλλαγών στη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να είναι «μια απαράδεκτα υψηλή θυσία ανάπτυξης», σύμφωνα με τον Jayanth Varma, άλλο μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

Το πλαφόν στο σιτάρι

Η ανησυχία ήταν έκδηλη αυτή την εβδομάδα όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε όρια στους εμπόρους που αποθηκεύουν αποθέματα σιταριού.

«Η επιβολή ορίων αποθεμάτων ήταν μόνο μια επιλογή. Έχουμε πολλά άλλα εργαλεία στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι οι τιμές του σιταριού δεν θα αυξηθούν ασυνήθιστα», είπε στους δημοσιογράφους ο γραμματέας τροφίμων Sanjeev Chopra και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη σιταριού στη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει επίσης την επιλογή να αφαιρέσει τους φόρους εισαγωγής —που επί του παρόντος ορίζονται στο 40% στο σιτάρι— για να κρατήσει τις τιμές χαμηλές.

Διαβάστε ακόμη

CNBC: Οκτώ χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit η Βρετανία μπορεί να τα «ξαναβρεί» με την ΕΕ

Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%

Βενσάν Μπολορέ: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος «Γάλλος Μέρντοχ» που «ξεπλένει» την ακροδεξιά της Λεπέν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ