search icon

Διεθνή

Cryptos: Η κατάρρευση της FTX μπορεί να αλλάξει τα πάντα – Τα 3 σενάρια

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αγορά των crypto θα συρρικνωθεί σε μέγεθος, αφού η κατάρρευση της FTX λειτουργεί ως ντόμινο - Η BlockFi που είχε πρόσφατα ζητήσει στήριξη από την FTX κύρηξε πτώχευση - Τα βλέμματα όλων στρέφονται, πια, στις Gemini και Genesis

Η κατάρρευση της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων FTX των $32 δισ. έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά των cryptos. Πολλοί εξ αυτών, πια, προσπαθούν να προβλέψουν τη ζημιά που έχει προκληθεί και πως αυτή ενδέχεται να αλλάξει μία ολόκληρη βιομηχανία. Σημειωτέον πως ο πρώην επικεφαλής της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ (SBF) συνελήφθη στις Μπαχάμες την προηγούμενη εβδομάδα.

Η FTX αποτελούσε πλατφόρμα στην οποία δραστηριοποιούνται οι επενδυτές σε ψηφιακά νομίσματα όπως bitcoin αλλά και αυτοί που επένδυαν στα παράγωγά τους.

«Η κατάρρευση αυτή ήταν καταστροφική για τους επενδυτές», τόνισε η Λουίζ Άμποτ, στέλεχος της Keystone Law η οποία ειδικεύεται σε υποθέσεις απάτης μέσω κρυπτονομισμάτων.

Ιδού, όμως, τα 3 σενάρια που παρουσίασε το CNBC, για το πως η κατάρρευση της FTX ενδέχεται να αλλάξει ολόκληρη την βιομηχανία:

Εποπτεία

Η κατάρρευση είναι σίγουρο πως θα παρακινήσει τις αρχές στο να λάβουν μέτρα για την προστασία των επενδυτών και της αγοράς στο μέλλον. 

Δεδομένης της έλλειψης ελέγχου και εποπτείας στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι επενδυτές αυτοί δεν έχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας όπως οι αντίστοιχοι που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές αγορές.

Αυτό, όμως, ενδέχεται να αλλάξει αφού τόσο οι αμερικανικές, όσο και οι ευρωπαϊκές και βρετανικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει τις προσπάθειες «εκκαθάρισης» της αγοράς.

Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο Markets in Crypto-Assets (MICA) αποτελεί, έως τώρα, το πιο περιεκτικό πρόγραμμα προστασίας των αγορών, μειώνοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και μεταφέροντας την υπαιτιότητα της κατάρρευσης στις πλατφόρμες συναλλαγών σε περίπτωση προβλήματος.

To πλαίσιο MICA, όμως, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε 12 μήνες και η Άμποτ τονίζει πως οι επενδυτές «πρέπει να γνωρίζουν πως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους. Εάν υιοθετήσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες αυτές, θα τονώσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Εάν δεν υπάρξει λήψη μέτρων, οι επενδυτές θα μείνουν απροστάτευτοι».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Εβγκένι Γκαεβόι, ιδρυτή και CEO της Wintermute «η κατάρρευση των FTX, Three Arrows και Celsius καθυστέρησε την υιοθεσία των κρυπτονομισμάτων από τη γενικότερη αγορά και τους καταναλωτές για ένα ή δύο χρόνια».

Όσο για τον Κέβιν ντε Πατούλ, CEO της Keyrock, το μεγαλύτερο μάθημα για τους επενδυτές από την πτώχευση της FTX ήταν το γεγονός πως «παρόμοιες προσπάθειες δημιουργίας τέτοιων πλατφόρμων δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εποπτεία».

Ενοποίηση

Πολλές είναι οι εταιρείες που «αναδύθηκαν από τις στάχτες» του χειμώνα των κρυπτονομισμάτων του 2018. Μία εξ αυτών ήταν και η FTX. Τώρα, οι ειδικοί υπολογίζουν πως η αγορά των crypto θα συρρικνωθεί σε μέγεθος, αφού η κατάρρευση της FTX λειτουργεί ως ντόμινο. 

Η BlockFi η οποία είχε πρόσφατα ζητήσει στήριξη από την FTX έχει, πια, κηρύξει πτώχευση. Τα βλέμματα όλων στρέφονται, πια, στις Gemini και Genesis.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η όλη αγορά δεδομένης της μετάδοσης αυτής είναι το γεγονός πως τόσο η FTX όσο και η Alameda ήταν σημαντικές πλατφόρμες επενδύσεων», τόνισε ο CEO της Blockchain.com, Πίτερ Σμιθ. 

H Near Foundation η οποία έχει δημιουργήσει και το blockchain «Near», ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες οι οποίες επένδυσαν στην FTX. Η CEO της εταιρείας Μαρίκε Φλαμάν, πάντως, υπογράμμισε πως η εταιρεία είχε περιορισμένη έκθεση στην FTX. Παρ’ όλα αυτά τόνισε πως «η κατάρρευση αποτέλεσε έκπληξη. Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές, αφού πολλές εταιρείες οι οποίες είχαν έκθεση στην FTX δε θα έχουν τα κεφάλαια να αναπτυχθούν».

Ο κίνδυνος μετάδοσης φαίνεται ξεκάθαρα βάσει των αποτελεσμάτων πρόσφατης έρευνας της CryptoQuant, σύμφωνα με την οποία έχουν υπάρξει εκροές περίπου 900.000 bitcoin από τις πλατφόρμες συναλλαγών από το 2020.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών του κόσμου Binance τώρα πια βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αρχών, οι οποίες ζητούν αποδείξεις για τις δικλείδες ασφαλείας που έχει υιοθετήσει όσον αφορά την προστασία των επενδυτών, δεδομένων των κεφαλαιακών εκροών ύψους δισεκατομμυρίων την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπάρχει, μεν, λόγος φόβου πτώχευσης της Binance, αλλά τόσο αυτή όσο και η Coinbase καλούνται να πλοηγηθούν στην περιδινισμένη από πτωχεύσεις μεταβλητή αγορά των crypto και να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους και τους επενδυτές τους.

Καινοτομία

Παρά τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και τη ζημιά που αυτή έχει προκαλέσει στους επενδυτές, η αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να επιβιώσει. 

Οι υποστηρικτές του Web3, της νέας, υποθετικής μορφής του διαδικτύου το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain θα οδηγήσει σε καινοτομία του τομέα και θα αφήσει πίσω του την κερδοσκοπία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.

Σύμφωνα με την Φλαμάν «πολλές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της ψηφιακής καινοτομίας και του metaverse καταλαβαίνουν πως οι τεχνολογίες αυτές έχουν έρθει για να μείνουν».

Τα NFTs (non-fungible tokens) θα μπορούσαν, επίσης, να αλλάξουν το συσχετισμό μεταξύ των χρηστών, των διαδικτυακών παιχνιδιών και των ψηφιακών events.

«Είτε πρόκειται για ένα ψηφιακό εισιτήριο, είτε για μία ψηφιακή ταυτότητα ή κάτι το συλλεκτικό, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας «τόνισε ο Ίαν Ρότζερς της εταιρείας Ledger στο CNBC, προσθέτοντας πως «η ταυτότητα αυτή των χρηστών θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση της πρόσβασης σε ορισμένα events».

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σημαντικά εμπόδια τα οποία πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με τον Κορντέλ Ρόμπιν-Κόκερ, CEO της εταιρείας mobile παιχνιδιών Carry1st «είναι δύσκολη η δημιουργία κλειδαρίθμων και ψηφιακών πορτοφολιών τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μεταξύ πολλαπλών υπηρεσιών ή παιχνιδιών. Η παρούσα κατάσταση μοιάζει με αυτή στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 όταν για να συνδεθεί κανείς στο διαδίκτυο χρειαζόταν τέσσερα λεπτά και τα πάντα ήθελαν χρόνο και υπομονή. Όσο περνάει ο καιρός, οι εταιρείες θα βελτιώνουν τη χρηστικότητά τους αλλά και τη διαδραστικότητα».

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερο το κόστος του καλαθιού του νοικοκυριού σε σύγκριση με άλλες 5 χώρες (πίνακες)

Επίσημο: Στην JP Morgan το 48,5% της Viva Wallet – Η ανακοίνωση

Γραφείο Προϋπολογισμού: Κίνδυνος για την οικονομία η όξυνση της πολιτικής πόλωσης

Exit mobile version