Η ραγδαία εξάπλωση των ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα στις HΠΑ εγείρει ανησυχίες, σχετικά με την ασφάλεια και τη διαφύλαξη των δεδομένων των χρηστών, σύμφωνα με ειδικούς. Τα συγκεκριμένα ΑΤΜ λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, όπως τα συμβατικά, αλλά λόγω της φύσης των κρυπτονομισμάτων, αποτελούν έναν από τους πιο συχνούς στόχους των χάκερς.
Σύμφωνα με το CNCB, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ΑΤΜ, που διαχειρίζονται μετρητά, η υψηλή αξία των κρυπτονομισμάτων προσελκύει περισσότερο την προσοχή των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Όπως σημειώνει ο Τίμοθι Μπέιτς, καθηγητής κυβερνοασφάλειας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «τα μηχανήματα αυτά είναι εξαιρετικά ευάλωτα, τόσο σε φυσικές, όσο και σε κυβερνοεπιθέσεις, για αυτό και θεωρούνται κύριοι στόχοι για κλέφτες και εγκληματίες».
Οι χάκερς συχνά προσπαθούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στα ΑΤΜ για Bitcoin για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιδιωτικά κλειδιά, αποσπώντας χρήματα ή χειραγωγώντας τις συναλλαγές. Το πρόβλημα εντείνεται, όταν τα μηχανήματα δεν λαμβάνουν τακτικές ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού. «Εάν οι επικοινωνίες του δικτύου δεν είναι επαρκώς προστατευμένες, οι επιτιθέμενοι μπορούν να υποκλέψουν δεδομένα και να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση», προειδοποιεί ο Μπέιτς.
Αυξάνονται οι οικονομικές απάτες
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε, ότι εκτοξεύτηκαν τα περιστατικά απάτης, που σχετίζονται με τα ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα κατά 1.000% από το 2020. Ο Τζόι Ντόμπσον, κύριος αναλυτής στη Mandiant, εξηγεί ότι οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα ΑΤΜ για Bitcoin συνδέονται άμεσα με τη φύση του κρυπτονομίσματος. Το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο και αμετάβλητο, κάτι που σημαίνει ότι «μία συναλλαγή δεν μπορεί να ακυρωθεί ή να ανακληθεί, ακόμα κι αν τα χρήματα σταλούν σε λάθος διεύθυνση».
Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία εποπτική αρχή για το Bitcoin, επιτρέποντας σε ανεξάρτητους φορείς να λειτουργούν τα ΑΤΜ, συχνά χωρίς τις ίδιες κανονιστικές επιθεωρήσεις που ισχύουν για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Νέοι κίνδυνοι για τους χρήστες
Τα ΑΤΜ Bitcoin απαιτούν προσωπικές πληροφορίες για να πληρούν τους κανονισμούς Know Your Customer (KYC). Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες ενδέχεται να εκτεθούν σε κίνδυνο σε περίπτωση παραβίασης του μηχανήματος. Όπως περιγράφει ο Σάι Πάτελ, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στο Middletown, πολλές φορές μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες παρασύρονται από απατεώνες, νομίζοντας πως κάνουν συναλλαγές με καθοδήγηση από δημόσια πρόσωπα, όπως ο Έλον Μασκ.
Πώς να προστατευτούν οι χρήστες
Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν συναλλαγές που απαιτούν άμεσες πληρωμές μέσω ΑΤΜ Bitcoin. Όπως αναφέρει η Άλις Φρέι, ειδικός κυβερνοασφάλειας, η επιβεβαίωση της νομιμότητας μιας συναλλαγής και η χρήση αδειοδοτημένων ΑΤΜ από αξιόπιστους φορείς είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των χρηστών από απάτες.
Οι 10 μεγαλύτεροι φορείς ΑΤΜ για crypto παγκοσμίως
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 74% των ΑΤΜ Bitcoin διαχειρίζονται από 10 φορείς. Οι μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης ΑΤΜ Bitcoin είναι οι εξής:
- Bitcoin Depot
- CoinFlip
- Athena Bitcoin
- RockItCoin
- Bitstop
- Margo
- Coinhub
- Localcoin
- Byte Federal
- Cash2Bitcoin
Ο μεγαλύτερος φορέας, η Bitcoin Depot, διαθέτει περισσότερα από 8.000 ΑΤΜ παγκοσμίως. Παρά τις προσπάθειες για περισσότερη ασφάλεια, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε αίτηση πληρωμής μέσω Bitcoin.
Διαβάστε ακόμη
Nike: Με ποια αλλαγή προσπαθεί να τονώσει τις πωλήσεις της
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα