Κάπου στη μακρινή και χιονισμένη Λαπωνία, βρίσκεται κρυμμένο ένα σύγχρονο χρυσωρυχείο, γεμάτο με … χιλιάδες υπολογιστές.
Γνωστά και ως mining rigs, τα συγκεκριμένα μηχανήματα δουλεύουν αδιάκοπα όλο το 24ωρο, προκειμένου να εντοπίσουν νέες μονάδες κρυπτονομισμάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα, αναζητούν Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Kαθώς, ωστόσο, η εν λόγω διαδικασία καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. Στο μεταξύ, και το Bitcoin, το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο, λειτουργεί επίσης, με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με το CNBC, η κατανάλωση ενέργειας που απαιτεί, ισούται με την αντίστοιχη που χρειάζεται μια μικρή χώρα.
Για αυτόν ακριβώς, το λόγο, ολοένα και περισσότερες είναι οι ανησυχίες που εγείρονται αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Ορισμένες χώρες μάλιστα, όπως η Κίνα, έχουν εδώ και καιρό, λάβει την απόφαση να «βάλουν φρένο» στην εξόρυξη crypto. Επιπλέον, η Finansinspektionen, για παράδειγμα, μια σουηδική οικονομική υπηρεσία, ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει απαγορεύοντας την εξόρυξη κρυπτογράφησης λόγω της τεράστιας κατανάλωσης ενέργειας που απαιτεί.
Στροφή στις ΑΠΕ
Το συγκεκριμένο ορυχείο στη Σουηδία, μοιάζει περισσότερο με αποθήκη, εντός της οποίας βρίσκονται συνολικά 15.000 από αυτές τις εγκαταστάσεις εξόρυξης. Την εγκατάσταση διαχειρίζεται η Hive Blockchain, μια καναδική εταιρεία με έμφαση στη χρήση πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας για την εξόρυξη crypto.
Η λειτουργία της Hive στη Σουηδία τροφοδοτείται από ένα τοπικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Boden, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η περιοχή φημίζεται για το πλεόνασμα φθηνής, ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. «Στη Βόρεια Σουηδία, το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται είτε στην υδροηλεκτρική είτε στην αιολική ενέργεια», εξηγεί ο Τζόαν Έρικσον, σύμβουλος της Hive. «Πρόκειται για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», προσθέτει.
«Αυτή τη στιγμή, καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες προκειμένου να αποδεσμευτεί ο συγκεκριμένος τομέας από τη χρήση άνθρακα. Αν οι προσπάθειες αυτές αποδειχτούν επιτυχημένες, ελπίζουμε ότι η εν λόγω φιλοσοφία θα κυριαρχήσει και σε ολόκληρη την αγορά crypto», δήλωσε η Κριστίν Χάρισον, σύμβουλος κλιματικής πολιτικής της εταιρεία κρυπτογράφησης Zumo.
Είναι αρκετό;
Η αποδέσμευση ωστόσο, της παραγωγής κρυπτονομισμάτων από την κατανάλωση άνθρακα μπορεί να μην είναι αρκετή όμως, σύμφωνα με ορισμένους ακτιβιστές. Η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές ομάδες ζητούν από την κοινότητα του Bitcoin να αντικαταστήσει τον μηχανισμό proof of work με έναν που ονομάζεται proof of stake. Αυτό θα καταργούσε το τεράστιο υπολογιστικό κόστος της επαλήθευσης νέων συναλλαγών κρυπτογράφησης.
Σημειώνεται πως, το Ethereum βρίσκεται επί του παρόντος στη μέση μιας μακράς μετάβασης σε proof of stake, μια κίνηση που οι υποστηρικτές λένε ότι θα μείωνε την ενεργειακή του κατανάλωση πάνω από 99%.
Διαβάστε ακόμη:
Deutsche Bank: Το ΧΑ πρώτη αγορά σε απόδοση τον Απρίλιο
Τι «ψάχνει» το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα – Τα 4 νέα project (pic + χάρτης)