Όταν τις προηγούμενες ημέρες στις αγορές διεθνώς σήμανε συναγερμός μετά τά πρώτα… σύννεφα που αφορούσαν την Credit Suisse, στις διάφορες πόλεις της Ελβετίας όπου υπάρχουν υποκαταστήματα της, μπορεί να μη διέκρινε κανείς κάποιον έντονο πανικό, αλλά η αλήθεια είναι πως οι ουρές στα γκισέ και στα γραφεία ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι συνήθως.
Οι πελάτες περίμεναν υπομονετικά προκειμένου να εξυπηρετηθούν, αν και επί της ουσίας όλοι ήθελαν να πάρουν κάποια διαβεβαίωση πως οι καταθέσεις τους δεν κινδυνεύουν, κι όση ώρα ανέμεναν για το ραντεβού τους μπορούσαν να απολαύσουν κάποιον από τους παλιούς αγώνες του Ρότζερ Φέντερερ.
Οι άνθρωποι της τράπεζας δεν είχαν επιλέξει τυχαία τον Ελβετό θρύλο του τένις και όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, η δική του «παρουσία» αποδείχθηκε απροσδόκητα σημαντική για την ενίσχυση της αξιοπιστίας, αλλά και την αποστολή μηνυμάτων αισιοδοξίας προς τους πελάτες. Μικρούς και μεγάλους…
Φέντερερ και Credit Suisse έχουν μία από τις μακροβιότερες χορηγικές σχέσεις στο χώρο του αθλητισμού, καθώς η κοινή τους πορεία άρχισε λίγο πριν το μιλένιουμ (1999) και επισφραγίστηκε με μια νέα δεκαετή χορηγία η οποία ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2009.
Αν και τότε οι δύο πλευρές είχαν αποφύγει να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος της συνεργασίας τους, οι πληροφορίες ήθελαν την τράπεζα να δίνει 2 εκατομμύρια δολλάρια στον αθλητή και επιπλέον 1 εκατομμύριο στο ίδρυμα του… H σχέση τους χρόνο με το χρόνο γινόταν και πιο δυνατή με τον Φέντερερ να εξελίσσεται πλέον σε brand ambassador, με τον Ελβετό τενίστα όχι απλά να μην προδίδει τους συνεργάτες του σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή, αλλά να λειτουργεί ως… η καθησυχαστική δύναμη για τους ενδιαφερόμενους πελάτες της τράπεζας.
Since 2016 @CreditSuisse has provided $57 BILLION to companies looking for new fossil fuel deposits – something that is utterly incompatible with #ClimateAction @RogerFederer do you endorse this? #RogerWakeUpNow pic.twitter.com/ED1fIvb4Cr
— 350 Europe (@350Europe) January 8, 2020
Κι αυτό ακριβώς αποκαλύπτει η (εξειδικευμένη σε θέματα τένις) ιστοσελίδα www.tennisworldusa.org, τονίζοντας ότι ο άλλοτε Νο1 τενίστας στον κόσμο έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να μην προκληθεί πανικός.
Πολλά λεφτά αλλά και φορτούνες
Σ’ αυτά τα 20 χρόνια που Credit Suisse και Φέντερερ πορεύονται μαζί, ο τελευταίος έχει κερδίσει πολλά εκατομμύρια, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε δεχθεί και αρκετά σκληρή κριτική για τη συγκεκριμένη χορηγία.
Στις αρχές του 2020 ακτιβιστές μπήκαν σε υποκατάστημα της τράπεζας στη Λωζάνη και άρχισαν να παίζουν τένις (!) εντός των γραφείων διαμαρτυρόμενοι για τις επενδύσεις του οργανισμού στα ορυκτά καύσιμα.
Η επιλογή του να παίξουν τένις ήταν ένα… χτύπημα προς τον Φέντερερ, τον οποίο προέτρπεαν μέσω πλακάτ να διαρρήξει τις σχέσεις του με την τράπεζα.
«Η Credit Suisse καταστρέφει τον πλανήτη. Ρότζερ, τους υποστηρίζεις;», έγραφε ένα πανό, με τη γνωστή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να γράφει στο twitter: «Η Credit Suisse παρείχε 57 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που αναζητούν νέα κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων. Ρότζερ ξύπνα τώρα!»
Η απάντησαη του Φέντερερ ήριε λίγες ώρες αργότερα (φτάνοντας στη Μελβούρνη για το Australian Open): «Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου τις επιπτώσεις και την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα καθώς η οικογένειά μου και εγώ φτάνουμε στην Αυστραλία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές».
Ωστόσο όταν, μετά από μερικές ημέρες μιλώντας στην «Tages Anzeiger» της πατρίδας, επανήλθε στο θέμα δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στοχοποίηση του, αλλά και τη… χρησιμοποίηση του ονόματος του στις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες.
«Μερικές φορές με καταχρώνται για να εξυπηρετήσουν ορισμένους σκοπούς. Όταν βοηθάω ένα άτομο, δέχομαι κριτική επειδή δεν το κάνω με κάποιον άλλον. Έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να σκέφτομαι προσεκτικά τι κάνω. Αλλά πρέπει επίσης να μπορώ να παραβλέπω την κριτική. Δεν μπορώ να είμαι παντού, δεν μπορώ να κάνω τα πάντα. Είμαι επίσης πατέρας και τενίστας», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε με νόημα:
«Γνωρίζω ότι μπορώ να κάνω τη διαφορά, να πάρω το μικρόφωνο και να απευθυνθώ σε ορισμένα πράγματα. Αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό όλη την ώρα.
Είναι όμως εξίσου σημαντικό να επιλέγεις τα σωστά πράγματα τη σωστή στιγμή και να περνάς το μήνυμά σου με δίκαιο τρόπο. Όχι επιτιθέμενος στους άλλους».
Διαβάστε ακόμη