search icon

Διεθνή

COP26: Οι 5 μεγάλες προσδοκίες της Συνόδου για το κλίμα στη Γλασκώβη

O πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, αποκαλύπτει τα όσα αναμένεται να συζητηθούν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου στη Σκωτία, στα πλαίσια της διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Με την παρουσία ηγετών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ξεκίνησε στη Γλασκώβη και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, η διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP26 (26th Conference of the Parties). 

Εκπρόσωποι από 200 χώρες καθώς και χιλιάδες διαδηλωτές, θα συναντηθούν στη Σκωτία για να συζητήσουν τρόπους και πολιτικές με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Όμως, τι ακριβώς έχει να περιμένει ο πλανήτης;

Ο Άλοκ Σάρμα, ο πρόεδρος της COP26, σύμφωνα με το Politico, προσπάθησε να γίνει λίγο πιο συγκεκριμένος αναφορικά με τα όσα πρόκειται να συζητηθούν στην πολυαναμενόμενη διάσκεψη. Σε ομιλία του μάλιστα, λίγες εβδομάδες πριν, αποκάλυψε τι ελπίζει να επιτύχει ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

1. Πιο ισχυρές δεσμεύσεις για το κλίμα

Τι δήλωσε ο Σάρμα: «Η συμφωνία του Παρισιού εφαρμόζεται βάσει των αρχικών της στόχων. Για αυτό και σταδιακά, αυξάνονται τόσο οι φιλοδοξίες όσο και η αισιοδοξία μας. Βέβαια, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Οι ηγέτες όλων των χωρών οφείλουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες». 

Τι εννοεί: Οι χώρες έπρεπε να υποβάλουν σχέδια δράσης για το κλίμα ως μέρος της συμφωνίας του Παρισιού. Κανονικά, όφειλαν να τα είχαν ενημερώσει πριν από την COP26. Ωστόσο, ορισμένοι από τους υπογράφοντες της συμφωνίας – εκ των οποίων και μερικές από τις πιο ρυπογόνες χώρες του κόσμου – δεν έχουν ακόμη υποβάλει νέα ή πιο φιλόδοξα σχέδια ή προτάσεις.

2. «Περιορίζοντας την αύξηση της θερμοκρασίας»

Τι δήλωσε ο Σάρμα: «Οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό σύντομα, ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου θα αποτελεί παρελθόν».

Τι εννοεί: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών, προκειμένου η ανθρωπότητα να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στη σχετική ασφάλεια του 1,5 βαθμού Κελσίου. Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται σε 2,7 βαθμούς Κελσίου.

3. Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητες

Τι δήλωσε ο Σάρμα: «Οι G20 … αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των παγκόσμιων εκπομπών. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα πρέπει οι χώρες αυτές να κάνουν άμεσα πράξη τις δεσμεύσεις τους». 

Τι εννοεί: Πολλά από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου είναι συγχρόνως, οι χώρες που μολύνουν περισσότερο τον πλανήτη μας. Έτσι, πολλά από τα σχέδια δράσης των G20 για το κλίμα δεν συμβαδίζουν με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

4. Ο άνθρακας

Τι δήλωσε ο Σάρμα: «… Τα λόγια και οι στόχοι πρέπει να μετατραπούν σε ριζικές αλλαγές εντός των οικονομιών και των κοινωνιών μας. Έτσι, καλούμε όλες τις χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να μεταβούν σε έναν καθαρότερο κόσμο».

Τι εννοεί: Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει σαφείς δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα στη σύνοδο κορυφής.

5. Εκπληρώνοντας τους οικονομικούς στόχους

Τι δήλωσε ο Σάρμα: «… οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να διαθέσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, όπως ακριβώς δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες οικονομικές χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Και η εμπιστοσύνη είναι ένα δύσκολο και εύθραυστο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Άρα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνεχίζουν να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητά μου. Και θα είμαι ειλικρινής, η σκέψη για αυτό με κρατάει ξύπνιο τη νύχτα».

Τι εννοεί: Το 2009, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Αλλά προς το παρόν υστερούν σε αυτόν τον στόχο.

Διαβάστε ακόμη 

Γιατί οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θέλουν αυξήσεις μισθών – Ο φόβος του πληθωρισμού για το 2022 

Citigroup: «Βουνό» για την Ελλάδα η επιστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας (διάγραμμα) 

Κρυπτονόμισμα Squid Game: Κατάρρευση με απώλειες 99,9% μέσα σε λίγες ώρες

Exit mobile version