Η Σαουδική Αραβία κινείται με ταχύτητα εστιάζοντας στις εγχώριες επενδύσεις θέτοντας υψηλότερες απαιτήσεις για τους ξένους επενδυτές που έρχονται στο βασίλειο.
«Οι μέρες που βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία ως μια απλή χρηματοοικονομική δεξαμενή τελειώνουν», είπε ένα στέλεχος επιχείρησης στο CNBC.
Το κρατικό ταμείο πλούτου του βασιλείου, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είδε το ενεργητικό του να αυξάνεται κατά 29% σε 2,87 τρισεκατομμύρια σαουδαραβικά ριάλια (765,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, όπως αποκάλυψε η ετήσια έκθεσή του που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα – και οι τοπικές επενδύσεις ήταν ένας σημαντικός μοχλός.
Οι επενδύσεις του ταμείου σε εγχώριες υποδομές και ανάπτυξη ακινήτων αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση στα 233 δισ. ριάλια, ενώ οι ξένες επενδύσεις του αυξήθηκαν κατά 14% στα 586 δισ. ριάλια. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας εισήγαγε νόμους και μεταρρυθμίσεις για να διευκολύνει, ακόμη και να επιβάλει, τις επενδύσεις στη χώρα, καθώς αναπτύσσει το σχέδιο Vision 2030 για την ποικιλομορφία της οικονομίας της που εξαρτάται από το πετρέλαιο.
«Η έκθεση του PIF σηματοδοτεί μια μετατόπιση από τις επενδύσεις που κατευθύνονται από το εξωτερικό σε μια εστίαση στις εγχώριες ευκαιρίες. Οι μέρες που η Σαουδική Αραβία θεωρούνταν απλώς μια οικονομική δεξαμενή τελειώνουν», δήλωσε στο CNBC ο Tάρικ Σόλομον, ομότιμος πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαουδική Αραβία.
«Σήμερα, η επιτυχία με το PIF εξαρτάται από συνεργασίες που βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και το μακροπρόθεσμο όραμα, όπου οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά με κεφάλαια και όχι απλώς να επιδιώκουν κέρδη».
Ένα παράδειγμα είναι ο νόμος περί έδρας του βασιλείου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024 και απαιτεί από τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο να εγκαταστήσουν τα κεντρικά γραφεία τους στη Μέση Ανατολή στο Ριάντ, εάν επιθυμούν συμβάσεις με τη σαουδαραβική κυβέρνηση.
Ο πρόσφατα επικαιροποιημένος επενδυτικός νόμος της Σαουδικής Αραβίας επιδιώκει να προσελκύσει και περισσότερες ξένες επενδύσεις – και έχει θέσει ως υψηλό στόχο 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις μέχρι το 2030.
Επί του παρόντος, ο αριθμός αυτός ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τότε που ανακοινώθηκε το Όραμα 2030 το 2017, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο επενδύσεων του βασιλείου – και εξακολουθεί να απέχει πολύ από αυτόν τον στόχο.
Ορισμένοι παρατηρητές στην περιοχή είναι επιφυλακτικοί ως προς το κατά πόσον ο αριθμός των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ρεαλιστικός.
«Ο νέος επενδυτικός νόμος είναι απολύτως κρίσιμος για τη διευκόλυνση περισσότερων ΑΞΕ, αλλά μένει να δούμε αν θα οδηγήσει στην τεράστια αύξηση και το απαιτούμενο μέγεθος κεφαλαίου», δήλωσε στο CNBC ένας χρηματοδότης με έδρα τον Κόλπο, μιλώντας ανώνυμα λόγω επαγγελματικών περιορισμών.
Ο Σόλομον επανέλαβε το κλίμα, επισημαίνοντας ότι οι υψηλότερες δαπάνες για μεγάλα έργα θα απαιτήσουν υψηλότερες τιμές πετρελαίου για τον προϋπολογισμό της Σαουδικής Αραβίας. «Μένει να δούμε αν οι εγχώριες επενδύσεις του PIF θα αποφέρουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, ιδίως σε μια περιοχή γεμάτη αστάθεια και προϋπολογισμούς που εξαρτώνται από το πετρέλαιο και αντιμετωπίζουν παρατεταμένες περιόδους χαμηλών τιμών πετρελαίου», δήλωσε.
Παρόλα αυτά, ο νέος νόμος θα «βελτιώσει τις τοπικές επιχειρηματικές συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό», αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ο Τζέιμς Σουάνστον, οικονομολόγος της Capital Economics για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι επενδυτές διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι οι ασαφείς και συχνά κατά περίπτωση νόμοι αποτρέπουν τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στη σαουδαραβική οικονομία. Ο νέος νόμος θα καταστήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ξένων επενδυτών ίδια με εκείνα των πολιτών, θα εισαγάγει μια απλοποιημένη διαδικασία εγγραφής που θα αντικαταστήσει τις απαιτήσεις αδειών και θα διευκολύνει τη δικαστική διαδικασία, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη σαουδαραβική κυβέρνηση.
«Υποστηρίζαμε εδώ και πολύ καιρό ότι το λεγόμενο “wasta” (σε ελεύθερη μετάφραση “ποιον γνωρίζεις”) ήταν ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την εγκατάσταση ξένων εταιρειών στη Σαουδική Αραβία», έγραψε ο Σουάνστον.
Η τόνωση της μεγαλύτερης συμμετοχής των ξένων «θα πρέπει επίσης να διευκολύνει το βάρος που έχει επιβληθεί πρόσφατα στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων για να αντισταθμίσει τις ασθενέστερες ξένες επενδύσεις στο Βασίλειο», πρόσθεσε. Ενώ πολλές υπερπόντιες εταιρείες θεωρούσαν επί μακρόν τον Κόλπο ως πηγή « ανόητου χρήματος », δήλωσαν ορισμένοι τοπικοί διαχειριστές επενδύσεων – αναφερόμενοι στο στερεότυπο των πλούσιων σεΐχηδων πετρελαίου που ρίχνουν μετρητά σε όποιον τα θέλει – οι επενδύσεις από την περιοχή έχουν γίνει πολύ πιο εξελιγμένες, εφαρμόζοντας βαθύτερη προσοχή και όντας πιο επιλεκτικές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
«Πριν ήταν πολύ πιο εύκολο να έρθει κάποιος και να πει: “Είμαι διαχειριστής κεφαλαίων από το Σαν Φρανσίσκο, παρακαλώ δώστε μου μερικά εκατομμύρια”», δήλωσε στο CNBC το 2023 ο Μαρκ Νασίμ, εταίρος και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Awad Capital με έδρα το Ντουμπάι.
«Νομίζω ότι μια πολύ μικρή μειοψηφία από αυτούς θα μπορέσει να πάρει χρήματα από την περιοχή – είναι πολύ πιο επιλεκτικοί από ό,τι πριν».
Αν η προτεραιότητα του βασιλείου δεν ήταν σαφής για τους ξένους επενδυτές πριν, τώρα είναι, δήλωσε ο χρηματοδότης με έδρα τον Κόλπο, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.
«Η PIF έχει επικεντρωθεί στη συνδιαχείριση των επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε. «Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να εκτιμήσουν πλήρως οι τραπεζίτες το εύρος και την κλίμακα της στροφής. Ορθώς όλα αφορούν τον μετασχηματισμό της οικονομίας».
Διαβάστε ακόμη
Gastrade: Κεφαλαιακή «θωράκιση» ενόψει εμπορικής λειτουργίας (pic)
UBS: Τι οδηγεί την τιμή του χρυσού υψηλότερα
Μύκονος: Έρχονται τέσσερις ηχηροί πλειστηριασμοί – Για ποια ακίνητα «κληρώνει» (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ